Poprawka 171 odrzucona przez UE

Barbara Rożyńska
ProVeg
ul. Dygata 2/3
01-748 Warszawa
barbara.rozynska|proveg.com| |barbara.rozynska|proveg.com
668448566
https://proveg.com/pl/
Parlament Europejski, Rada Europejska i Komisja Europejska odrzuciły poprawkę 171, nieprzyjazne klimatowi rozporządzenie żywnościowe, zakwestionowane jako atak na zrównoważony rozwój przez prawie pół miliona konsumentów w petycji zainicjowanej przez ProVeg International.
W przełomowej walce o zrównoważony rozwój i zatrzymanie cenzury roślinnych zamienników nabiału ProVeg został wsparty przez wiodące organizacje pozarządowe, w tym Greenpeace i WWF, a także Gretę Thunberg i firmy z branży roślinnej, takie jak Upfield, Oatly, Nestle i Alpro.
Decyzja odzwierciedla publicznie zatwierdzony przez IPCC, FAO, WHO i Komisję EAT-Lancet konsensus naukowy, dotyczący potrzeby przechodzenia w kierunku diety roślinnej.
To zwycięstwo zdrowego rozsądku. Obywatele, przemysł i eksperci zabrali głos, a UE posłuchała. Absurdem byłoby cenzurowanie produktów pochodzenia roślinnego, w tym samym czasie doradzając konsumentom przejście na dietę roślinną. Wyobraźmy sobie cenzurowanie samochodów elektrycznych lub papieru z recyklingu. Podziwiamy UE za jej bystrość mimo ogromnej presji nieodpowiedzialnych ekologicznie interesów - komentuje Jasmijn de Boo, Wiceprezeska ProVeg International
W punkcie zwrotnym dla zdrowej i zrównoważonej diety w Europie, poprawka 171 - projekt przepisów, które miały na celu nałożenie surowych, nowych ograniczeń na żywność pochodzenia roślinnego, zaproponowany przez komisję AGRI Parlamentu Europejskiego - została odrzucona przed trójstronnymi rozmowami w UE. Europejski Zielony Ład i zawarta w nim mapa zrównoważonej żywności, strategia “Farm to Fork”, reprezentują progresywne priorytety klimatyczne Europy.
Poprawka 171 bezpośrednio zaprzecza jednak europejskim celom w zakresie zrównoważonego rozwoju, przekreślając szansę dla europejskiego przemysłu spożywczego na skorzystanie z trwającej już transformacji systemów żywnościowych.
Wśród organizacji zajmujących się żywnością, dietetyką i żywieniem oraz międzynarodowych towarzystw naukowych panuje powszechna zgoda co do tego, że ze względów zdrowotnych i środowiskowych nasza dieta powinna zawierać coraz więcej produktów pochodzenia roślinnego, a coraz mniej produktów pochodzenia zwierzęcego. - Consumer and User Confederation (Konfederacja Konsumentów i Użytkowników)
Przede wszystkim szkoda, że ta poprawka w ogóle się pojawiła i została poddana dyskusji. Nie odzyskamy już cennego czasu, który został stracony, próbując znaleźć kompromis w tej sprawie, ale możemy być zadowoleni, że strony negocjujące odzyskały rozsądek i zdecydowały się porzucić projekt. Sektor roślinnych alternatyw odgrywa kluczową rolę w dziedzinie zrównoważonego rozwoju, ochrony środowiska, zdrowia ludzi i dobrostanu zwierząt, a UE musi wspierać a nie powstrzymywać jego rozwój. - mówi Francisco Guerreiro, poseł do Parlamentu Europejskiego
Parlament Europejski, Komisja i Rada Ministrów rozpoczęły 21 kwietnia negocjacje trójstronne, które obejmują tematy wspólnej organizacji rynków produktów rolnych (WOR). Negocjacje dotyczące WPR i wspólnej organizacji rynku rozpoczęły się w listopadzie 2020 r., a poprawkę 171 ogłoszono wkrótce po publicznym zobowiązaniu do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych o 55% do 2030 r. Zmiana nie była przedmiotem zwykłego procesu kontroli publicznej w drodze oceny skutków lub otwartych konsultacji, co wywołało wzburzenie wśród konsumentów i sektora roślinnych alternatyw. Rozporządzenie obejmowałoby jedynie sektor roślinnych alternatyw.
Powszechnie potępiana w okresie poprzedzającym podjęcie decyzji nowelizacja została skrytykowana przez szeroką i zróżnicowaną grupę interesariuszy, w tym:
-
456 000 konsumentów za pośrednictwem publicznej petycji, zainicjowanej przez ProVeg, Upfield i Oatly, przy wsparciu 96 innych organizacji.
-
21 organizacji pozarządowych, w tym WWF i Greenpeace, w liście otwartym.
-
Przedstawicieli branży mleczarskiej, w tym prezesa Berglandmilch, największej austriackiej spółdzielni mleczarskiej - liczącej ponad 11 000 członków - w komunikacie medialnym.
-
CECU (Konfederację Konsumentów i Użytkowników)
-
34 posłów do Parlamentu Europejskiego za pośrednictwem pisma.
-
Europejską Organizację Konsumentów (BEUC), która w zeszłym roku wezwała posłów do Parlamentu Europejskiego do protestowania przeciwko nowelizacji na podstawie braku uzasadnienia dla wprowadzenia takich przepisów.
-
Międzysektorową grupę 94 firm spożywczych i organizacji pozarządowych, w liście publicznym.
-
Aktywistkę Gretę Thunberg.
-
Dr Melanie Joy, której wideo zwróciło się do Komisji Europejskiej i państw członkowskich o odrzucenie poprawki 171 i zaprzestanie cenzury roślinnych zamienników nabiału.
Obecnie UE odmówiła poparcia antykonkurencyjnej i nieodpowiedzialnej polityki środowiskowej, która wprowadziłaby szereg nowych ograniczeń dla roślinnych zamienników nabiału (i tak już najbardziej restrykcyjnej kategorii żywności w UE).
Jako założyciel Europejskiego Sojuszu na rzecz Żywności Roślinnej, walka z przepisami antykonkurencyjnymi zawsze była jednym z naszych priorytetów. Przez ostatnie kilka miesięcy Upfield był zdecydowanym przeciwnikiem poprawki 171, a dzisiejsza decyzja o jej odrzuceniu jest wygraną dla przemysłu spożywczego opartego na roślinach i dla wszystkich osób, które podpisały petycję, aby zadeklarować swoje poparcie. - powiedziała dr Jeanette Fielding, dyrektor ds. korporacyjnych i komunikacji w Upfield. Ale bitwa nie została wygrana. Sprawiedliwość dla konsumentów i dla naszej planety zostanie osiągnięta tylko wtedy, gdy żywność pochodzenia roślinnego zostanie sprawiedliwie traktowana w świetle prawa, na równi z żywnością pochodzenia zwierzęcego.
Wprowadzanie poprawki 171 oznaczałoby, że zabronione byłyby:
-
Znane formaty opakowań, takie jak karton mleka roślinnego lub blok margaryny roślinnej.
-
Wizualne przedstawienia żywności pochodzenia roślinnego, gdyby można było je ocenić jako „przywołujące” lub „imitujące” nabiał - na przykład obraz mlecznego wiru na opakowaniu napoju owsianego.
-
Twierdzenia naukowe, które porównują żywność pochodzenia roślinnego z produktami mlecznymi, na przykład „połowa emisji dwutlenku węgla z masła mlecznego” we wszystkich komunikatach, w tym w mediach cyfrowych i społecznościowych.
-
Podstawowe informacje o alergenach, takie jak „nie zawiera mleka”;
-
Przydatne opisowe terminy, takie jak „kremowy”, „maślany”, „używaj jak śmietany do gotowania” lub „wegańska alternatywa dla jogurtu”.
Z zadowoleniem przyjmujemy decyzję o odrzuceniu poprawki 171. Konieczne i krytyczne pod względem czasu jest skoncentrowanie się na usunięciu przeszkód prawnych utrudniających przejście na zrównoważony system żywnościowy, a nie na wprowadzaniu nowych. Nauka pokazuje, jak ważne jest przejście na dietę roślinną, aby stawić czoła zmianom klimatycznym i wyzwaniom zdrowia publicznego. Biorąc pod uwagę, że mamy tylko dziewięć lat na osiągnięcie celów porozumienia paryskiego, wszyscy musimy skupić się na tym, jak możemy przyspieszyć zmianę i ułatwić konsumentom wybór opcji opartych na roślinach - powiedziała Cecilia McAleavey, dyrektor ds. Publicznych i zrównoważonego odżywiania w Oatly.
Europa przemówiła. Kryzys klimatyczny jest najwyższym priorytetem i nie pozwolimy na antykonkurencyjną, lekkomyślną ekologicznie politykę, wprowadzającą szereg nowych ograniczeń dla roślinnych alternatyw nabiału (i tak już najbardziej restrykcyjnej kategorii żywności w UE). Poprawka 171 stworzyłby niebezpieczny precedens, ale Europa wysłała jasny komunikat do reszty świata i wybrała planetę zamiast polityki - podsumowuje Jasmijn de Boo, Wiceprezeska ProVeg International

Marsz 4 czerwca – Trzecia Droga dołączy do Tuska

#PrzedsiębiorcaToTeżWyborca - kampania przedwyborcza sojuszu przedsiębiorców

Przedwyborcza układanka nad Wisłą – czy Zjednoczona Opozycja uzyska większość?
Transmisje online
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Z zamrożenia cen energii skorzysta w tym roku 8 mln gospodarstw domowych. Część z nich ma miesiąc na złożenie wniosku [DEPESZA]
Rolnicy, osoby z niepełnosprawnościami oraz posiadacze Karty Dużej Rodziny muszą pamiętać, że jeszcze tylko do końca czerwca br. mają czas na złożenie wniosków umożliwiających skorzystanie w tym roku z preferencyjnych rozliczeń cen energii ujętych w Tarczy Solidarnościowej. – Wszyscy sprzedawcy udostępniają takie wnioski na swoich stronach internetowych. Należy się jednak spieszyć, ponieważ ostateczny termin mija już za kilka tygodni – podkreśla Włodzimierz Cupryszak, ekspert ds. regulacji Polskiego Komitetu Energii Elektrycznej. Jak wskazuje, pozostałe gospodarstwa domowe nie muszą dopełniać żadnych dodatkowych formalności. W ich przypadku rachunki będą z automatu rozliczane po ubiegłorocznych stawkach.
Bankowość
Uczelnie wyższe coraz bardziej angażują się w walkę z największymi globalnymi wyzwaniami. Kluczowa jest współpraca z biznesem

– Wyzwań, które stoją przed uczelniami, jest dziś wiele i można je zakwalifikować do kilku megatrendów, które zachodzą w całym społeczeństwie – mówi prof. dr hab. Grzegorz Mazurek, rektor Akademii Leona Koźmińskiego. Wśród nich jest cyfrowa transformacja, zmiany klimatu i zrównoważony rozwój społeczny, który pozwoli niwelować nierówności. O wpływie, jaki szkoły wyższe mogą wywierać na społeczeństwa i wspierać je w odpowiedzi na bieżące wyzwania, 700 rektorów z całego świata debatowało podczas spotkania w Walencji. W przyjętej tam deklaracji zobowiązali się m.in. do uwzględniania w badaniach wyzwań globalnych i lokalnych, a także wyposażania studentów w kompetencje, które będą niezbędne w obliczu tych wyzwań w przyszłości. – Na mocy tych zobowiązań współpraca biznesu z uczelniami będzie jeszcze większa i szersza – mówi Wojciech Leśniewski, dyrektor Santander Universidades w Polsce, przedstawiciel organizatora cyklicznych spotkań rektorów.
Współpraca

Obsługa konferencji prasowych
Zapraszamy do współpracy przy organizacji konferencji prasowych. Nasz doświadczony i kompetentny zespół sprosta każdej realizacji. Dysponujemy nowoczesnym, multimedialnym centrum konferencyjnym i biznesowym w samym sercu Warszawy. Zapraszamy do kontaktu w sprawie oferty.
Finanse
Start-upy nie narzekają na brak dostępu do finansowania. Równie ważny jest dla nich mentoring i wsparcie ekspertów

Polskie start-upy dobrze sobie radzą na europejskim i globalnym rynku, chętnie kierują swoje rozwiązania do dużych firm i korporacji, a ich domeną jest głównie software – wynika z ostatniego raportu Fundacji StartUp Poland. Jak wskazuje założyciel funduszu EEC Ventures Konrad Sitnik, tym, co warunkuje sukces, jest przede wszystkim determinacja founderów i dobry, skalowalny model biznesowy. – Ostatni element do tej układanki to jest mądry inwestor, który poza pieniędzmi zapewni również mentoring i wsparcie intelektualne – mówi ekspert. Taką rolę chce pełnić Tauron, który ze start-upami ściśle współpracuje już od kilku lat, oferując im autorski program akceleracyjny.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.