Miliard bułek rocznie z piekarni Lantmännen Unibake w Nowej Soli
Lantmännen Unibake, wiodący globalny dostawca świeżych i mrożonych produktów piekarniczych, kończy kolejny etap inwestycji w Polsce – w Nowej Soli i znacząco zwiększa swoje możliwości i ofertę produktową.
Lantmännen Unibake poinformował o zakończeniu kolejnego etapu swojej inwestycji w Nowej Soli. Obejmowała ona rozbudowę piekarni, zainstalowanie nowej, już trzeciej linii do produkcji wysokiej jakości pieczywa do hamburgerów i hot-dogów oraz montaż urządzeń do pakowania pieczywa na rynek detaliczny.
Piekarnia w Nowej Soli została oddana do użytku w 2018 roku i od tego czasu systematycznie zwiększa swoje zdolności produkcyjne i ofertę - w takich kategoriach jak bułki do hamburgerów, hot dogów klasycznych (tzw. amerykańskich) i hot dogów w stylu francuskim (bagietka z wydrążonym otworem na dodatki). Piekarnia ma też szerokie możliwości różnicowania bułek – m.in. poprzez stosowanie różnorodnych receptur, posypywanie (np. sezamem), nacinanie czy glazurowanie (np. bułki brioche). Po zainstalowaniu trzeciej linii zdolności produkcyjne piekarni w Nowej Soli wzrosną do miliarda bułek rocznie.
Nowa linia produkcyjna znacząco zwiększy nie tylko zdolności produkcyjne piekarni w Nowej Soli, ale też - dzięki możliwości elastycznego konfigurowania linii produkcyjnych - jej ofertę asortymentową pieczywa marki Schulstad.
- Zakończenie kolejnego etapu inwestycji w Nowej Soli otwiera nam drogę do dalszego rozwoju, pozwoli nam zaoferować klientom na rynku gastronomicznym jeszcze większy asortyment pieczywa o wysokiej i powtarzalnej jakości, a dodatkowo – przyspieszyć ekspansję na rynku detalicznym. Tym samym umocnimy naszą pozycję – jako wiodącego dostawcy pieczywa nie tylko w Polsce, ale też w tej części Europy, mówi Jacek Górecki, Dyrektor Zarządzający Lantmännen Unibake Poland.
Zakończenie kolejnego etapu inwestycji Lantmännen Unibake to także nowe miejsca pracy. Obecnie piekarnia w Nowej Soli zatrudnia ponad 190 pracowników, jej rozbudowa stworzy jeszcze kolejnych 40-50 miejsc pracy. Piekarnia w Nowej Soli zaopatruje się w większość surowców na polskim rynku, dlatego inwestycja przekłada się też na szereg, nowych pośrednich miejsc pracy u dostawców i kontrahentów.
- Bardzo się cieszymy z kontynuacji inwestycji Lantmannen Unibake w Nowej Soli. To znaczący inwestor, tworzący wiele wartościowych miejsc pracy, a także firma od lat zaangażowana w rozwój naszego miasta i regionu, z którą świetnie nam się współpracuje. Rozbudowa i rozwój piekarni to także dowód na to, że Nowa Sól jest przyjaznym miejscem dla biznesu i doskonałą lokalizacją dla dużych inwestycji, powiedział Jacek Milewski, Prezydent Nowej Soli.
Lantmännen Unibake jest jedną z największych grup piekarniczych w Europie - posiada 32 piekarnie w 14 krajach. Firma zatrudnia ponad 6 tys. pracowników i dostarcza mrożone i świeże produkty piekarnicze na rynek detaliczny i gastronomiczny, w ponad 60 krajach na całym świecie.
W Polsce Lantmännen Unibake jest obecny od początku lat dziewięćdziesiątych. Obecnie produkcja odbywa się w dwóch piekarniach - w Nowej Soli i Stanisławowie Pierwszym w gminie Nieporęt koło Warszawy. Spółka oferuje szeroki wybór różnorodnych wyrobów piekarskich, w tym pieczywo dla gastronomii - m.in. bułki dla fast food, do hamburgerów i hot dogów czy pieczywo do kanapek. Lantmännen Unibake systematycznie wzbogaca receptury pieczywa o błonnik, ziarna i nasiona oraz dba o obniżanie zawartości cukru i soli.
Klientami Lantmännen Unibake są w Polsce sieci restauracji szybkiej obsługi, duże sieci handlowe, sieci stacji benzynowych oraz sieci sklepów detalicznych. Oprócz podmiotów krajowych odbiorcami produktów są także klienci działający na kilkudziesięciu rynkach europejskich, m.in. w Niemczech, Belgii, Szwajcarii, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Holandii, Włoszech, Czechach, Słowacji, Rumunii, w krajach skandynawskich (Norwegia, Szwecja, Dania i Finlandia) oraz na Bliskim Wschodzie czy w Azji (Arabia Saudyjska, Japonia, Korea Południowa).
Lantmännen Unibake Polska zatrudnia obecnie ponad 450 osób.
O Lantmännen Unibake
Lantmännen Unibake jest wiodącą międzynarodową firmą piekarniczą należącą do Grupy Lantmännen. Dzięki doświadczeniu w zakresie świeżych i mrożonych produktów piekarniczych, a także wysokiej jakości produktom i innowacyjnym rozwiązaniom, opartym na zrównoważonym podejściu i najwyższych standardach bezpieczeństwa żywności, wspiera swoich klientów z branży gastronomicznej i handlu detalicznego w rozwoju ich biznesu. Z siedzibą w Kopenhadze w Danii, Lantmännen Unibake posiada 32 piekarni na całym świecie i prowadzi sprzedaż w ponad 60 krajach. Portfolio marki obejmuje szereg uznanych marek: Schulstad, Schulstad Bakery Solutions, Hatting, Pastridor, Americna, Bonjour i inne. Lantmännen Unibake osiąga obroty w wysokości 1,1, miliarda euro i zatrudnia ponad 6 tys. osób w ponad 20 krajach.
www.lantmannenunibake.com

Smak zaczyna się od mięsa

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

„Herbapol. We współpracy z naturą.”
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Trwają prace nad szczegółowymi wytycznymi dla schronów. Prowadzona jest też inwentaryzacja i ocena stanu istniejących obiektów
W MSWiA trwają prace nad rozporządzeniem, które określi m.in., jakie warunki powinny spełniać miejsca schronienia, oraz wprowadzi spójne standardy dotyczące ich organizacji i wyposażenia. Ich opracowanie wymagane jest przez ustawę o ochronie ludności i obronie cywilnej, która weszła w życie 1 stycznia br. Trwa także inwentaryzacja istniejących obiektów zbiorowej ochrony, w tym schronów. Jak podkreślają eksperci, mamy w tym obszarze wiele zaległości do nadrobienia. Problemem jest niedobór specjalistów od budowli schronowych, którzy mogliby ten proces wesprzeć i przyspieszyć.
Handel
Nowy rozdział we współpracy Wielka Brytania – Unia Europejska. Bezpieczeństwo jedną z kluczowych kwestii

19 maja odbędzie się w Londynie pierwszy od brexitu na tak wysokim szczeblu szczyt brytyjskich i unijnych przywódców. Zdaniem polskich europosłów obydwie strony dojrzały do ponownego zacieśnienia stosunków i są dla siebie kluczowymi partnerami. Rozmowy dotyczyć mają przede wszystkim zagadnień związanych z obronnością, ale także możliwości swobodnego przemieszczania się młodych ludzi. Wyzwaniem we wzajemnych relacjach wciąż są kwestie handlowe.
Transport
W Amazon pracuje ponad 750 tys. robotów. Najnowszy jest wyposażony w „zmysł” dotyku

Pierwsze roboty wyposażone w „zmysł” dotyku wykorzystywane są przez Amazon do obsługi produktów w centrach realizacji zamówień w USA i Niemczech. Roboty potrafią precyzyjnie przeszukiwać nawet ciasne przestrzenie półek w poszukiwaniu konkretnych produktów i z wyczuciem przenosić je na taśmę. Dzięki nim pracownicy nie muszą się schylać ani wspinać po drabinie w poszukiwaniu towaru. Automatyzacja wspiera też pracę kurierów. Paczki, które mają być dostarczone pod wskazany adres, podświetlane są w furgonetce na zielono, co ułatwia znalezienie właściwej przesyłki i skraca czas dostawy.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.