Komunikaty PR

Zanim marka powie, że jest eco, to działają ludzie

2024-06-12  |  15:00
Biuro prasowe

W Europie, gdzie zrównoważony rozwój staje się priorytetem, konsumenci oczekują proekologicznych decyzji firm. Jak działać, by faktycznie realizować cele wypisane na sztandarach firmowych strategii ESG? Najlepiej słuchać pracowników, którzy mają wiedzę, jak usprawniać swoją pracę, by była bardziej eco.

Inicjatywy proekologiczne firmy to efekt pomysłów i pracy pracowników każdego szczebla, których zaangażowano w firmową agendę ESG. Nie zrobi tego jeden dedykowany zespół.  Firma to ludzie z różnych obszarów, którzy każdego dnia inicjują, testują i monitorują różne działania, a na końcu podejmują konkretne decyzje w tym środowiskowe. Bez ich zaangażowania nie byłaby możliwa realizacja firmowej strategii zrównoważonego rozwojumówi Agata Koppa, dyrektorka ESG i Corporate Affairs. Oto kilka pomysłów, jak wykorzystać głos tych, którzy są najbliżej wielu procesów, wiedzą o nich najwięcej i widzą, jak je optymalizować.

1. Z codziennych obserwacji rodzą się najlepsze pomysły

Pracownicy świetnie znają procesy, za które odpowiadają. Prowadzą obserwacje, rozwiązują problemy, wyciągają wnioski i wychodzą z pomysłami usprawniającymi. – Nieustannie realizujemy działania zainicjowane przez pracowników, które przybliżają nas do zeroemisyjności Browaru. Jednym z nich jest wykorzystanie biogazu, który jest skutkiem ubocznym oczyszczania ścieków, do generowania energii cieplnej i eklektycznej.  Koncept zgłoszony przez pracowników, dziś zaspokaja ponad 70% potrzeb energii cieplnej i ponad 30% energii elektrycznej naszej oczyszczalni ścieków - mówi Marcin Będlin, dyrektor Browaru Okocim.

Polska jest uboga w zasoby wodne, dlatego naszą ambicją jest ZERO marnowania wody. Duże inwestycje, jak nowa myjka do butelek oczywiście nam w tym pomagają, ale sumę końcową tworzą drobne usprawnienia na różnych procesach w Browarze. Np. w Browarze Kasztelan pracownicy wymyślili i wdrożyli stację dezynfekującą wodę serwisową poprzez montaż nowoczesnych lamp UV, co pozwala zaoszczędzić 2000 m3 wody rocznie. Innowacyjność lokalnych pracowników jest kluczowa, bo każdy browar jest inny i często konkretnego rozwiązania nie da się multiplikować w kolejnych browarach - mówi Michał Jankowski, dyrektor Browaru Kasztelan.

2. Pracownicy – pierwsi testerzy nowych rozwiązań

Zanim zobaczyliśmy na sklepowych półkach piwo Carlsberg w kartonach z zaokrąglonymi rogami, którego ślad węglowy jest do 24% mniejszy w stosunku do porównywalnej specyfikacji standardowego rozwiązania, najpierw była chęć pracowników na linii pakowania, by przetestować i wdrożyć nowe rozwiązanie. Miesiące testów i kalibracji maszyn były możliwe dzięki zaangażowaniu pracowników w agendę ESG - każdy wiedział, że to kolejny krok w kierunku ZERO śladu węglowego. Round Wrap to nie tylko innowacja opakowaniowa i większa przestrzeń do zadruku, ale i benefit dla środowiska. To doskonały przykład łączenia celów biznesowych ze środowiskowymitłumaczy Agata Koppa.

3. Społeczna odpowiedzialność

Carlsberg Polska od lat prowadzi program społeczno-edukacyjny „Trzeźwo Myślę”, którego celem jest edukacja Polaków nt. odpowiedzialnej konsumpcja alkoholu. Zeszłoroczne hasło „Nie jedź po alkoholu. Ruszaj tylko na Trzeźwo!” trafiło do ponad 51 mln odbiorców. Edukacja jest ważna, szczególnie jak w parze z nią idą faktyczne działania. I tu znów potrzebni są ludzie. W 2023 roku w Browarach Carlsberg Polska wprowadzono obowiązkowe kontrole trzeźwości wszystkich kierowców wjeżdżających na teren browarów od klientów, po dostawców, usługodawców, przewoźników, gości i pracowników. To nasi pracownicy na bramie wjazdowej badają wszystkich przyjezdnych i wyłapują tych nietrzeźwych. Ogromna odpowiedzialność, ogromny stres kiedy okazuje się, że ktoś prowadził auto będąc pod wpływem alkoholu, ale i ogromna wartość społeczna. To działanie ma realny wpływ na bezpieczeństwo na polskich drogach. Dlatego zachęcamy wszystkich przedsiębiorców do wdrażania analogicznych rozwiązań tłumaczy Teresa Aldea, kierownik ds. ESG Carlsberg Polska.

 
   

Aby dowiedzieć się więcej o działaniach Carlsberg Polska na rzecz zrównoważonego rozwoju, zachęcamy do odwiedzenia strony: www.carlsbergpolska.pl/zrownowazony-rozwoj/zrownowazony-rozwoj/raport-2023/, gdzie znajduje się pełen Raport ESG za 2023 rok.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Nowość od Lajkonika – Dobry Chrup, czyli przekąski pełne smaku i pysznych ziaren Biuro prasowe
2024-08-20 | 18:00

Nowość od Lajkonika – Dobry Chrup, czyli przekąski pełne smaku i pysznych ziaren

Wypiekane w piecu, chrupiące i pełne ziaren – przekąski Dobry Chrup to nowy subbrand produktów marki Lajkonik. Krakersy, paluchy oraz bajgle z ziołami prowansalskimi są
Przemysł spożywczy Nawet co piąty uczeń cierpi na odwodnienie. Może to mieć wpływ na naukę
2024-08-19 | 14:30

Nawet co piąty uczeń cierpi na odwodnienie. Może to mieć wpływ na naukę

Odpowiednie nawodnienie jest istotne dla każdego człowieka, jednak okazuje się, że może być szczególnie ważne dla uczniów, o czym warto pamiętać w kontekście zbliżającego
Przemysł spożywczy Salad Story otworzyła dwa nowe lokale
2024-08-14 | 15:04

Salad Story otworzyła dwa nowe lokale

Salad Story powiększyła liczbę swoich restauracji o kolejne dwie, tym samym firma łącznie posiada ich obecnie aż 54 w całym kraju. Marka widzi potencjał na niemal podwojenie liczby

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Konkurs Polskie Branży PR

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Bankowość

ePłatności z wykorzystaniem portfeli cyfrowych będą już wkrótce dostępne w mObywatelu. Do pilotażu usługi dołączy więcej urzędów

Ponad 50 gmin korzystających z ePłatności w mObywatelu i 82 tys. zrealizowanych transakcji – to dotychczasowy efekt pilotażu tej usługi prowadzonego od ubiegłego roku. Mieszkańcy uczestniczących w nim gmin mogą przez aplikację i portal płacić m.in. podatek od nieruchomości czy podatek rolny albo uiszczać opłaty za śmieci. Do opcji opłacania zobowiązań administracyjnych wkrótce dojdą także płatności z inicjatywy użytkownika, czyli np. opłaty skarbowe ponoszone przy okazji załatwiania różnych spraw urzędowych. Trwają także prace nad wdrożeniem kolejnych metod płatności – do BLIK-a właśnie dołączyły karty płatnicze, a następne będą cyfrowe portfele, czyli Google Pay i Apple Pay.

Ochrona środowiska

Kosmiczne śmieci są coraz większym problemem. Ich obecność na orbicie generuje znaczne koszty

Liczba kosmicznych odpadów stale rośnie. Ich źródłem są obiekty, które zostały wysłane w kosmos, zakończyły misję lub uległy rozpadowi. Krążące w przestrzeni kosmicznej fragmenty tych obiektów stwarzają ryzyko kolizji z tymi, które są obecnie eksploatowane. Unikanie takich zdarzeń wiąże się z koniecznością ponoszenia wydatków na monitoring zagrożeń czy zwiększeniem zużycia paliwa poprzez obieranie niekolizyjnych kursów. Jednym ze sposobów na zmniejszenie tego problemu jest wydłużenie eksploatacji obiektów poprzez ich tankowanie na orbicie. Polacy pracują nad taką technologią.

Ochrona środowiska

Beton z alg czy szkło fotowoltaiczne. Ekologiczne innowacje zmieniają sektor budowlany

Sektor budynków i budownictwa jest największym emitentem gazów cieplarnianych, odpowiadając za 37 proc. globalnych emisji – wynika z danych ONZ. Tradycyjne materiały budowlane, takie jak beton czy cegły, są stopniowo udoskonalane, aby jak najlepiej odpowiadać na wyzwania środowiskowe. – Większość producentów, szczególnie tych dużych, skupia się na tym, aby obniżać koszty ekologiczne produkcji materiałów, tak żeby konsumenci otrzymywali produkt bardziej zrównoważony – ocenia Tomasz Bojęć, partner zarządzający w ThinkCo. Z drugiej strony na rynek wchodzą innowacje, które stosowane w większej skali będą stopniowo zazieleniać budownictwo.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.