Prezydenci 50 krajów wezwani do wprowadzenia ceny emisji CO2 na mięso i nabiał

Barbara Rożyńska
ProVeg
ul. Dygata 2/3
01-748 Warszawa
barbara.rozynska|proveg.com| |barbara.rozynska|proveg.com
668448566
https://proveg.com/pl/
ProVeg International jest jedną z ponad 90 organizacji, które wspólnie podpisały list otwarty wzywający 50 krajów, w których spożywa się najwięcej mięsa, do podniesienia cen mięsa i nabiału oraz obniżenia cen owoców i warzyw.
List otwarty został podpisany przez organizacje reprezentujące ponad 5000 firm, inwestorów, banki, rolników, organizacje młodzieżowe i żywnościowe ze 100 krajów, a także przez organizacje pozarządowe zajmujące się kwestiami dobrostanu zwierząt, klimatu, środowiska, przyrody i zdrowia publicznego.
List zostanie przedstawiony światowym przywódcom podczas Szczytu Narodów Zjednoczonych w sprawie Systemów Żywnościowych w Nowym Jorku 23 września, przed Szczytem Narodów Zjednoczonych w sprawie Zmian Klimatu (COP26) w Glasgow w listopadzie. List jest następstwem ostatniego raportu IPCC, w którym kryzys klimatyczny został określony jako "kod czerwony".
Kampania, zainicjowana przez True Animal Protein Price Coalition (TAPP), wzywa przywódców i przywódczynie państw do wprowadzenia lub podniesienia podatków na mięso i nabiał w celu zmniejszenia konsumpcji, a tym samym obniżenia emisji gazów cieplarnianych (GHG).
Lista sygnatariuszy jest dostępna pod adresem: https://futurefoodprice.org/signatories i obejmuje YOUNGO (the Youth Constituency of the UNFCCC), Ecopreneur (zrzeszającą 3000 europejskich firm), Triodos Bank, Europejską Unię Wegetariańską oraz 50by40.org, globalną sieć 60 organizacji, których misją jest zmniejszenie konsumpcji mięsa o 50% do 2040 roku. Z Polskich organizacji list podpisały m.in. Green Rev, RoślinnieJemy, Rodzice dla Klimatu, Roślinny Qurczak, Pro-Terra Foundation Ecological Education Center for Sustainable Development i Akcja Demokracja.
W Wielkiej Brytanii aktywiści młodzieżowi wzywają rząd do nałożenia opłat na największych emitentów dwutlenku węgla, w celu łagodzenia kryzysu klimatycznego. Produkcja mięsa i nabiału emituje znacznie więcej gazów cieplarnianych niż równoważna ilość żywności pochodzenia roślinnego - badanie przeprowadzone w zeszłym roku w Niemczech wykazało, że mięso powinno kosztować około dwa i pół razy więcej niż obecnie, biorąc pod uwagę jego wpływ na środowisko.
Jesteśmy coraz lepiej wyedukowani na temat plastiku jednorazowego użytku, paliw kopalnych i wielu innych katastrofalnych dla środowiska praktyk. Ustalanie cen żywności na podstawie emisji dwutlenku węgla stanowi podobną zmianę świadomości i pomogłoby w łagodzeniu zarówno kryzysu klimatycznego, jak i globalnego kryzysu zdrowotnego. Nie ma dobrych argumentów przeciwko temu rozwiązaniu. - komentuje Patricia Homa, Prezeska ProVeg Polska
Niższy poziom spożycia białka zwierzęcego nie tylko poprawi zdrowie publiczne w większości krajów, a tym samym zmniejszy koszty opieki zdrowotnej, ale jednocześnie zmniejszy globalne emisje gazów cieplarnianych i spowolni utratę bioróżnorodności. Jeśli globalne spożycie mięsa i nabiału utrzyma się na obecnym poziomie, a nawet wzrośnie, niemożliwe będzie powstrzymanie wzrostu temperatury na świecie do niebezpiecznego poziomu. - dodaje Jeroom Remmers, director of TAPP Coalition
Nie rozmawiamy o wpływie produkcji zwierzęcej na kryzys klimatyczny. Na spadek bioróżnorodności, zanieczyszczenie powietrza, wody, gleby, zdrowie, jakość życia ludzi. Dzisiaj musimy wykorzystywać narzędzia, jakie daje nam strategia od Pola do Stołu, żeby dokonać sprawiedliwej, zielonej transformacji systemu żywności. Światowi liderzy i liderki nie mogą udawać, że business as usual to nadal opcja. Produkcja zwierzęca, przez lata mocno dofinansowywana ze środków publicznych, musi być objęta zasadą zanieczyszczający płaci, a fundusze publiczne powinny wspierać zieloną transformację rolnictwa. - mówi Anna Spurek, COO Green REV Institute
Koalicja TAPP domaga się „uczciwych cen i podatków, aby produkcja i konsumpcja mięsa i nabiału była bardziej zrównoważona”. Podczas gdy rządy w krajach takich jak na przykład Nowa Zelandia, wcześniej wykluczyły podatki od mięsa lub nabiału, niedawno orzekły że do 2025 roku producenci mięsa i nabiału będą musieli płacić za emisje gazów cieplarnianych.
Inne kraje, takie jak Niemcy i Holandia, rozważają wprowadzenie podatków od mięsa na poziomie supermarketów oraz wykorzystanie dochodów z podatków do wspierania rolników. Z kolei Hiszpania w 2011 roku podniosła stawkę VAT na mięso do 10%, jednocześnie obniżając stawkę na warzywa i owoce do 4%.
Organizacje non-profit, firmy i miasta, które chciałyby podpisać list otwarty, mogą przesłać swoje logo na adres info@tappcoalitie.nl.
Możesz przeczytać i udostępnić list otwarty na futurefoodprice.org

Kolejne wyróżnienie dla Łukasza Wielgosza

Czy Polska gotowa jest na walkę z hejtem?

Wybory do Młodzieżowej Rady Powiatu Wrocławskiego – druga kadencja
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Trwają dyskusje nad kształtem unijnego budżetu na lata 2028–2034. Mogą być rozbieżności w kwestii Funduszu Spójności czy dopłat dla rolników
Trwają prace nad wieloletnimi unijnymi ramami finansowymi (WRF), które określą priorytety wydatków UE na lata 2028–2034. W maju Parlament Europejski przegłosował rezolucję w sprawie swojego stanowiska w tej sprawie. Postulaty europarlamentarzystów mają zostać uwzględnione we wniosku Komisji Europejskiej w sprawie WRF, który zostanie opublikowany w lipcu 2025 roku. Wciąż jednak nie ma zgody miedzy państwami członkowskimi, m.in. w zakresie Funduszu Spójności czy budżetu na rolnictwo.
Konsument
35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup mieszkania nawet na kredyt. Pomóc może wsparcie budownictwa społecznego i uwolnienie gruntów pod zabudowę

W Polsce co roku oddaje się do użytku ok. 200 tys. mieszkań, co oznacza, że w ciągu dekady teoretycznie potrzeby mieszkaniowe społeczeństwa mogłyby zostać zaspokojone. Jednak większość lokali budują deweloperzy na sprzedaż, a 35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup nawet za pomocą kredytu. Jednocześnie ta grupa zarabia za dużo, by korzystać z mieszkania socjalnego i komunalnego. Zdaniem prof. Bartłomieja Marony z UEK zmniejszeniu skali problemu zaradzić może wyłącznie większa skala budownictwa społecznego zamiast wspierania kolejnymi programami zaciągania kredytów.
Problemy społeczne
Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.