Zaproś najbliższych na piknik! PRZEPISY na udane spotkanie na świeżym powietrzu
Piękna, słoneczna, wakacyjna pogoda wprost zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Jeżeli więc w najbliższym czasie planujemy spotkanie z rodziną lub znajomymi, zaprośmy ich na wspólny piknik na świeżym powietrzu! Wystarczy kocyk, odrobina zieleni dookoła i kosz smakołyków. Wyjątkowo pyszna atmosfera gwarantowana!
Muffinkowo – paprykowo!
Innym świetnym pomysłem na przygotowanie pysznej przekąski, idealnej na piknik na świeżym powietrzu, będzie przepis na muffinki. Te w wersji wytrawnej, z dodatkiem papryki, smakować będą znakomicie. Do dzieła!
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki mleka
- 2 jajka (M)
- 1 mała czerwona papryka
- 1 cebulka dymka ze szczypiorem
- 100 g cienkiej kiełbasy lub szynki
- Delma Maślany smak 80% tłuszczu
- sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę razem z cebulką. Kiełbasę lub szynkę również pokrój w kostkę.
- 80 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu roztop w rondelku. W misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, jajkami i mlekiem, dodaj szczyptę soli, pieprzu, łyżeczkę oregano i przestudzoną Delmę Maślany smak 80% tłuszczu. Do otrzymanej masy wrzuć warzywa i pokrojoną kiełbasę, wymieszaj.
- Foremki do mini muffinek posmaruj cienko Delmą Maślany smak 80% tłuszczu i włóż do środka przygotowaną masę. Muffinki wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 25-30 minut.
Smakowite kąski
Przygotowując menu na nasz piknik, powinniśmy sięgnąć po przepisy na te dania, które łatwo będzie nam zjeść poza domem – najlepiej w kilku gryzach, bez użycia sztućców. Taką wyjątkowo łatwą do przyrządzenia potrawą będzie tortilla. Ta z wędzonym łososiem będzie nieco bardziej wykwintna, ale także wyjątkowo smaczna. Z pewnością warto wypróbować!
Tortille z łososiem
Składniki:
- 4 tortille
- 300 g wędzonego łososia w plastrach
- 1 czerwona papryka
- 100 g sałaty: roszponki lub rukoli
- 8 plastrów żółtego sera
- 250 g sera typu feta
- 50 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu
Przygotowanie:
- Ser feta rozgnieć widelcem i utrzyj z Delmą Maślany smak 80% tłuszczu na gładką masę.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Sałatę umyj i osusz.
- Tortille ułóż na stole i posmaruj dość grubo przygotowaną masą.
- Na połowie każdej tortilli ułóż plastry łososia, na nich plastry sera, pokrojoną paprykę i sporą garść sałaty.
- Tortille zwiń ciasno w rulony, a następnie pokrój na 2-3 centymetrowe plastry.

878 miliardów dolarów: tyle wynosi wkład przemysłu piwowarskiego do globalnego PKB

Światło dzienne – naturalny energetyk, który zmieni Twoje życie

Tylko w co trzecim polskim domu jest równy podział obowiązków
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.