Dzień Baklawy – najbardziej interesujące fakty o tureckim deserze
Synertime
Aleja Wyścigowa
02-681 Warszawa
e.potocka|synertime.pl| |e.potocka|synertime.pl
668132416
www.synertime.pl
Na całym świecie, 17 listopada, obchodzony jest dzień jednego z najbardziej znanych tureckich deserów – baklawy (tur. baklava). Ten słodki przysmak występuje w różnych smakach i kształtach. Święto baklawy to idealna okazja, żeby dowiedzieć się o niej trochę więcej.
Najstarsze, pisemne wzmianki o tym deserze pochodzą z 1473 roku i znalazły się w Księgach Kuchennych Pałacu Topkapı. Dzięki temu wiadomo, że przepis na ten turecki smakołyk ukształtował się w czasach Imperium Osmańskiego. Podstawowym składnikiem baklawy są warstwy ciasta filo. Tradycyjnie powinno ich być 40. Przekładane są posiekanymi orzechami lub pistacjami i nasączone syropem cukrowym lub miodowym.
Rodzaje baklawy
Baklawa przyjmuje różne kształty i kolory. Najbardziej znana w Türkiye (Turcji) jest Fıstıklı Baklava, przełożona i posypana pistacjami. Zazwyczaj kroi się ją w małe kwadraty lub prostokąty. Inny rodzaj tego deseru to Kuru Baklava, czyli sucha baklawa. Do jej przyrządzenia używa się gęstszego syropu, przez co jest słodsza i bardziej sucha niż klasyczna wersja. Można ją przygotować z dowolnymi orzechami, ale najczęściej używa się pistacji. Baklawa z orzechami włoskimi to Cevizli Baklava. Mniej słodka, stanowi przeciwwagę dla wersji z pistacjami. Zupełnie inny kształt ma Bülbül Yuvası, dosłownie „gniazdo słowika”. Jak nazwa wskazuje, ta baklawa jest okrągła, a środek ma wypełniony pistacjami lub orzechami włoskimi i polany syropem. Natomiast Sütlü Nuriye to najlżejsza ze wszystkich baklaw. Ma też trochę inny kolor, gdyż polana jest mlekiem, a nie syropem. Ostatni rodzaj baklawy to Fıstık Sarma, czyli pistacjowe ruloniki zrobione wyłącznie z tych orzeszków i cukru. W tej wersji deseru nie ma warstw ciasta filo, przez co jest mniej słodki, ale nadal polewa się go syropem.
Ciekawostki o baklawie
- Podczas szczytu gastronomicznego w Ankarze w 2018 roku pobito rekord Guinnessa na największą na świecie baklawę. Deser podzielony na 11 800 kawałków, ważył 513 kg. Przez pięć godzin 18 kucharzy przygotowywało baklawę, zużywając 150 kilogramów masła i 80 kilogramów orzechów włoskich.
- Baklawa z Gaziantep (Antep Baklava) otrzymała jako pierwszy turecki produkt chronione oznaczenie geograficzne przyznawane prze Unię Europejską. To certyfikat oznaczający nazwę regionu, miejsca albo kraju używaną do opisu produktu z niego pochodzącego.
- Obchodzony 17 listopada Dzień Baklawy można świętować w ulubionej tureckiej restauracji albo próbując zrobić ten pyszny deser w domu.

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Polityka

Prace nad unijnym budżetem po 2027 roku nabierają tempa. Projekt ma być gotowy w lipcu
W Parlamencie Europejskim głosowanie nad sprawozdaniem dotyczącym wieloletniego budżetu UE na lata 2028–2034. Uwzględnia ono stanowisko PE ws. priorytetów na kolejną perspektywę finansową, ale też struktury i zasobów budżetu. Priorytetem ma być m.in. kwestia obronności ze względu na globalne napięcia geopolityczne i wojnę w Ukrainie. Zdaniem europosła PiS w pracach nad wieloletnimi ramami finansowymi brakuje rzetelnej debaty o źródłach finansowania planowanych wydatków i konieczności szukania oszczędności. Obawia się przy tym niekorzystnych zmian w polityce spójności i polityce rolnej.
Handel
Rynek saszetek nikotynowych w Polsce będzie uregulowany. Osoby nieletnie nie będą mogły ich kupić

Siódmego maja sejmowa Komisja Zdrowia zajmie się nowelizacją ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych, która w części reguluje rynek woreczków nikotynowych. Eksperci z Forum Prawo dla Rozwoju podkreślają pilną potrzebę objęcia tego rynku przepisami prawnymi. Podkreślają, że brak odpowiednich regulacji prawnych dotyczących tych produktów, obecnych na polskim rynku od pięciu lat, to realne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Niezbędne są kompleksowe przepisy, które uregulują kwestię saszetek i ograniczą do nich dostęp młodzieży.
Prawo
PE pracuje nad zmianą rozliczania redukcji emisji CO2 dla nowych aut. Producenci mogą uniknąć wysokich kar

Na wtorkowym posiedzeniu Parlamentu Europejskiego posłowie zgodzili się w trybie pilnym procedować kwestię zmiany dotyczącej redukcji emisji CO2 dla nowych aut osobowych i dostawczych. Głosowanie w tej sprawie odbędzie się w czwartek 8 maja. Dzięki zmianie podejścia do obowiązku corocznej redukcji dwutlenku węgla producenci samochodów mogą uniknąć grożących im kar, które pewnie przełożyłyby się na wzrost cen dla klienta końcowego oraz na dalsze pogorszenie kondycji branży.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.