Produkcja żywności a dobrostan planety
Attention Marketing
ul. Ogrodowa 58
00-876 Warszawa
m.sokolowski|attentionmarketing.pl| |m.sokolowski|attentionmarketing.pl
795520960
attentionmarketing.pl/
Żyjemy w czasach przemian, które uświadamiają nam, jak nasze pojedyncze codzienne wybory i decyzje wpływają nie tylko na nas, ale i świat. I chociaż może się wydawać, że jesteśmy zbyt mali wobec ogromu planety i jej problemów, to przecież razem możemy dużo więcej. Zdaniem prezesa OneDayMore, zmiana na plus jest zawsze sumą dobrych decyzji, a do takich, w kontekście aktualnych doniesień, należy też ograniczenie konsumpcji mięsa i zwrot w kierunku diety roślinnej. Czy producenci żywności zaczną mówić jednym głosem na rzecz „ratowania” Ziemi?
Pandemia COVID-19 niewątpliwie umocniła trendy ekologiczne w produkcji żywności. Rosnąca świadomość konsumentów i wrażliwość na kwestie klimatyczne i dobrostan planety, na której żyjemy, niejako wymusza na producentach konkretne działania: zwrot ku pro-środowiskowym metodom produkcji, rozwojowi odpowiednich technologii, stosowania zrównoważonych rozwiązań w projektowaniu opakowań i rozwijania systemu gospodarowania odpadami.
Jedynym z kluczowych metod na walkę z kryzysem klimatycznym w sektorze spożywczym jest globalne ograniczenie białka zwierzęcego. Produkcja mięsa jest bardziej emisyjna od produkcji roślinnej – pochłania więcej energii i wody, emituje do środowiska znaczący odsetek gazów cieplarnianych. Jak wskazuje raport Roślinnie Jemy (panel Ariadna), aż 27 proc. osób, które decydują się na produkty roślinne, jako przyczynę swojej decyzji podało przyjazny środowisku sposób wytwarzania tych produktów. Z kolei z badania Global Consumer firmy Mintel, wynika, że aż 47 proc. Polaków deklaruje, że w przyszłości będzie wybierać produkty spożywcze mając na uwadze troskę o środowisko naturalne.
- Żadna, nawet idealnie zbilansowana i zgodna z zaleceniami specjalistów dieta nie wesprze naszego zdrowia skutecznie, jeśli będziemy żyć w zanieczyszczonym środowisku. Hodowla zwierząt i produkcja mięsa pochłania ogromne zasoby wody i energii, przyczyniając się – choćby poprzez emisję dwutlenku węgla – do degradacji środowiska. Uprawa roślin w dużo mniejszym stopniu, niż hodowla zwierząt, obciąża planetę. – mówi Dariusz Haraj, CEO OneDayMore.
Ostatni rok był przełomowy dla sektora roślinnego. Czy roślinne zamienniki mięsa okażą się przemijającą modą, czy zostaną z nami na stałe? Jak prognozuje raport Boston Consulting Group (2021r.) dot. rynku alternatyw białka zwierzęcego, można się spodziewać, że rynek alternatyw opartych na roślinach nie tylko urośnie, ale też rozszerzy się o białka pochodzące od mikroorganizmów i pochodzące z hodowli komórkowych, i wg różnych założeń, osiągnie od 11 do nawet 22 proc. udziału w globalnym miksie białkowym do 2035 roku.
- OneDayMore wspiera wszystkich, którzy chcą żyć świadomiej i zdrowiej, oferując produkty z kategorii musli, owsianki, granole i przekąski. Jesienią naszą ofertę uzupełnią całkowicie roślinne alternatywy dla produktów mięsnych. Docelowo, na przestrzeni najbliższych lat, pragniemy dostarczyć konsumentom roślinne produkty na każdy posiłek, wspierając wszystkich, którym nie są obojętne losy naszej planety. – podsumowuje Dariusz Haraj, CEO OneDayMore.

Geny mają znaczenie – szybka diagnostyka może zmienić życie z ALS

Rusza ogólnopolskie badanie potrzeb farmaceutów, dotyczące ich roli w terapii ran w ramach kampanii „Rany pod kontrolą”

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Ważą się losy wymiany handlowej między Stanami Zjednoczonymi a Unią Europejską. Na wysokich cłach stracą obie strony
Komisja Europejska przedstawiła w poniedziałek propozycję ceł na import z USA o wartości 72 mld euro, co ma być odpowiedzią na nałożenie 30-proc. stawek na import z UE zapowiedziane przez Amerykanów w poprzednim tygodniu. Przedstawiciele KE wciąż widzą jednak potencjał kontynuowania negocjacji. Zdaniem europosła Michała Koboski brak porozumienia lub uzgodnienie stawek wyższych niż 10-proc. nie tylko zaszkodzi obydwu stronom, ale i osłabi ich pozycję na arenie międzynarodowej.
Handel
Nie tylko konsumenci starają się kupować bardziej odpowiedzialne. Część firm już stawia na to mocny nacisk

Kwestie równoważonych zakupów stają się elementem strategii ESG. Dostawy energii, zamówienia surowców i materiałów do produkcji czy elementów wyposażenia biur – na każdym etapie swoich zakupów firmy mogą dziś decydować między opcjami bardziej i mniej zrównoważonymi. Dotyczy to także zamówień rzeczy codziennego użytku dla pracowników czy środków czystości – wskazują eksperci Lyreco, e-sklepu, który prowadzi sprzedaż produktów do biur, pokazując ich wpływ na środowisko czy efektywność pracy.
Prawo
Unia Europejska wzmacnia ochronę najmłodszych. Parlament Europejski chce, by test praw dziecka był nowym standardem w legislacji

Parlament Europejski chciałby tzw. testu praw dziecka dla każdego aktu prawnego wychodzącego z Komisji Europejskiej. – Każda nowa legislacja Unii Europejskiej powinna być sprawdzana pod kątem wpływu na prawa dziecka – zapowiada Ewa Kopacz, wiceprzewodnicząca PE. Jak podkreśla, głos dzieci jest coraz lepiej słyszalny w UE i jej różnych politykach. Same dzieci wskazują na ważne dla siebie kwestie, którymi UE powinna się zajmować. Wśród nich są wyzwania w obszarze cyfrowym i edukacyjnym.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.