Komunikaty PR

Poznaj pięć powodów, dla których warto jeść produkty zbożowe!

2024-04-12  |  10:42
Biuro prasowe

Dziecko, by dobrze się rozwijać, potrzebuje zdrowej i zbilansowanej diety, która wspiera jego organizm, pozytywnie wpływa na kondycję fizyczną i psychiczną, a także zapewnia energię każdego dnia. Ważną rolę w codziennym jadłospisie malucha pełnią produkty i przetwory zbożowe. O tym, jak istotne są zboża w diecie najmłodszych mówią dietetyczki Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska – ekspertki kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!”.

 

- Wraz z pokarmem dostarczamy organizmowi paliwo do życia oraz składniki odżywcze, wpływające m.in. na wydajność fizyczną, umysłową, a nawet nastrój. Ważną pozycję w odpowiednio zbilansowanej diecie zajmują zboża i produkty zbożowe, które zawierają wszystkie ważne mikro- i makroelementy. W zależności od obróbki technologicznej produkty zbożowe dzielimy na pełnoziarniste oraz te z ziarna oczyszczonego. Zgodnie z zaleceniami Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, codziennie dla zdrowia powinno się spożyć przynajmniej 3 porcje (90 g) produktów zbożowych z przemiału całego ziarna, takich jak między innymi kasze, np. gryczana, pieczywo razowe czy razowy makaron wyjaśnia Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.

 

Energia przez cały dzień!

Produkty zbożowe to przede wszystkim główne źródło węglowodanów złożonych. Dostarczają energii, która jest niezbędna dla młodego, rozwijającego się organizmu, stanowiąc siłę napędową do zabawy, aktywności sportowych, nauki oraz realizacji dziecięcych pasji. Warto wybierać produkty zbożowe pełnoziarniste, gdyż uzyskiwana z nich energia jest przyswajana stopniowo, a uczucie sytości utrzymuje się dłużej.

 

Paliwo dla mózgu

- Węglowodany pochodzące z produktów zbożowych są również źródłem glukozy, która jest potrzebna do pracy mózgu, szczególnie podczas nauki i zadań wymagających koncentracji. Dlatego tak ważne jest spożywanie przez dzieci pierwszego i drugiego śniadania. Na pierwszy posiłek można zaproponować płatki owsiane lub gryczane wraz z owocami i mlekiem lub jogurtem. Na drugie śniadanie najlepsza będzie kanapka z pieczywa razowego lub grahamki proponuje Ewa Sypnik-Pogorzelska.

 

Produkty zbożowe, zwłaszcza te pełnoziarniste, korzystnie wpływają także na rozwój poznawczy dziecka oraz wzmacniają liczne funkcje umysłowe, takie jak: pamięć, skupienie, zdolność logicznego myślenia. Za  procesy te odpowiadają zawarte w nich witaminy (szczególnie z grupy B) i składniki mineralne (magnez, żelazo czy potas).

 

Lepsze trawienie i zdrowy brzuch

Ze względu na duże pokłady błonnika pokarmowego, zbożom przypisuje się istotną rolę we wspieraniu pracy układu pokarmowego, w tym prawidłowego trawienia. Błonnik działa jak „miotełka”, która pomaga usunąć wszelkie niestrawione resztki pokarmowe zalegające w jelitach. Dodatkowo dieta bogata w błonnik daje uczucie sytości. Stanowi także pożywkę dla pożytecznych bakterii w jelitach. Ponadto produkty z pełnego przemiału sprzyjają prewencji chorób dietozależnych, m.in. otyłości.

- Zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe (np. otręby pszenne, owsiane, razowe pieczywo, grube kasze), a do tego surowe i gotowane warzywa są dobrą podstawą dla prawidłowo rozwijającego się i funkcjonującego układu pokarmowego – podkreślają ekspertki kampanii.

 

Większa odporność

Produkty zbożowe zawierają składniki mineralne istotne dla odporności - cynk i żelazo. Cynk wywiera korzystny wpływ na pracę układu odpornościowego oraz zmniejsza ryzyko zachorowania. Co ważne, stabilizuje błony komórkowe, przez co zapobiega wnikaniu tą drogą patogenów. Z kolei żelazo wchodzi w skład enzymów niezbędnych do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego (przy braku żelaza w organizmie dziecka wzrasta ryzyko infekcji i zakażeń). Korzystnie na system immunologiczny działa także witamina E zawarta w zbożach, chroniąca komórki ciała przed uszkodzeniem (jest ona silnym przeciwutleniaczem). Poza tym wzmacnia działanie witaminy C, która odgrywa znaczącą rolę w budowaniu odporności.

 

Na dobre samopoczucie

Produkty i przetwory ze zbóż to także bogactwo przeciwutleniaczy, w tym wspomnianej witaminy E, kwercytyny, rutyny, luteiny oraz selenu. Pomagają one w zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. W walce ze stresem pomocny jest również magnez.

 

- Nie wszyscy zdają sobie sprawę ze znaczenia produktów zbożowych oraz ich dobroczynnego wpływu na zdrowie. Celem naszego projektu edukacyjnego jest przybliżenie zalet i właściwości poszczególnych zbóż oraz pochodzących z nich produktów. W ramach kampanii będziemy dostarczać kulinarnych inspiracji na smaczne i szybkie dania ze zbożami, zachęcając tym samym do włączania ich do codziennej diety najmłodszych i całej rodziny – mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!”.

 

 

Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na Facebooku:

http://www.produktyzbozowe.pl/

https://www.facebook.com/ProduktyZbozowe/

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Geny mają znaczenie – szybka diagnostyka może zmienić życie z ALS Biuro prasowe
2025-07-16 | 09:00

Geny mają znaczenie – szybka diagnostyka może zmienić życie z ALS

– Według aktualnych zaleceń każdy pacjent z diagnozą stwardnienie zanikowe boczne (ALS/SLA) powinien mieć wykonane badania genetyczne – mówi dr hab. n. med. Maria
Zdrowie Rusza ogólnopolskie badanie potrzeb farmaceutów, dotyczące ich roli w terapii ran w ramach kampanii „Rany pod kontrolą”
2025-07-01 | 11:00

Rusza ogólnopolskie badanie potrzeb farmaceutów, dotyczące ich roli w terapii ran w ramach kampanii „Rany pod kontrolą”

Kampania „Rany pod kontrolą” ogłasza start ogólnopolskiego badania ankietowego, mającego na celu poznanie codziennych wyzwań i potrzeb farmaceutów związanych
Zdrowie Mustela Stelatopia+ zwycięzcą Rankingu TOP10 Emolienty 2025
2025-06-30 | 06:00

Mustela Stelatopia+ zwycięzcą Rankingu TOP10 Emolienty 2025

Złota odznaka i tytuł „TOP EMOLIENT 2025” w prestiżowym Rankingu TOP10 Emolientów organizowanym przez Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych (PTCA)

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Bankowość

Prawo

Przedstawienie projektu przez KE oznacza początek dyskusji nad nowym siedmioletnim budżetem. W PE zdania co do jego kształtu są podzielone

16 lipca br. Komisja Europejska przedstawi propozycję wieloletnich ram finansowych. To będzie dopiero początek wytężonych prac nad kształtem nowego budżetu i trudnych dyskusji na ten temat, bo wśród państw członkowskich, ale też w różnych frakcjach parlamentarnych jest wiele różnic dotyczących szczegółowych rozwiązań. Chodzi m.in. o podejście do wspólnego zadłużania się, nowych źródeł zasobów UE czy rozszerzania kompetencji UE.

Konsument

Konflikty i żywioły wpływają na wakacyjne plany Polaków. Bezpieczeństwo coraz ważniejsze przy wyborze letniej destynacji

Sytuacja geopolityczna i pogodowa sprawia, że Polacy coraz rozważniej podchodzą do wyboru wakacyjnych kierunków. Choć nieprzewidziane zdarzenia mogą się zdarzyć w każdym miejscu na świecie, to minimalizowaniu ryzyka służą m.in. sprawdzanie ostrzeżeń dla podróżnych na stronach Ministerstwa Spraw Zagranicznych, rejestracja w systemie Odyseusz, który zadziała w razie kryzysowej sytuacji, a także wyjazd z ubezpieczeniem turystycznym. Koszty ewentualnego leczenia czy repatriacji znacząco przewyższają bowiem wysokość składki.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.