Komunikaty PR

Czekoladnik i karmelarz – czy te zawody jeszcze istnieją?

2022-05-23  |  14:00
Biuro prasowe

Znaczną część życia spędzają w fabrykach, a ich doświadczenie i wiedza to duży potencjał w wielu firmach. Mowa tu oczywiście o pracownikach przemysłu spożywczego, których święto przypada 31 maja. To doskonała okazja do tego, by podsumować wszystko, co wiemy o zawodach, które w oczach wielu odeszły już w zapomnienie. Poznaj status najsłodszych zawodów świata!

Czekoladnik, chocolatier – czyli kto?

Choć ziarna kakaowca znali już Majowie i Aztekowie, to uznaje się, że dopiero w XVI wieku trafiły one do Europy. Dziś czekolada to jedna z naszych ulubionych przekąsek, ale i słabości. Mimo popularności tego produktu, w indeksie zawodów i specjalności nie znajdziemy pozycji czekoladnika ani chocolatiera. Można mieć jednak pewność, że ta profesja istnieje, a dowodem na to są pracownicy fabryk i słodkich produkcji. Na pytanie, czy w świecie wysoko rozwiniętej technologii i parków maszynowych czekoladnik jest w ogóle potrzebny, odpowiada Anna Garmada, CEO firmy Slodkie, która od 25 lat zajmuje się produkcją czekoladowych gadżetów reklamowych.

Czekoladnicy to trzon naszej działalności. Już od ćwierćwiecza jesteśmy związani z prawdziwymi mistrzami w swoim fachu, którzy tworzą nowe smaki, eksperymentują z atrakcyjnymi połączeniami oraz formami, a dzięki ich ogromnej wiedzy nasza firma może się stale rozwijać. Produkty z ich rąk nie trafiają bezpośrednio do konsumentów, lecz do wielu europejskich firm i startują w międzynarodowych konkursach, a przede wszystkim są uwielbiane przez naszych odbiorców. Współpraca z takimi specjalistami to ogromna przyjemność i powód do dumy.

Za co odpowiedzialni są czekoladnicy? Poza udziałem w tworzeniu nowych, finezyjnych smaków kontrolują produkcję czekolady i poprawność działania maszyn oraz dbają o odpowiednie warunki w miejscu produkcji. Droga do mistrzostwa w tym fachu nie jest jednoznaczna, ponieważ nie wszystkie kursy czy szkolenia dostarczą wystarczającej wiedzy aspirującemu czekoladnikowi. Dobrym rozwiązaniem jest znalezienie autorytetu, wyjątkowego specjalisty, który nauczy młodych adeptów prawdziwego, profesjonalnego, popartego wieloletnim doświadczeniem rzemiosła.

To karmelki nie rosną na drzewach?

Niech podniesie rękę, kto nie lubi małych, rozpływających się w ustach cukierków, na których widok cieknie nam ślinka. A kto zastanawiał się, skąd na sklepowych półkach biorą się karmelki? Są one owocem pracy karmelarzy, specjalizujących się w wykonywaniu różnych wyrobów na bazie karmelu.

W naszej pracowni karmelarze zajmują się produkcją cukierków i lizaków. Zgodnie z recepturą i specyfikacją wyrabiają masę i dokładają do niej dodatki. Dla uzyskania oryginalnych połączeń smakowych, często wzbogacają ją w owoce lub zioła, które doskonale przełamują karmelową słodycz. Do najczęściej zamawianych produktów z tej kategorii należą karmelowe serduszka Heart Candies Plus, które świetnie sprawdzają się latem w zastępstwie za czekoladę. Ta zaś nie bez przyczyny gra pierwsze skrzypce w chłodniejszych sezonach (...) Znalezienie profesjonalisty w karmelowym sektorze nie jest łatwe, ponieważ nie ma na rynku wielu ekspertów w tej dziedzinie. Mamy duże szczęście, że od lat współpracujemy z zaufanymi osobami, które są jednocześnie pasjonatami w tworzeniu słodyczy – komentuje Anna Garmada.

Mogłoby się wydawać, że praca z przesłodką i aromatyczną masą karmelową to największa przyjemność, jaką można sobie wyobrazić. Warto jednak wiedzieć, że karmelarz jest jednocześnie zawodem produkcyjnym, który wymaga dużej wiedzy, a także fizycznej siły i zaangażowania.

Dzień Pracownika Przemysłu Spożywczego

Piekarze, cukiernicy, czekoladnicy, karmelarze, ale też inspektorzy, technolodzy produkcji, inżynierowie – te wszystkie osoby związane z przemysłem spożywczym obchodzą swoje święto już 31 maja. W prężnie rozwijającej się branży FMCG zawodów można mnożyć, ponieważ zmienia się ona na naszych oczach i rośnie zapotrzebowanie na kolejnych specjalistów. Warto jednak pamiętać również o tych profesjach, których przedstawiciele, spędzając wiele lat w fabrykach czy produkcjach, tworzą arcydzieła wywołujące niejeden uśmiech na twarzach konsumentów. Z okazji Dnia Pracownika Przemysłu Spożywczego składamy najlepsze życzenia wszystkim osobom związanym z sektorem spożywczym – szczególnie tym, którzy każdego dnia osładzają nam codzienność.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Polityka

Infrastruktura

Senat zajmie się ustawą o jawności cen lokali na sprzedaż. W praktyce ustawa obejmie tylko 12 proc. rynku

Ustawa o jawności cen miała na celu ułatwić klientowi szybkie sprawdzenie aktualnych cen mieszkań i lepsze zrozumienie oferty dewelopera. Przedstawiciele branży mówią wprost: idea ustawy jest słuszna, jednak kształt, jaki przybrała w praktyce, podobnie jak tryb jej uchwalenia, budzi już niepokój. Błyskawiczny tryb procedowania sprawił, że powstała ustawa, która obejmie 12,4 proc. rynku. Zdaniem Polskiego Związku Firm Deweloperskich ostatnią deską ratunku, by poprawić ten akt, jest Senat, który zajmie się nim już podczas wtorkowego posiedzenia komisji infrastruktury.

Handel

Dzięki sztucznej inteligencji przesyłki mogą trafiać do klientów tego samego dnia. Liczba takich dostaw w Amazon znacząco rośnie

Prognozy rynkowe wskazują, że wart ok. 10 mld dol. globalny rynek dostaw realizowanych jednego dnia będzie w kolejnych latach dynamicznie rosnąć. Wpływają na to przede wszystkim oczekiwania konsumentów co do szybkich i terminowych doręczeń. Zarówno firmy kurierskie, jak i sklepy internetowe coraz mocniej inwestują w ten trend. W Amazon opcja Same-Day Delivery jest już możliwa w 135 lokalizacjach w Europie, a w tym roku przybędzie 20 kolejnych. W I kwartale br. Amazon dostarczył w tym trybie o 80 proc. paczek więcej niż przed rokiem. Głównie były to produkty z kategorii niezbędnych przedmiotów codziennego użytku.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.