Podlaskie Zakłady Zbożowe będą dostarczać jeszcze więcej mąki
Generalna modernizacja, nowy park maszynowy, a w efekcie jeszcze większa wydajność – tak w skrócie można opisać kolejną znaczącą inwestycję Podlaskich Zakładów Zbożowych. Tym razem chodzi o młyn w Suwałkach. Dzięki temu dobrze znana Mąka Tortowa z charakterystycznym tortem ze świeczką i wiele innych produktów sygnowanych marką PZZ trafi na Litwę oraz do Klientów w północno - wschodniej Polsce.
- Zainwestowaliśmy w nowy młyn pszenny o wydajności kilkuset ton na dobę. Umożliwi to produkcję tradycyjnych mąk pszennych, tj. typ 450, 500 i 750. Wielkim atutem powstającego młyna jest możliwość produkcji dużych ilości mąk makaronowych, tj. mąki krupczatki – mówi Sylwia Majewicz, prezes Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. w Białymstoku.
Co ważne, wszystkie urządzenia w modernizowanym młynie są firmy Buhler. To najwyższa półka wśród producentów parku maszynowego młyna. PZZ o tym wiedzą, dlatego też ostatnio uruchomiona profesjonalna mieszalnia mąk na terenie białostockiego zakładu jest właśnie tej marki.
W ostatnim czasie na terenie młyna w Suwałkach ruszyła budowa nowoczesnej spedycji mąk oraz otrąb, co umożliwi sprawną dystrybucję powstających produktów przemiału. Niezwykle istotne jest również utworzenie profesjonalnego laboratorium, wyposażonego w najwyższej jakości sprzęt do analizy przyjmowanego surowca oraz produkowanej mąki. To gwarancja tego, że docelowy produkt spełni oczekiwania najbardziej wymagającego Klienta.
- Liczymy na to, że dzięki tym kosztownym i ważnym inwestycjom nasza pozycja na liście młynów w Polsce znacznie wzrośnie. Na pewno zwiększymy moce przerobowe, dzięki czemu będziemy mogli dostarczać jeszcze więcej mąki do naszych Klientów – mówi Sylwia Majewicz i dodaje: - Ułatwi to transport mąk na Litwę, gdzie PZZ już ma wielu Klientów. Dodatkowo pozwoli to pozyskać całkiem nowych Odbiorców w północnej i północno-wschodniej Polsce.
Kolejnym wyzwaniem, któremu chcą sprostać PZZ, to dotarcie do wielu makaroniarni. Potrzebują one olbrzymich ilości mąki krupczatki, a polski rynek nie jest w stanie temu podołać.
- Modernizując zarówno młyn w Białymstoku, jak i w Suwałkach wiedzieliśmy, że wysoka jakość mąk, a z drugiej strony mniejsze odległości i szybsze dostawy zapewnią nam jeszcze większe grono Odbiorców – mówi prezes PZZ.
Ostatnie lata w PZZ Białystok to czas wielu inwestycji, które mają znaczący wpływ na ostateczny efekt, czyli produkt wysokiej jakości. W 2018 roku miejsce miała generalna modernizacja młyna w Białymstoku, polegająca na kompleksowej wymianie całego parku maszynowego. Jedyne co pozostało ze starego młyna to konstrukcja budynku. Całe serce młyna jest nowe.
Mimo tego, że nowy młyn w Białymstoku wystartował ponownie w roku 2019, PZZ wielkimi krokami zbliża się do osiągnięcia planowanego dziennego przemiału. Z końcem 2019 roku w zmodernizowanym młynie powstało również nowoczesne laboratorium wyposażone w najwyższej jakości sprzęt laboratoryjny. Dodatkowo utworzono piekarnię wypiekową, gdzie wyprodukowana mąka badana jest w praktyce, aby uzyskać 100% pewność, że towar dedykowany dla Klienta sprawdzi się u niego w zakładzie.
W pierwszych miesiącach 2020 roku została uruchomiona również nowoczesna spedycja mąk luzem dostarczanych do Klienta specjalistycznymi mąkowozami. Pozwoliło to na szybsze dystrybuowanie mąki z zachowaniem bardzo wysokich standardów bezpieczeństwa żywności.

Prestiżowy program dla kadry kierowniczej w zakresie raportowania zrównoważonego rozwoju oraz zarządzania danymi ESG

Browary przyszłości, czyli strategia „Warzymy Lepszy Świat” Grupy Żywiec

Koniec z długami. Petsy promuje nowe podejście do opieki nad zwierzętami
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Trwają dyskusje nad kształtem unijnego budżetu na lata 2028–2034. Mogą być rozbieżności w kwestii Funduszu Spójności czy dopłat dla rolników
Trwają prace nad wieloletnimi unijnymi ramami finansowymi (WRF), które określą priorytety wydatków UE na lata 2028–2034. W maju Parlament Europejski przegłosował rezolucję w sprawie swojego stanowiska w tej sprawie. Postulaty europarlamentarzystów mają zostać uwzględnione we wniosku Komisji Europejskiej w sprawie WRF, który zostanie opublikowany w lipcu 2025 roku. Wciąż jednak nie ma zgody miedzy państwami członkowskimi, m.in. w zakresie Funduszu Spójności czy budżetu na rolnictwo.
Konsument
35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup mieszkania nawet na kredyt. Pomóc może wsparcie budownictwa społecznego i uwolnienie gruntów pod zabudowę

W Polsce co roku oddaje się do użytku ok. 200 tys. mieszkań, co oznacza, że w ciągu dekady teoretycznie potrzeby mieszkaniowe społeczeństwa mogłyby zostać zaspokojone. Jednak większość lokali budują deweloperzy na sprzedaż, a 35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup nawet za pomocą kredytu. Jednocześnie ta grupa zarabia za dużo, by korzystać z mieszkania socjalnego i komunalnego. Zdaniem prof. Bartłomieja Marony z UEK zmniejszeniu skali problemu zaradzić może wyłącznie większa skala budownictwa społecznego zamiast wspierania kolejnymi programami zaciągania kredytów.
Problemy społeczne
Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.