Czego unikać, a co uwzględniać w końskiej diecie?

Soul&Mind
ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/
Konie to majestatyczne i piękne zwierzęta, które potrzebują odpowiedniej diety, aby zachować zdrowie i witalność. Istnieje wiele produktów, które są dla nich szkodliwe, a właściciele tych zwierząt muszą być odpowiedzialni w zakresie żywienia swoich pupili. Warto więc przyjrzeć się produktom, których konie nie mogą jeść oraz zapoznać się z tymi, które są dla nich odpowiednie. Jednym z wartościowych elementów w diecie są niewątpliwie wysłodki buraczane.
Czego konie powinny unikać?
Jednym z produktów, którego żaden troskliwy hodowca koni nie serwuje swoim podopiecznym jest czekolada. Zawiera teobrominę, która jest dla tych zwierząt substancją toksyczną. Spożycie czekolady może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak: zatrucie, zaburzenia sercowo-naczyniowe, czy inne równie niebezpieczne objawy.
Konie powinny także unikać wszelkiego rodzaju produktów mlecznych. Zwierzęta te nie są w stanie strawić laktozy, co może prowadzić do problemów żołądkowych, biegunki i innych dolegliwości układu gastrycznego. Szkodliwe dla koni są także niektóre warzywa i owoce. Należy unikać karmienia ich cytrusami, cebulą i czosnkiem, ponieważ mogą one powodować problemy zdrowotne. W diecie koni nie ma także miejsca na surowe ziemniaki. Zawierają one solaninę, która jest dla zwierząt szkodliwa. Gotowane ziemniaki mogą być spożywane w ograniczonych ilościach, ale ich nadmiar może prowadzić do problemów trawiennych. Na liście produktów zakazanych znajdują się także łodygi i liście niektórych roślin. Są wśród nich m.in.: bukszpan, skrzyp, dąb szypułkowy, cis czy jaskier.
Co warto uwzględnić z żywieniu konia?
Zbilansowana dieta jest w przypadku koni niezwykle ważna. Dlatego, aby zadbać o zdrowie tych zwierząt, a zarazem serwować im coś smacznego, warto sięgnąć po niemelasowane wysłodki buraczane marki Tofi Horses. Powstają one jako produkt uboczny wytwarzania cukru i są jednym z nielicznych "słodyczy", które konie mogą jeść bez większych obaw. Wysłodki buraczane zawierają mniej cukru niż marchewki czy jabłka, co oznacza, że są one mniej kaloryczne i nie stwarzają ryzyka przewlekłego nadmiaru cukru we krwi koni. To produkt bogaty w błonnik i łatwo przyswajalne pektyny, co sprzyja zdrowej przemianie materii i wspiera trawienie zwierząt. Dodatkowo błonnik pomaga utrzymać zdrowe jelita i zmniejsza ryzyko kolki. Dzięki zawartym w wysłodkach aminokwasom mają one doskonały wpływ na budowę mięśni. Sprawdzają się w diecie wszystkich koni – młodych i starszych.
- Wysłodki buraczane Tofi Horses są w naszej stajni nieodłącznym elementem końskiego menu w okresie jesień-zima. Pastwisko jest już wtedy „wyjedzone po korzenie” i nie jest w stanie zapewnić koniom dostatecznego zapotrzebowania na przygotowanie się do pogodowych zawirowań. Wysłodki bez problemu dostarczają odpowiedniej ilości włókna i pozwalają utrzymać kondycję oraz zdrowy włos nawet gdy robi się zimno – mówi Natalia Jastrzębska ze stajni Szkoła na kopytach.
Niemelasowane wysłodki buraczane stanowią smaczną alternatywę do zwykłych świeżych warzyw i owoców, co pomaga zróżnicować dietę koni i zapewnić im różnorodne smaki. Produkt Tofi Horses dostarcza zwierzętom też witaminy i minerały, co stanowi dodatkowe korzyści dla zdrowia koni. W jego składzie znajduje się średnio 8-10% białka, 7% cukrów i ok. 12-16 MJ/kg energii strawnej. Znaczną część, czyli aż 16% w wysłodkach stanowi samo włókno, które jest jednym z najważniejszych elementów prawidłowej diety konia. Wysłodki zawierają też lizynę (aminokwas budulcowy mięśni) na poziomie ok. 3%, popiół – 9% (składniki mineralne), a także fosfor – ok. 0,1%, wapń – 0,7%, potas ok. 1%, sód, 0,25% oraz tłuszcze – 0,7%. Niską zawartość fosforu w niemelasowanych wysłodkach buraczanych warto uzupełnić dodaniem do diety np. otrębów pszennych, albo lucerny (np. w formie sieczki), mającej równocześnie właściwości obniżające kwasowość samych wysłodków. Aby zwiększyć różnorodność pokarmu, do wysłodków możemy dodać łuski słonecznika lub zioła (np. aronię).
Konie mają specyficzne potrzeby żywieniowe, a właściciele powinni dokładnie monitorować ich dietę. Wysłodki buraczane Tofi Horses mogą być bezpiecznym i smacznym dodatkiem do diety koni, który dostarcza im błonnika i wartości odżywczych, jednocześnie minimalizując ryzyko nadmiaru cukru.

Rolnicy dostaną 70 procent dopłaty

Czy kolejne nowoczesne gospodarstwo zostanie zlikwidowane decyzją urzędników podległych MRiRW?

SVI podwaja moce produkcyjne, otwierając drugi moduł szklarni w Zdunowie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.