Komunikaty PR

Podlaskie Zakłady Zbożowe będą dostarczać jeszcze więcej mąki

2020-11-02  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania jpg ( 0.18 MB )

Generalna modernizacja, nowy park maszynowy, a w efekcie jeszcze większa wydajność – tak w skrócie można opisać kolejną znaczącą inwestycję Podlaskich Zakładów Zbożowych. Tym razem chodzi o młyn w Suwałkach. Dzięki temu dobrze znana Mąka Tortowa z charakterystycznym tortem ze świeczką i wiele innych produktów sygnowanych marką PZZ trafi na Litwę oraz do Klientów w północno - wschodniej Polsce.

- Zainwestowaliśmy w nowy młyn pszenny o wydajności kilkuset ton na dobę. Umożliwi to produkcję tradycyjnych mąk pszennych, tj. typ 450, 500 i 750. Wielkim atutem powstającego młyna jest możliwość produkcji dużych ilości mąk makaronowych, tj. mąki krupczatki – mówi Sylwia Majewicz, prezes Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. w Białymstoku.
Co ważne, wszystkie urządzenia w modernizowanym młynie są firmy Buhler. To najwyższa półka wśród producentów parku maszynowego młyna. PZZ o tym wiedzą, dlatego też ostatnio uruchomiona profesjonalna mieszalnia mąk na terenie białostockiego zakładu jest właśnie tej marki.

W ostatnim czasie na terenie młyna w Suwałkach ruszyła budowa nowoczesnej spedycji mąk oraz otrąb, co umożliwi sprawną dystrybucję powstających produktów przemiału. Niezwykle istotne jest również utworzenie profesjonalnego laboratorium, wyposażonego w najwyższej jakości sprzęt do analizy przyjmowanego surowca oraz produkowanej mąki. To gwarancja tego, że docelowy produkt spełni oczekiwania najbardziej wymagającego Klienta.

- Liczymy na to, że dzięki tym kosztownym i ważnym inwestycjom nasza pozycja na liście młynów w Polsce znacznie wzrośnie. Na pewno zwiększymy moce przerobowe, dzięki czemu będziemy mogli dostarczać jeszcze więcej mąki do naszych Klientów – mówi Sylwia Majewicz i dodaje: - Ułatwi to transport mąk na Litwę, gdzie PZZ już ma wielu Klientów. Dodatkowo pozwoli to pozyskać całkiem nowych Odbiorców w północnej i północno-wschodniej Polsce.
Kolejnym wyzwaniem, któremu chcą sprostać PZZ, to dotarcie do wielu makaroniarni. Potrzebują one olbrzymich ilości mąki krupczatki, a polski rynek nie jest w stanie temu podołać.
- Modernizując zarówno młyn w Białymstoku, jak i w Suwałkach wiedzieliśmy, że wysoka jakość mąk, a z drugiej strony mniejsze odległości i szybsze dostawy zapewnią nam jeszcze większe grono Odbiorców – mówi prezes PZZ.
Ostatnie lata w PZZ Białystok to czas wielu inwestycji, które mają znaczący wpływ na ostateczny efekt, czyli produkt wysokiej jakości. W 2018 roku miejsce miała generalna modernizacja młyna w Białymstoku, polegająca na kompleksowej wymianie całego parku maszynowego. Jedyne co pozostało ze starego młyna to konstrukcja budynku. Całe serce młyna jest nowe.
Mimo tego, że nowy młyn w Białymstoku wystartował ponownie w roku 2019, PZZ wielkimi krokami zbliża się do osiągnięcia planowanego dziennego przemiału. Z końcem 2019 roku w zmodernizowanym młynie powstało również nowoczesne laboratorium wyposażone w najwyższej jakości sprzęt laboratoryjny. Dodatkowo utworzono piekarnię wypiekową, gdzie wyprodukowana mąka badana jest w praktyce, aby uzyskać 100% pewność, że towar dedykowany dla Klienta sprawdzi się u niego w zakładzie.

W pierwszych miesiącach 2020 roku została uruchomiona również nowoczesna spedycja mąk luzem dostarczanych do Klienta specjalistycznymi mąkowozami. Pozwoliło to na szybsze dystrybuowanie mąki z zachowaniem bardzo wysokich standardów bezpieczeństwa żywności.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Firma Prestiżowy program dla kadry kierowniczej w zakresie raportowania zrównoważonego rozwoju oraz zarządzania danymi ESG Biuro prasowe
2025-06-06 | 11:00

Prestiżowy program dla kadry kierowniczej w zakresie raportowania zrównoważonego rozwoju oraz zarządzania danymi ESG

Saïd Business School na Uniwersytecie Oksfordzkim oraz AICPA & CIMA ogłosiły rozpoczęcie drugiego wspólnego programu dla wyższej kadry kierowniczej w zakresie
Firma Browary przyszłości, czyli strategia „Warzymy Lepszy Świat” Grupy Żywiec
2025-05-29 | 11:15

Browary przyszłości, czyli strategia „Warzymy Lepszy Świat” Grupy Żywiec

Zeroemisyjny proces warzenia piwa w Browarze w Elblągu, 50% energii ze źródeł odnawialnych czy kolejna odsłona kampanii o odpowiedzialnej konsumpcji alkoholu Trzymaj Pion
Firma Koniec z długami. Petsy promuje nowe podejście do opieki nad zwierzętami
2025-05-28 | 12:00

Koniec z długami. Petsy promuje nowe podejście do opieki nad zwierzętami

Codzienne sytuacje pokazują, że proszenie o opiekę nad zwierzakiem wiąże się często z czymś więcej niż wdzięcznością. Znajoma dokarmia kota podczas urlopu, sąsiad

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Prawo

Trwają dyskusje nad kształtem unijnego budżetu na lata 2028–2034. Mogą być rozbieżności w kwestii Funduszu Spójności czy dopłat dla rolników

Trwają prace nad wieloletnimi unijnymi ramami finansowymi (WRF), które określą priorytety wydatków UE na lata 2028–2034. W maju Parlament Europejski przegłosował rezolucję w sprawie swojego stanowiska w tej sprawie. Postulaty europarlamentarzystów mają zostać uwzględnione we wniosku Komisji Europejskiej w sprawie WRF, który zostanie opublikowany w lipcu 2025 roku. Wciąż jednak nie ma zgody miedzy państwami członkowskimi, m.in. w zakresie Funduszu Spójności czy budżetu na rolnictwo.

Konsument

35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup mieszkania nawet na kredyt. Pomóc może wsparcie budownictwa społecznego i uwolnienie gruntów pod zabudowę

W Polsce co roku oddaje się do użytku ok. 200 tys. mieszkań, co oznacza, że w ciągu dekady teoretycznie potrzeby mieszkaniowe społeczeństwa mogłyby zostać zaspokojone. Jednak większość lokali budują deweloperzy na sprzedaż, a 35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup nawet za pomocą kredytu. Jednocześnie ta grupa zarabia za dużo, by korzystać z mieszkania socjalnego i komunalnego. Zdaniem prof. Bartłomieja Marony z UEK zmniejszeniu skali problemu zaradzić może wyłącznie większa skala budownictwa społecznego zamiast wspierania kolejnymi programami zaciągania kredytów.

Problemy społeczne

Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu​ lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.