Komunikaty PR

Herbalife wspiera banki żywności

2023-04-11  |  10:30
Biuro prasowe

W 2022 roku w skali globalnej 349 milionów osób borykało się z brakiem bezpieczeństwa żywnościowego[1]. W porównaniu z poziomem sprzed pandemii nastąpił dramatyczny wzrost o 200 milionów. Wojna w Ukrainie, ekstremalne zjawiska pogodowe i rosnące koszty utrzymania przyczyniają się do pogarszania statystyk, napędzając problemy związane z niedoborem żywności i eskalacją jej cen. Banki żywności oferują niezbędną pomoc wielu osobom dotkniętym problemem głodu. 

Jak podaje FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) na świecie co roku marnuje się 1,3 mld ton żywności nadającej się do spożycia. Według statystyk w jednym europejskim gospodarstwie domowym 20–30% zakupionego jedzenia wyrzucane jest do śmietnika[2]. W Polsce oszacowano skalę marnotrawstwa żywności na prawie 5 mln ton rocznie[3], gdzie poniżej poziomu egzystencji żyje około 1,6 mln osób[4]. W Unii Europejskiej aż 95,4 miliona obywateli, czyli ponad 1/5 populacji, żyje na skraju ubóstwa lub w niedostatku[5].

Herbalife jako międzynarodowa firma i związana z nią społeczność zajmująca się zdrowiem i samopoczuciem, wraz z Fundacją Herbalife Nutrition (HNF), nawiązała współpracę z Europejską Federacją Banków Żywności (FEBA), by pomóc w zwalczaniu marnotrawienia żywności i zmniejszeniu braku bezpieczeństwa żywnościowego. FEBA obejmuje sieć ponad 340 banków żywności w całej Europie. W ramach strategicznej współpracy Herbalife i HNF zapewnią tej organizacji non-profit fundusze potrzebne do pokrycia podstawowych kosztów działalności na dziesięciu rynkach, by umożliwić dalsze dostarczanie żywności osobom najbardziej potrzebującym.

W Polsce Herbalife i HNF będą wspierać Federację Polskich Banków Żywności w zaspokajaniu potrzeb zagrożonych społeczności i ograniczaniu marnotrawienia żywności. W Polsce istnieje 31 Banków Żywności, które obejmują pomocą około 1,5 miliona osób. 

– Biorąc pod uwagę wyzwania społeczne, środowiskowe i gospodarcze, które powodują narastanie problemu głodu, finansowanie banków żywności staje się coraz ważniejsze – mówi Konrad Szałkiewicz z Herbalife Nutrition – Dlatego zaangażowaliśmy się we współpracę z FEBA, by pomóc rozwiązać problem braku bezpieczeństwa żywnościowego i jego trwałego wpływu na poszczególne osoby, społeczności i gospodarki państw. To kolejny projekt w ramach naszej inicjatywy „Nutrition for Zero Hunger”, czyli globalnego programu skupionego na najważniejszych zasobach w celu zwiększenia dostępu do zdrowej żywności, zmniejszenia braku bezpieczeństwa żywnościowego i prowadzenia edukacji żywieniowej, by pomóc ograniczyć niedożywienie. To inicjatywa zgodna z celem zrównoważonego rozwoju ONZ nr 2 – zero głodu. –

 – Wraz ze wzrostem liczby osób korzystających z banków żywności, partnerstwo z Herbalife i HNF pozwala nam wykonać kolejny krok na drodze do zmniejszenia braku bezpieczeństwa żywnościowego i zapobiegania marnowaniu żywności – dodaje Jacques Vandenschrik, prezes FEBA – Zdajemy sobie sprawę z kluczowej roli, jaką nasza współpraca odgrywa w rozwiązywaniu problemów na dużą skalę. Jesteśmy wdzięczni Herbalife i HNF za wsparcie w wielu krajach Europy.

Pierwszy etap współpracy będzie miał formę przekazania środków finansowych, ale partnerstwo ma również na celu zapewnienie wsparcia w terenie poprzez wolontariat w lokalnych bankach żywności zrzeszonych w FEBA.

 


[1] https://www.wfp.org/global-hunger-crisis

[2] Gustavsson J., Cederberg Ch., Sonesson U., van Otterdijk R., Meybeck A., Global Food Losses and Food Waste. Extent, Causes and Prevention, FAO

[3] Raport Federacji Polskich Banków Żywności, 2022

[4] https://www.portalsamorzadowy.pl/polityka-i-spoleczenstwo/ponizej-minimum-egzystencji-zyje-w-polsce-1-6-mln-osob-trzy-scenariusze-ubostwa,411961.html

[5] https://ec.europa.eu/eurostat/fr/web/products-eurostat-news/-/Ddn-20220915-1

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Problemy społeczne 878 miliardów dolarów: tyle wynosi wkład przemysłu piwowarskiego do globalnego PKB Biuro prasowe
2025-03-12 | 06:00

878 miliardów dolarów: tyle wynosi wkład przemysłu piwowarskiego do globalnego PKB

Branża browarnicza jest ważnym sektorem gospodarki światowej, który wygenerował 0,8% światowego PKB w 2023 r., czyli 878 miliardów dolarów. To więcej niż wg Banku
Problemy społeczne Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie
2025-02-20 | 17:00

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Wyobraź sobie, że każdego ranka budzisz się wypoczęty i pełen energii. Co więcej, aby to osiągnąć nie potrzebujesz kolejnej kawy. Wystarczy naturalny, dostępny
Problemy społeczne Tylko w co trzecim polskim domu jest równy podział obowiązków
2024-12-18 | 16:10

Tylko w co trzecim polskim domu jest równy podział obowiązków

Jedynie 21 proc. mężczyzn i aż dwukrotnie większy odsetek kobiet (45 proc.) deklaruje, że wykonuje większość prac domowych. Z kolei co trzecia przedsiębiorczyni także przyznaje, że

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Szkolenie Online IMM

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień

Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.

Prawo

Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.