Komunikaty PR

Proces produkcji suplementów diety

2023-05-09  |  09:00
Biuro prasowe
Kontakt
Bartosz Sosnówka
2pr

ul. Długa 29
00-238 Warszawa
bartosz.sosnowka|dwapiar.pl| |bartosz.sosnowka|dwapiar.pl
517476361
dwapiar.pl
Do pobrania Komunikat ( 0.05 MB )

Produkcja suplementów diety jest długim, a zarazem skomplikowanym procesem, który składa się z wielu czynności zorientowanych na ustaleniu składu preparatu czy testach samego produktu. Rosnący popyt sprawia, że na rynku pojawiają się nowe wyroby, na czym finalnie korzystają konsumenci. Szerokie portfolio pozwala im dopasować odpowiedni produkt do indywidualnych potrzeb.

Tworzenie suplementów jest nadzorowane i weryfikowane na każdym etapie, przekładając się na bezpieczeństwo stosowania. Regulacje prawne uwzględniają między innymi spis składników mineralnych i witamin, które mogą być używane przy produkcji suplementów oraz zasady, według których powinny być oznakowane. Spełnione muszą być również normy związane z informacjami dotyczącymi produktów – z prawidłowym wskazaniem ich właściwości oraz dawkowaniem. Wymagane są także wskazówki dotyczące ich przechowywania oraz podkreślenie, że suplement nie jest substytutem prawidłowej diety.

Pierwszym etapem tworzenia suplementu jest ustalenie jego zastosowania, składu czy wyglądu opakowania. Dalsze działania obejmują wyznaczenie dziennej dawki, sporządzenie zasad przyjmowania preparatu, a następnie – przeprowadzenie prób i testów produktu. Ostatnią czynnością jest produkcja i konfekcjonowanie towaru. Wiarygodne podmioty, zajmujące się produkcją suplementów diety, dbają o najwyższą jakość procesu produkcyjnego i przestrzegają wszystkich norm. Optymalizują również zapotrzebowanie energetyczne, a także, poprzez ciągły monitoring higieny instalacji, pomieszczeń produkcyjnych oraz pracowników, zapewniają bezpieczne warunki dla wytwarzania produktów z poszanowaniem środowiska naturalnego.

Jakość jest naszym priorytetem. Dział kontroli jakości to zespół wykwalifikowanych specjalistów z wiedzą z zakresu biotechnologii, technologii żywności i żywienia człowieka oraz chemii. Posiadamy laboratorium, w którym przeprowadzamy testy z użyciem bioreaktorów do hodowli komórkowych oraz nowoczesnego sprzętu, wykorzystując, między innymi zaawansowane technologie chromatografii gazowej, wysokosprawnej chromatografii cieczowej oraz techniki spektrofotometryczne. Wykonujemy analizy organoleptyczne, fizykochemiczne oraz mikrobiologiczne. Wszystkie pracownie są wyposażone w sprzęty spełniające najwyższe standardy niezbędne do prowadzenia badań. Nieustannie dbając o jakość i bezpieczeństwo, uzupełniamy nasze badania w akredytowanych laboratoriach – mówi Karolina Łapsa, kierowniczka Działu Laboratorium i Kontroli Jakości w onesano.

Kapsułki są złożone z otoczki oraz wypełnienia, czyli substancji czynnej preparatu. Ta pierwsza najczęściej jest wytwarzana z żelatyny wołowej, wieprzowej lub rybiej, czasem z ich mieszanek. Otoczka może być też produkowana ze skrobi lub polimerów organicznych. Kapsułki mogą przybierać różne kształty, rozmiary, a nawet kolory. Dzielimy je na twarde i miękkie. Twarde składają się z dwóch części, miękkie natomiast mają grubszą, jednoczęściową otoczkę. Preparaty w takiej postaci łatwiej wchłaniają się, zapewniając bezpieczne oraz precyzyjne dawkowanie. Najważniejszą czynnością kapsułkowania jest dokładne odmierzenie substancji czynnej oraz dobór rozmiaru otoczki do objętości wypełnienia. Trzeba mieć na uwadze, że nie uwzględnia się wagi składników, tylko właśnie ich objętość. Kapsułkowanie odbywa się w specjalnych, dedykowanych urządzeniach, zwanych kapsułkarkami.

Proces wytwarzania suplementów diety polega na opracowaniu technologii oraz składu produkcji, a następnie na wytwarzaniu produktu, pakowaniu i etykietowaniu. Najczęstsze formy wytwarzania to kapsułka twarda, kapsułka twarda wegetariańska, tabletka, proszek, granulat, zawiesina, krople, syrop i kapsułka miękka. Natomiast najpowszechniejsze rodzaje opakowań to blistry, kartoniki, butelki i słoiki.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: 2pr
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne? Biuro prasowe
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Zdrowie Czy siedzący tryb życia powoduje żylaki u mężczyzn?
2025-06-25 | 10:20

Czy siedzący tryb życia powoduje żylaki u mężczyzn?

To, jak dużo siedzimy, bezpośrednio przekłada się na nasze zdrowie. Siedzący tryb życia sprzyja nie tylko nadmiarowym kilogramom, ale także deformacjom sylwetki, problemom
Zdrowie Wzrost alergii wśród dzieci. Wczesne rozpoczęcie leczenia może zatrzymać jej dalszy rozwój, zapobiec ciężkim powikłaniom i astmie
2025-06-24 | 15:00

Wzrost alergii wśród dzieci. Wczesne rozpoczęcie leczenia może zatrzymać jej dalszy rozwój, zapobiec ciężkim powikłaniom i astmie

Alergia to epidemia cywilizacyjna i jedno z największych wyzwań zdrowotnych XXI wieku – według badania sondażowego „Alergie w świadomości Polaków”

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Polityka

Transport

Kończą się konsultacje Planu Społeczno-Klimatycznego. 2,4 mld euro trafi na sektor transportu po 2026 roku

Dobiegają końca konsultacje społeczne Planu Społeczno-Klimatycznego, tzw. KPO2, który ma być podstawą do wypłaty środków z nowego instrumentu finansowego Unii Europejskiej – Społecznego Funduszu Klimatycznego. Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej zapowiada, że mają one trafić m.in. na walkę z tzw. ubóstwem transportowym, łagodzenie skutków wprowadzenia ETS2 i unowocześnienie kolei, które stanowi ogromne wyzwanie.

Handel

Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.