Komunikaty PR

Zanim marka powie, że jest eco, to działają ludzie

2024-06-12  |  15:00
Biuro prasowe

W Europie, gdzie zrównoważony rozwój staje się priorytetem, konsumenci oczekują proekologicznych decyzji firm. Jak działać, by faktycznie realizować cele wypisane na sztandarach firmowych strategii ESG? Najlepiej słuchać pracowników, którzy mają wiedzę, jak usprawniać swoją pracę, by była bardziej eco.

Inicjatywy proekologiczne firmy to efekt pomysłów i pracy pracowników każdego szczebla, których zaangażowano w firmową agendę ESG. Nie zrobi tego jeden dedykowany zespół.  Firma to ludzie z różnych obszarów, którzy każdego dnia inicjują, testują i monitorują różne działania, a na końcu podejmują konkretne decyzje w tym środowiskowe. Bez ich zaangażowania nie byłaby możliwa realizacja firmowej strategii zrównoważonego rozwojumówi Agata Koppa, dyrektorka ESG i Corporate Affairs. Oto kilka pomysłów, jak wykorzystać głos tych, którzy są najbliżej wielu procesów, wiedzą o nich najwięcej i widzą, jak je optymalizować.

1. Z codziennych obserwacji rodzą się najlepsze pomysły

Pracownicy świetnie znają procesy, za które odpowiadają. Prowadzą obserwacje, rozwiązują problemy, wyciągają wnioski i wychodzą z pomysłami usprawniającymi. – Nieustannie realizujemy działania zainicjowane przez pracowników, które przybliżają nas do zeroemisyjności Browaru. Jednym z nich jest wykorzystanie biogazu, który jest skutkiem ubocznym oczyszczania ścieków, do generowania energii cieplnej i eklektycznej.  Koncept zgłoszony przez pracowników, dziś zaspokaja ponad 70% potrzeb energii cieplnej i ponad 30% energii elektrycznej naszej oczyszczalni ścieków - mówi Marcin Będlin, dyrektor Browaru Okocim.

Polska jest uboga w zasoby wodne, dlatego naszą ambicją jest ZERO marnowania wody. Duże inwestycje, jak nowa myjka do butelek oczywiście nam w tym pomagają, ale sumę końcową tworzą drobne usprawnienia na różnych procesach w Browarze. Np. w Browarze Kasztelan pracownicy wymyślili i wdrożyli stację dezynfekującą wodę serwisową poprzez montaż nowoczesnych lamp UV, co pozwala zaoszczędzić 2000 m3 wody rocznie. Innowacyjność lokalnych pracowników jest kluczowa, bo każdy browar jest inny i często konkretnego rozwiązania nie da się multiplikować w kolejnych browarach - mówi Michał Jankowski, dyrektor Browaru Kasztelan.

2. Pracownicy – pierwsi testerzy nowych rozwiązań

Zanim zobaczyliśmy na sklepowych półkach piwo Carlsberg w kartonach z zaokrąglonymi rogami, którego ślad węglowy jest do 24% mniejszy w stosunku do porównywalnej specyfikacji standardowego rozwiązania, najpierw była chęć pracowników na linii pakowania, by przetestować i wdrożyć nowe rozwiązanie. Miesiące testów i kalibracji maszyn były możliwe dzięki zaangażowaniu pracowników w agendę ESG - każdy wiedział, że to kolejny krok w kierunku ZERO śladu węglowego. Round Wrap to nie tylko innowacja opakowaniowa i większa przestrzeń do zadruku, ale i benefit dla środowiska. To doskonały przykład łączenia celów biznesowych ze środowiskowymitłumaczy Agata Koppa.

3. Społeczna odpowiedzialność

Carlsberg Polska od lat prowadzi program społeczno-edukacyjny „Trzeźwo Myślę”, którego celem jest edukacja Polaków nt. odpowiedzialnej konsumpcja alkoholu. Zeszłoroczne hasło „Nie jedź po alkoholu. Ruszaj tylko na Trzeźwo!” trafiło do ponad 51 mln odbiorców. Edukacja jest ważna, szczególnie jak w parze z nią idą faktyczne działania. I tu znów potrzebni są ludzie. W 2023 roku w Browarach Carlsberg Polska wprowadzono obowiązkowe kontrole trzeźwości wszystkich kierowców wjeżdżających na teren browarów od klientów, po dostawców, usługodawców, przewoźników, gości i pracowników. To nasi pracownicy na bramie wjazdowej badają wszystkich przyjezdnych i wyłapują tych nietrzeźwych. Ogromna odpowiedzialność, ogromny stres kiedy okazuje się, że ktoś prowadził auto będąc pod wpływem alkoholu, ale i ogromna wartość społeczna. To działanie ma realny wpływ na bezpieczeństwo na polskich drogach. Dlatego zachęcamy wszystkich przedsiębiorców do wdrażania analogicznych rozwiązań tłumaczy Teresa Aldea, kierownik ds. ESG Carlsberg Polska.

 
   

Aby dowiedzieć się więcej o działaniach Carlsberg Polska na rzecz zrównoważonego rozwoju, zachęcamy do odwiedzenia strony: www.carlsbergpolska.pl/zrownowazony-rozwoj/zrownowazony-rozwoj/raport-2023/, gdzie znajduje się pełen Raport ESG za 2023 rok.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Rady Podatkowej

Targi Bezpieczeństwa

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej

Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.

Przemysł spożywczy

Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.

Transport

Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.