Prezydenci 50 krajów wezwani do wprowadzenia ceny emisji CO2 na mięso i nabiał

Barbara Rożyńska
ProVeg
ul. Dygata 2/3
01-748 Warszawa
barbara.rozynska|proveg.com| |barbara.rozynska|proveg.com
668448566
https://proveg.com/pl/
ProVeg International jest jedną z ponad 90 organizacji, które wspólnie podpisały list otwarty wzywający 50 krajów, w których spożywa się najwięcej mięsa, do podniesienia cen mięsa i nabiału oraz obniżenia cen owoców i warzyw.
List otwarty został podpisany przez organizacje reprezentujące ponad 5000 firm, inwestorów, banki, rolników, organizacje młodzieżowe i żywnościowe ze 100 krajów, a także przez organizacje pozarządowe zajmujące się kwestiami dobrostanu zwierząt, klimatu, środowiska, przyrody i zdrowia publicznego.
List zostanie przedstawiony światowym przywódcom podczas Szczytu Narodów Zjednoczonych w sprawie Systemów Żywnościowych w Nowym Jorku 23 września, przed Szczytem Narodów Zjednoczonych w sprawie Zmian Klimatu (COP26) w Glasgow w listopadzie. List jest następstwem ostatniego raportu IPCC, w którym kryzys klimatyczny został określony jako "kod czerwony".
Kampania, zainicjowana przez True Animal Protein Price Coalition (TAPP), wzywa przywódców i przywódczynie państw do wprowadzenia lub podniesienia podatków na mięso i nabiał w celu zmniejszenia konsumpcji, a tym samym obniżenia emisji gazów cieplarnianych (GHG).
Lista sygnatariuszy jest dostępna pod adresem: https://futurefoodprice.org/signatories i obejmuje YOUNGO (the Youth Constituency of the UNFCCC), Ecopreneur (zrzeszającą 3000 europejskich firm), Triodos Bank, Europejską Unię Wegetariańską oraz 50by40.org, globalną sieć 60 organizacji, których misją jest zmniejszenie konsumpcji mięsa o 50% do 2040 roku. Z Polskich organizacji list podpisały m.in. Green Rev, RoślinnieJemy, Rodzice dla Klimatu, Roślinny Qurczak, Pro-Terra Foundation Ecological Education Center for Sustainable Development i Akcja Demokracja.
W Wielkiej Brytanii aktywiści młodzieżowi wzywają rząd do nałożenia opłat na największych emitentów dwutlenku węgla, w celu łagodzenia kryzysu klimatycznego. Produkcja mięsa i nabiału emituje znacznie więcej gazów cieplarnianych niż równoważna ilość żywności pochodzenia roślinnego - badanie przeprowadzone w zeszłym roku w Niemczech wykazało, że mięso powinno kosztować około dwa i pół razy więcej niż obecnie, biorąc pod uwagę jego wpływ na środowisko.
Jesteśmy coraz lepiej wyedukowani na temat plastiku jednorazowego użytku, paliw kopalnych i wielu innych katastrofalnych dla środowiska praktyk. Ustalanie cen żywności na podstawie emisji dwutlenku węgla stanowi podobną zmianę świadomości i pomogłoby w łagodzeniu zarówno kryzysu klimatycznego, jak i globalnego kryzysu zdrowotnego. Nie ma dobrych argumentów przeciwko temu rozwiązaniu. - komentuje Patricia Homa, Prezeska ProVeg Polska
Niższy poziom spożycia białka zwierzęcego nie tylko poprawi zdrowie publiczne w większości krajów, a tym samym zmniejszy koszty opieki zdrowotnej, ale jednocześnie zmniejszy globalne emisje gazów cieplarnianych i spowolni utratę bioróżnorodności. Jeśli globalne spożycie mięsa i nabiału utrzyma się na obecnym poziomie, a nawet wzrośnie, niemożliwe będzie powstrzymanie wzrostu temperatury na świecie do niebezpiecznego poziomu. - dodaje Jeroom Remmers, director of TAPP Coalition
Nie rozmawiamy o wpływie produkcji zwierzęcej na kryzys klimatyczny. Na spadek bioróżnorodności, zanieczyszczenie powietrza, wody, gleby, zdrowie, jakość życia ludzi. Dzisiaj musimy wykorzystywać narzędzia, jakie daje nam strategia od Pola do Stołu, żeby dokonać sprawiedliwej, zielonej transformacji systemu żywności. Światowi liderzy i liderki nie mogą udawać, że business as usual to nadal opcja. Produkcja zwierzęca, przez lata mocno dofinansowywana ze środków publicznych, musi być objęta zasadą zanieczyszczający płaci, a fundusze publiczne powinny wspierać zieloną transformację rolnictwa. - mówi Anna Spurek, COO Green REV Institute
Koalicja TAPP domaga się „uczciwych cen i podatków, aby produkcja i konsumpcja mięsa i nabiału była bardziej zrównoważona”. Podczas gdy rządy w krajach takich jak na przykład Nowa Zelandia, wcześniej wykluczyły podatki od mięsa lub nabiału, niedawno orzekły że do 2025 roku producenci mięsa i nabiału będą musieli płacić za emisje gazów cieplarnianych.
Inne kraje, takie jak Niemcy i Holandia, rozważają wprowadzenie podatków od mięsa na poziomie supermarketów oraz wykorzystanie dochodów z podatków do wspierania rolników. Z kolei Hiszpania w 2011 roku podniosła stawkę VAT na mięso do 10%, jednocześnie obniżając stawkę na warzywa i owoce do 4%.
Organizacje non-profit, firmy i miasta, które chciałyby podpisać list otwarty, mogą przesłać swoje logo na adres info@tappcoalitie.nl.
Możesz przeczytać i udostępnić list otwarty na futurefoodprice.org

Kolejne wyróżnienie dla Łukasza Wielgosza

Czy Polska gotowa jest na walkę z hejtem?

Wybory do Młodzieżowej Rady Powiatu Wrocławskiego – druga kadencja
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Mercosur to tylko wierzchołek góry lodowej. UE ma ponad 40 umów handlowych, które mogą destabilizować rynek rolny
Umowa handlowa między UE a krajami Mercosur może znacząco zaburzyć konkurencję na rynku rolnym i osłabić pozycję unijnych, w tym polskich, producentów – ostrzegają rolnicy i producenci żywności. Umowie sprzeciwia się część krajów unijnych, które domagają się klauzuli ochronnych oraz limitów importowych. – Problemem jest jednak nie tylko ta konkretna umowa. Chodzi o cały system wolnego handlu, który się kumuluje z dziesiątek innych porozumień – podkreśla Andrzej Gantner, wiceprezes Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Firma
Dzięki zdalnej weryfikacji tożsamości z wykorzystaniem AI firmy zminimalizowały liczbę oszustw. Rozwiązania wykorzystuje głównie sektor finansowy

Z najnowszych danych Eurostatu wynika, że w 2024 roku 5,9 proc. polskich firm korzystało z rozwiązań z zakresu sztucznej inteligencji. W 2023 roku był to odsetek na poziomie 3,67 proc. Wciąż jednak jest to wynik poniżej średniej unijnej, która wyniosła 13,48 proc. Jednym z obszarów, który cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród przedsiębiorców, jest weryfikacja tożsamości przez AI, zwłaszcza w takich branżach jak bankowość, ubezpieczenia czy turystyka. Jej zastosowanie ma na celu głównie przeciwdziałać oszustwom i spełniać wymogi regulacyjne.
Prawo
Daniel Obajtek: Własne wydobycie i operacyjne magazyny to filary bezpieczeństwa. Zgoda na magazyny gazu poza krajem to rezygnacja z suwerenności energetycznej

Były prezes Orlenu ostrzega przed zmianami w ustawie o zapasach ropy naftowej, produktów naftowych i gazu ziemnego. Jego zdaniem przygotowana przez rząd nowelizacja tzw. ustawy magazynowej i ujednolicanie unijnej polityki energetycznej to zagrożenie dla bezpieczeństwa energetycznego Polski. W jego opinii tylko silna spółka narodowa, własne wydobycie, krajowe magazyny i zbilansowany miks energetyczny zapewnią Polsce bezpieczeństwo i konkurencyjność.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.