Komunikaty PR

NOWOŚĆ OD GERBER! Linia w pełni roślinnych dań dla niemowląt i małych dzieci

2022-05-11  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt

Kamila Szarowicz
Nestlé Nutrition

ul. Domaniewska 32
02-672 Warszawa
Kamila.Szarowicz|pl.nestle.com| |Kamila.Szarowicz|pl.nestle.com
+48 608 544 573
https://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/

Gerber stworzył linię 100% roślinnych, zbilansowanych dań dla niemowląt i małych dzieci. Dieta bazująca na produktach roślinnych jest rekomendowana przez specjalistów i pozwala nie tylko dostarczyć do organizmu ważnych składników, takich jak wartościowe białko roślinne, ale może pomóc też ograniczać postępujące zmiany klimatyczne.

Dobre dla maluszka

Nowa linia składa się już z 6 posiłków, z których każdy stanowi unikatowe połącznie warzyw, nasion roślin strączkowych i zbóż. Z pasji tworzenia różnorodnych propozycji dla najmłodszych powstały dania:

  • 100% roślinne;
  • wspierające rodziców w zapewnieniu dziecku odpowiedniej porcji warzyw każdego dnia, bo dostarczające nawet 3 porcji warzyw w 1 posiłku;
  • zawierające wartościowe białko roślinne pochodzące m.in. z nasion roślin strączkowych – minimum 4g w każdej porcji;
  • wprowadzające dziecko w świat nowych ciekawych składników – ciecierzycy, fasoli, komosy ryżowej, kaszy bulgur czy musu kokosowego;
  • pełne niespotykanych przypraw: orientalnych – takich jak cynamon, imbir, curry czy kolendra, oraz rodzimych, jak czosnek;
  • łączące różnorodne smaki tak, że doceniły to badane mamy i ich dzieci, które z przyjemnością zajadały się produktami;
  • stanowiące bogate źródło błonnika pokarmowego (minimum 4 g błonnika w każdej porcji);
  • odpowiednie jako element zrównoważonej diety – dla dziecka i dla planety;
  • przygotowane z ekologicznych składników pochodzących z certyfikowanych gospodarstw.

 

Ważne pytanie: Czy dania 100% roślinne są wartościowe dla dzieci?

Odpowiedź eksperta: mgr Ewelina Poźniak – Specjalista ds. żywienia Gerber

Pokarmy roślinne to pierwsze produkty, które powinny pojawić się w diecie dziecka. Docelowo stają się one wręcz podstawą diety najmłodszych. Żywność plant-based może być źródłem wielu cennych składników, w tym wartościowego białka oraz błonnika pokarmowego. Co ważne, badania pokazują, że dzieci w Polsce zjadają przeciętnie 3 razy więcej mięsa niż powinny. Rozwiązaniem może być wprowadzenie w tygodniu 1-2 „dni bez mięsa”, kiedy w obiedzie źródłem cennego białka będą np. nasiona roślin strączkowych.  Pozwoli to lepiej zbilansować dietę dziecka, a dodatkowo da mu szansę na odkrywanie wspaniałego bogactwa świata roślin.

 

Nowości to propozycje dla maluszków po 8. miesiącuWarzywna potrawka włoska z pomidoramiGulasz z marchewki i fasoliJesienne warzywa z kaszą oraz Gulasz z cukinią i warzywami, a także po 12. miesiącuMarokański gulasz warzywny i Delikatne curry z warzywami.

Dobre dla planety

Produkcja żywności pochodzenia zwierzęcego to bardzo duże obciążenie dla środowiska – wymaga wykorzystania dużych przestrzeni, zużywa mnóstwo wody i wiąże się z emisją do atmosfery ogromnych ilości gazów cieplarnianych. Zdaniem ekspertów nie oznacza to, że powinniśmy całkowicie z tych produktów zrezygnować, jednak dla zdrowia własnego i planety warto przynajmniej częściowo zastąpić je produktami pochodzenia roślinnego, które są dużo przyjaźniejsze dla środowiska.

Wszystkie obiadki Gerber Organic Plant-tastic powstały w lokalnym oddziale w Rzeszowie. Przy ich tworzeniu:

  • wykorzystywano energię elektryczną pochodzącą wyłącznie z odnawialnych źródeł energii;
  • stosowano zasady „zero waste”, czyli dbano, by nic, co można ponownie wykorzystać, nie zmarnowało się – w ten sposób powstały m.in. naturalne nawozy, które pozwolą użyźniać glebę w okolicznych gospodarstwach czy biogaz, który zostanie przetworzony na cenną energię.

Co ważne, szklane opakowania produktów Gerber Organic Plant-tastic w 100% nadają się do recyklingu.


Ważna informacja. Gdy maluszek przyjdzie na świat, najlepszym dla niego sposobem żywienia jest karmienie piersią. Mleko mamy zapewnia zbilansowaną dietę i chroni przed chorobami. W pełni popieramy zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące wyłącznego karmienia piersią przez pierwsze sześć miesięcy życia dziecka. Po tym okresie należy rozpocząć wprowadzanie żywności uzupełniającej o odpowiedniej wartości odżywczej przy jednoczesnej kontynuacji karmienia piersią do ukończenia przez dziecko 2 lat. Zdajemy sobie też sprawę z tego, że nie zawsze rodzice mogą karmić swoje dziecko mlekiem mamy. Zachęcamy do skonsultowania sposobu żywienia dziecka ze specjalistą ochrony zdrowia. Jeśli zdecydowaliście, że Wasze dziecko nie będzie karmione piersią, powinniście pamiętać, że ta decyzja jest trudna do odwrócenia - rozpoczęcie częściowego dokarmiania butelką spowoduje zmniejszenie ilości wytwarzanego mleka. Rezygnacja z karmienia piersią niesie ze sobą konsekwencje socjalne i finansowe, które należy wziąć pod uwagę. Jeśli zdecydowaliście, że maluszek będzie karmiony piersią, przypominamy, że prawidłowe zbilansowanie jadłospisu mamy jest bardzo istotne. Jej zdrowa dieta w czasie ciąży i po porodzie pomaga gromadzić składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego przebiegu ciąży, przygotowuje do okresu laktacji i pomaga ją utrzymać. Dzieci rozwijają się w różnym tempie, dlatego czas wprowadzenia posiłków uzupełniających należy skonsultować z lekarzem lub położną. Aby uniknąć ryzyka dla zdrowia ważne jest, by żywność dla dziecka przygotowywać, stosować i przechowywać zawsze zgodnie z informacją na opakowaniu.

O Nestlé Polska S.A.

Nestlé Polska S.A. to, należący do grona liderów, producent m.in. produktów dla niemowląt i małych dzieci. W portfolio firmy znajdują się m.in. mleka modyfikowane, kleiki, kaszki, dania w słoiczkach, soki i nektary, deserki, przekąski i suplementy diety dostępne pod markami NAN 2, LITTLE STEPS 2, Gerber, Gerber Organic, Nestlé, BOBO FRUT, Yogolino, Sinlac czy NANCARE. Naszym celem jest nie tylko wspomagać rodziców w trosce o żywienie i zdrowie ich dzieci, ale także edukować ich w zakresie znaczenia diety dla prawidłowego rozwoju i wzrostu maluchów oraz zasad jej właściwego bilansowania.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Nestlé Nutrition
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Profesjonalistów Public Relations

Prawo

Trwają dyskusje nad kształtem unijnego budżetu na lata 2028–2034. Mogą być rozbieżności w kwestii Funduszu Spójności czy dopłat dla rolników

Trwają prace nad wieloletnimi unijnymi ramami finansowymi (WRF), które określą priorytety wydatków UE na lata 2028–2034. W maju Parlament Europejski przegłosował rezolucję w sprawie swojego stanowiska w tej sprawie. Postulaty europarlamentarzystów mają zostać uwzględnione we wniosku Komisji Europejskiej w sprawie WRF, który zostanie opublikowany w lipcu 2025 roku. Wciąż jednak nie ma zgody miedzy państwami członkowskimi, m.in. w zakresie Funduszu Spójności czy budżetu na rolnictwo.

Konsument

35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup mieszkania nawet na kredyt. Pomóc może wsparcie budownictwa społecznego i uwolnienie gruntów pod zabudowę

W Polsce co roku oddaje się do użytku ok. 200 tys. mieszkań, co oznacza, że w ciągu dekady teoretycznie potrzeby mieszkaniowe społeczeństwa mogłyby zostać zaspokojone. Jednak większość lokali budują deweloperzy na sprzedaż, a 35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup nawet za pomocą kredytu. Jednocześnie ta grupa zarabia za dużo, by korzystać z mieszkania socjalnego i komunalnego. Zdaniem prof. Bartłomieja Marony z UEK zmniejszeniu skali problemu zaradzić może wyłącznie większa skala budownictwa społecznego zamiast wspierania kolejnymi programami zaciągania kredytów.

Problemy społeczne

Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu​ lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.