Premiera e-booka o AI w branży food
Dla wielu osób związanych z rynkiem FMCG i HoReCa sztuczna inteligencja ciągle brzmi obco, wywołuje szereg pytań, a nawet wzbudza niepokój. Dostrzegając potrzebę przybliżenia tych zagadnień polskiej branży, twórcy projektu Food and Design, we współpracy z cenionymi ekspertami, stworzyli e-booka pt. „Nowe technologie i AI w branży spożywczej i HoReCa”. Sprawdź, jak za darmo pobrać tę publikację!
W ostatnim czasie obserwujemy, w jak dużym stopniu sztuczna inteligencja (AI) wpływa na prowadzenie biznesu i życie konsumentów. Intensywny rozwój i nowe technologie nie pozostają również bez znaczenia dla branży spożywczej i gastronomicznej, które w coraz większym stopniu bodźcowane są nowoczesnymi rozwiązaniami. Co warto wiedzieć o sztucznej inteligencji, jak będzie ona wpływała na branżę i wreszcie – jak wykorzystywać nowoczesne rozwiązania, by usprawnić sobie realizację zadań i nie stracić miejsca pracy? Tego dowiedzieć się można z najnowszego e-booka stworzonego pod skrzydłami projektu Food and Design.
E-book, który dał głos wybitnym ekspertom
Do stworzenia e-booka twórcy projektu Food and Design zaangażowali wybitnych przedstawicieli z polskiej branży i środowisk akademickich, którzy podzielili się swoim doświadczeniem oraz wiedzą z zakresu wprowadzania nowoczesnych, inteligentnych rozwiązań do swoich firm.
Ze sztuczną inteligencją jest trochę jak z kaloriami. Wszyscy wiemy, że są, ale gdybyśmy mieli wyjaśnić czym dokładnie – wielu z nas nie znałoby odpowiedzi. Postanowiliśmy to zmienić. Zebraliśmy wypowiedzi topowych ekspertów z Polski i ich odpowiedzi na podstawowe pytanie: Czym tak naprawdę jest sztuczna inteligencja? Jak rozwój nowych technologii wpływa nie tylko na branżę food, ale także na konsumentów? W końcu w centrum zawsze jest człowiek. Ubraliśmy w e-booka rzeczowe analizy i ciekawe case study ekspertów, które (mamy nadzieję) staną się prawdziwą inspiracją dla tych, którym temat AI ciągle brzmi obco – komentuje Magda Malutko, pomysłodawczyni projektu Food and Design.
Liczne pytania o stan polskiego biznesu food w kontekście intensywnego rozwoju technologicznego oraz o przyszłość naszej branży, stawiali sobie także sami autorzy e-booka „Nowe technologie i AI w branży spożywczej i HoReCa”. Jak komentuje w premierowej publikacji Paweł Sala, CPO & Co-Founder Diet Planner Ai: sztuczna inteligencja jest nie tylko technologią przyszłości, ale i wyzwaniem, które wymaga głębokiej refleksji, odpowiedzialnego podejścia i adaptacji na wielu poziomach – od indywidualnego, przez zawodowy, aż po globalny. Jesteśmy świadkami rewolucji, która może zmienić świat na lepsze, ale też stawia przed nami pytania, na które musimy znaleźć odpowiedzi.
W publikacji „Nowe technologie i AI w branży spożywczej i HoReCa” głos zabrali eksperci branżowi i naukowi, wśród nich m.in.: Tomasz Głowacki (Grupa Żabka), Piotr Lubiewa-Wieleżyński (Carrefour Polska) czy przedstawiciele środowiska akademickiego i ośrodków badawczych – dr inż. Iwona Wojtasik-Kalinowska i dr inż. Monika Marcinkowska-Lesiak (SGGW), a także Grzegorz Mech (GfK Polonia).
Merytoryczne, ciekawe i przystępne kompendium wiedzy o AI
Tak e-booka postrzegają jego twórcy. Jakie tematy zostały poruszone w publikacji?
-
Produkcja żywności
-
E-commerce
-
Handel detaliczny
-
Aplikacje mobilne
-
Robotyzacja
-
Rynek gastronomii
E-book „Nowe technologie i AI w branży spożywczej i HoReCa” dostępny jest do pobrania za darmo na stronie internetowej projektu Food and Design – foodanddesign.pl/e-booki.

Fundusz Amazon: Milion złotych na wsparcie edukacji Polaków

Nie zgadzasz się z wynikiem maturalnym z biologii lub chemii? Dawid Uczy pomoże Ci się odwołać!

Newline Lyra Pro w Szkole Podstawowej nr 5 w Białymstoku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Polityka

Z UE na pomoc Ukrainie trafiło 148 mld euro. Potrzebne jest dalsze wsparcie, także w kontekście wypracowania sprawiedliwego pokoju
Prezydent Rosji Władimir Putin ogłosił gotowość do podjęcia bezpośrednich rozmów pokojowych z Ukrainą, które mają się rozpocząć 15 maja w Stambule. USA i UE liczą, że Rosja zgodzi się na 30-dniowe zawieszenie broni i wstrzyma ataki na infrastrukturę krytyczną. Unia już zapowiedziała, że w przypadku odmowy zaostrzy sankcje. Europoseł PiS Arkadiusz Mularczyk apeluje o większą determinację UE w wykorzystaniu zamrożonych rosyjskich aktywów i wsparcie w odbudowie Ukrainy.
Polityka
Prof. L. Balcerowicz: Polska obok Turcji ma największy udział własności państwowej. Potrzebujemy odpolitycznienia gospodarki

Nacjonalizacja i repolonizacja polskiej gospodarki zapowiedziana przez Donalda Tuska wzbudziła mieszane komentarze i reakcje, głównie z powodu niedoprecyzowania, jakie działania miałaby oznaczać. Zdaniem prof. Leszka Balcerowicza to „mętny slogan”, za którym może się kryć wiele znaczeń, takich jak ograniczenie wpływu kapitału zagranicznego albo nacjonalizacja. Tymczasem tym, co naprawdę potrzebne jest gospodarce, jest wycofanie się z niej polityków i prywatyzacja spółek, których wciąż zbyt wiele znajduje się w gestii rządzących – ocenia ekonomista.
Przemysł
Trwa operacja zmiany wyposażenia indywidualnego żołnierzy. Potrzebny modułowy system „od stóp do głów”

Według zapowiedzi MON ten rok ma być przełomowy pod względem zmiany wyposażenia indywidualnego polskich żołnierzy. To efekt trwającej od 1,5 roku operacji Szpej, której celem jest modernizacja umundurowania oraz uzbrojenia i której rząd nadał wysoki priorytet. Podczas ubiegłotygodniowego forum Defence24 Days dwie polskie firmy przedstawiły swoją propozycję systemu wyposażenia „od stóp do głów” dla żołnierzy, którego zaletą ma być nie tylko kompleksowość, ale także modułowość i możliwość dostosowania do konkretnych potrzeb danego operatora.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.