Komunikaty PR

Produkcja żywności a dobrostan planety

2021-06-07  |  17:05
Biuro prasowe
Kontakt
Biuro prasowe
Attention Marketing

ul. Ogrodowa 58
00-876 Warszawa
m.sokolowski|attentionmarketing.pl| |m.sokolowski|attentionmarketing.pl
795520960
attentionmarketing.pl/

Żyjemy w czasach przemian, które uświadamiają nam, jak nasze pojedyncze codzienne wybory i decyzje wpływają nie tylko na nas, ale i świat. I chociaż może się wydawać, że jesteśmy zbyt mali wobec ogromu planety i jej problemów, to przecież razem możemy dużo więcej. Zdaniem prezesa OneDayMore, zmiana na plus jest zawsze sumą dobrych decyzji, a do takich, w kontekście aktualnych doniesień, należy też ograniczenie konsumpcji mięsa i zwrot w kierunku diety roślinnej. Czy producenci żywności zaczną mówić jednym głosem na rzecz „ratowania” Ziemi?


Pandemia COVID-19 niewątpliwie umocniła trendy ekologiczne w produkcji żywności. Rosnąca świadomość konsumentów i wrażliwość na kwestie klimatyczne i dobrostan planety, na której żyjemy, niejako wymusza na producentach konkretne działania: zwrot ku pro-środowiskowym metodom produkcji, rozwojowi odpowiednich technologii, stosowania zrównoważonych rozwiązań w projektowaniu opakowań i rozwijania systemu gospodarowania odpadami.


Jedynym z kluczowych metod na walkę z kryzysem klimatycznym w sektorze spożywczym jest globalne ograniczenie białka zwierzęcego. Produkcja mięsa jest bardziej emisyjna od produkcji roślinnej – pochłania więcej energii i wody, emituje do środowiska znaczący odsetek gazów cieplarnianych. Jak wskazuje raport Roślinnie Jemy (panel Ariadna), aż 27 proc. osób, które decydują się na produkty roślinne, jako przyczynę swojej decyzji podało przyjazny środowisku sposób wytwarzania tych produktów. Z kolei z badania Global Consumer firmy Mintel, wynika, że aż 47 proc. Polaków deklaruje, że w przyszłości będzie wybierać produkty spożywcze mając na uwadze troskę o środowisko naturalne.


- Żadna, nawet idealnie zbilansowana i zgodna z zaleceniami specjalistów dieta nie wesprze naszego zdrowia skutecznie, jeśli będziemy żyć w zanieczyszczonym środowisku. Hodowla zwierząt i produkcja mięsa pochłania ogromne zasoby wody i energii, przyczyniając się – choćby poprzez emisję dwutlenku węgla – do degradacji środowiska. Uprawa roślin w dużo mniejszym stopniu, niż hodowla zwierząt, obciąża planetę. – mówi Dariusz Haraj, CEO OneDayMore.


Ostatni rok był przełomowy dla sektora roślinnego. Czy roślinne zamienniki mięsa okażą się przemijającą modą, czy zostaną z nami na stałe? Jak prognozuje raport Boston Consulting Group (2021r.) dot. rynku alternatyw białka zwierzęcego, można się spodziewać, że rynek alternatyw opartych na roślinach nie tylko urośnie, ale też rozszerzy się o białka pochodzące od mikroorganizmów i pochodzące z hodowli komórkowych, i wg różnych założeń, osiągnie od 11 do nawet 22 proc. udziału w globalnym miksie białkowym do 2035 roku.


- OneDayMore wspiera wszystkich, którzy chcą żyć świadomiej i zdrowiej, oferując produkty z kategorii musli, owsianki, granole i przekąski. Jesienią naszą ofertę uzupełnią całkowicie roślinne alternatywy dla produktów mięsnych. Docelowo, na przestrzeni najbliższych lat, pragniemy dostarczyć konsumentom roślinne produkty na każdy posiłek, wspierając wszystkich, którym nie są obojętne losy naszej planety. – podsumowuje Dariusz Haraj, CEO OneDayMore.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Attention Marketing
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Badanie ASICS: Nieustanna praca przy biurku zagrożeniem dla zdrowia psychicznego Biuro prasowe
2024-09-24 | 18:00

Badanie ASICS: Nieustanna praca przy biurku zagrożeniem dla zdrowia psychicznego

Globalne badanie ASICS, obejmujące 26 tysięcy uczestników, wykazało silny związek pomiędzy siedzącym trybem życia a dobrostanem psychicznym. W imieniu marki głos zabrał znany
Zdrowie Trzecia edycja FARMACEUTYCZNE FORUM ZDROWIA ZIKO APTEKA . Trzy dni inspiracji,
2024-09-23 | 10:00

Trzecia edycja "FARMACEUTYCZNE FORUM ZDROWIA ZIKO APTEKA". Trzy dni inspiracji,

Forum inne niż wszystkie „FARMACEUTYCZNE FORUM ZDROWIA ZIKO APTEKA” to wydarzenie, które stanowi kluczowy moment w kalendarzu osób związanych z branżą
Zdrowie Zagubieni w rzeczywistości - dzisiaj Światowy Dzień Choroby Alzheimera
2024-09-21 | 06:06

Zagubieni w rzeczywistości - dzisiaj Światowy Dzień Choroby Alzheimera

Od 25 lat 21 września obchodzony jest Światowy Dzień Choroby Alzheimera, która dotyka coraz większą liczbę ludzi. Według aktualnych wyliczeń, w 2040 roku choroby

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Transport

Do 2050 roku lotnictwo ma być zeroemisyjne. Do osiągnięcia tego celu konieczna jest wymiana floty i przejście na ekologiczne paliwa

Lotnictwo odpowiada za ok. 4 proc. całkowitej emisji gazów cieplarnianych w UE. Międzynarodowa Organizacja Lotnictwa Cywilnego (ICAO) prognozowała, że wraz z dynamicznym wzrostem ruchu lotniczego do 2050 roku emisje z lotnictwa mogą się potroić w porównaniu z 2015 rokiem. Dlatego dwa lata temu wszystkie państwa członkowskie tej organizacji przyjęły zobowiązanie, by w ciągu kolejnych 25 lat dążyć do zeroemisyjności. Eksperci oceniają, że do tego konieczne są co najmniej dwa warunki – przejście na ekologiczne paliwa lotnicze i modernizacja floty.

Prawo

Rośnie liczba wynalazków wykorzystujących sztuczną inteligencję. Za rozwojem technologii nie nadążają przepisy

W ciągu ostatnich 10 lat liczba patentów związanych z generatywną sztuczną inteligencją wzrosła z 733 w 2014 roku do ponad 14 tys. w 2023 roku – wynika z raportu Światowej Organizacji Własności Intelektualnej (WIPO). Łącznie w ciągu dekady przyznano niemal 54,5 tys. patentów dla tego typu wynalazków. Nie wszystkie kwestie związane z prawem własności intelektualnej, prawem autorskim, wykorzystaniem gen AI są uregulowane. – Potrzeba jeszcze trochę czasu, żeby znalazły się odpowiednie rozwiązania prawne, które pozwolą na ochronę rozwiązań wykorzystujących sztuczną inteligencję – ocenia Dorota Rzążewska, prezeska Polskiej Izby Rzeczników Patentowych.

DlaWas.info

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.