Komunikaty PR

Ekstremalne warunki pogodowe niszczą plony. Rolnicy mogą minimalizować straty

2023-08-18  |  16:00

Według danych Światowej Organizacji Meteorologicznej (WMO), pierwsze trzy tygodnie lipca były najcieplejszym okresem w historii[1]. Z badań przeprowadzonych przez Europejskie Obserwatorium Gleb wynika, że najczęstsze przyczyny degradacji gleb to utrata węgla organicznego z gleby (53%), utrata różnorodności biologicznej gleby (37%) oraz degradacja torfowisk (30%). Osłabiona gleba jest bardziej podatna na erozję wodną oraz wykazuje niższą retencję wody podczas susz i powodzi[2], które również są częścią zmiany klimatu. Wszystkie te zjawiska prowadzą do strat ekonomicznych, obniżając wielkość plonu i rentowność gospodarstw rolnych.

Polska należy do krajów europejskich o najniższych zasobach wodnych. Ilość zmagazynowanej wody zależy głównie od ilości opadów. W Polsce jest ich stosunkowo mało, a gdy występują, to najczęściej w postaci ekstremalnych opadów takich jak gwałtowne ulewy czy burze z gradem, które przyczyniają się do zniszczeń na polach uprawnych.

W lipcu Instytut Uprawy Nawozów i Gleboznawstwa[3] stwierdził suszę rolniczą w całym kraju, przy czym skrajna susza panowała w województwach: kujawsko-pomorskim, lubuskim, łódzkim, warmińsko-mazurskim, wielkopolskim, zachodnio-pomorskim oraz pomorskim. Stwierdzone niedobory wody spowodują obniżenie plonów przynajmniej o 20% w stosunku do plonów uzyskiwanych w średnich warunkach pogodowych dla upraw: kukurydzy na ziarno, kukurydzy na kiszonkę, krzewów oraz drzew owocowych, rzepaku i rzepiku, zbóż jarych, zbóż ozimych, warzyw gruntowych, truskawek, tytoniu, chmielu, ziemniaka i buraka cukrowego. Jak pokazuje zeszłoroczny raport Polskiego Instytutu Ekonomicznego[4], w wyniku suszy co roku tracimy plony o wartości nawet 6,5 miliardów złotych.

To oznacza wyzwania, ale także szanse do wykorzystania. Przyszłość rolnictwa zależy od naszej zdolności dostosowania się do nowych warunków i wykorzystania sił natury w zrównoważony sposób. W obliczu wyzwań związanych ze zmianami klimatu, rolnictwo regeneracyjne staje się kluczowym narzędziem.

Rolnictwo regeneracyjne przynosi wiele korzyści dla środowiska, począwszy od ograniczenia erozji gleby, zwiększenia zawartości materii organicznej w glebie i poprawy różnorodności biologicznej. To także oszczędności finansowe dla rolnika: zmniejszenie zużycia paliwa ze względu na mniejszą liczbę działań związanych z uprawą oraz niższe zapotrzebowanie na syntetyczne nawozy, co z kolei zapobiega spływowi powierzchniowemu i poprawia obieg składników odżywczych w glebie. Praktyki rolnictwa regeneracyjnego, oparte na zasadach minimalnego naruszania gleby, uprawie roślin okrywowych, pozostawianiu resztek pożniwnych oraz płodozmianu, nie tylko poprawiają zdrowie gleby, ale również zwiększają jej odporność na ekstremalne zjawiska pogodowe.

- Susze i powodzie nie są spowodowane jedynie zmianami klimatycznymi, ale wynikają również
z nieodpowiedniego zarządzania glebą
– stwierdza amerykańska agroekolog Nicole Masters, od dwóch dekad promująca rolnictwo regeneratywne. Z danych FAO wynika, że globalny sektor rolno-spożywczy odpowiada za jedną trzecią emisji gazów cieplarnianych. Swój udział w tym mają również intensywne uprawy, które są bardzo energochłonne. Fakt ten jest pesymistyczny, ale też wskazuje kierunek zmian w globalnym rolnictwie w celu łagodzenia zmian klimatycznych – jeśli tylko odwrócimy tę tendencję. Praktyki regeneracyjne w rolnictwie skutkują wiązaniem węgla w glebie, co przy odpowiednim efekcie skali pozwoli utrzymać globalne ocieplenie w granicach 1,5°C. węgiel w glebie buduje materię próchniczą, której wysoka zawartość przyczynia się do lepszej retencji wody, rozwoju mikroorganizmów glebowych i lepszego wzrostu roślin.

Proces magazynowania węgla w glebie w przeciwieństwie do emisji gazów cieplarnianych, jest czasem nazywany "odwróconą emisją". Dlatego też rolnicy, którzy podejmują takie działania, zasługują na wynagrodzenie i powinni stać się integralną częścią rynku emisji. Agreena, firma obecna już w 16 krajach Europy, umożliwia rolnikom wzięcie udziału w tym procesie. Oferuje certyfikację gospodarstw praktykujących rolnictwo regeneratywne. Certyfikaty węglowe są wystawiane po zakończeniu sezonu upraw i mogą być później sprzedane przez rolników lub zaliczone na poczet bilansu ekwiwalentu CO2 z własnej produkcji rolnej.

 


[1] https://www.independent.co.uk/climate-change/news/el-nino-world-meteorological-organisation-pacific-antarctic-met-office-b2372697.html?utm_source=cbnewsletter&utm_medium=email&utm_term=2023-07-24&utm_campaign=Daily+Briefing+11+07+2023

[2] https://www.ipcc.ch/report/ar6/syr/downloads/report/IPCC_AR6_SYR_LongerReport.pdf

[3] https://www.iung.pl/2023/08/08/klimatyczny-bilans-wodny-dla-okresu-od-1-czerwca-do-31-lipca-2023-roku/

[4] https://pie.net.pl/65-mld-zl-rocznie-moga-byc-warte-plony-ktore-tracimy-w-polsce-w-wyniku-susz/

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Rolnictwo Rolnicy dostaną 70 procent dopłaty Biuro prasowe
2025-03-12 | 06:00

Rolnicy dostaną 70 procent dopłaty

Resort rolnictwa zapowiedział kontynuację dofinansowywania ubezpieczenia zwierząt gospodarskich od chorób zakaźnych, rozpoczętego w 2025 roku. Dopłata ponownie wyniesie 70
Rolnictwo Czy kolejne nowoczesne gospodarstwo zostanie zlikwidowane decyzją urzędników podległych MRiRW?
2024-12-17 | 14:00

Czy kolejne nowoczesne gospodarstwo zostanie zlikwidowane decyzją urzędników podległych MRiRW?

Jedna z najnowocześniejszych instalacji rolniczych w kraju - magazyn zbożowy w Goli k. Gostynia w woj. wielkopolskim należący do gospodarstwa Top Farms Wielkopolska,
Rolnictwo SVI podwaja moce produkcyjne, otwierając drugi moduł szklarni w Zdunowie
2024-12-02 | 01:00

SVI podwaja moce produkcyjne, otwierając drugi moduł szklarni w Zdunowie

SVI podwaja moce produkcyjne, otwierając drugi moduł szklarni w Zdunowie. Firma już zapowiada kolejne inwestycje Dzięki uruchomieniu drugiego modułu szklarni w podwarszawskim Zdunowie,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Szkolenie Online IMM

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień

Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.

Prawo

Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.