Goodvalley wyznacza trendy. Produkcja mięsa z zerowym śladem węglowym
Skąd się biorą zmiany klimatyczne?
Codziennie każdy z nas pozostawia po sobie niekorzystny dla klimatu ślad węglowy. Jest on sumą emisji gazów cieplarnianych wywołanych działalnością, zarówno tą bezpośrednią, jak i pośrednią przedsiębiorstwa, osoby czy produktu. To, w jaki sposób podróżujemy, odżywiamy się, czy w jaki sposób przedsiębiorstwa wytwarzają swoje produkty, ma ogromne znaczenie dla przyszłości naszej planety. Dlatego tak niezwykle istotne jest, by stać się neutralnym dla klimatu.
Co możemy zrobić, by je zatrzymać?
Każdy z nas, decydując się na małe zmiany, może przyczynić się do poprawy sytuacji klimatycznej. Jak to uczynić? Przede wszystkim, jako konsument, warto świadomie podejmować decyzje zakupowe i wybierać takie produkty, które powstają w poszanowaniu planety. Dobrym przykładem jest marka Goodvalley, która jako pierwsza firma mięsna, otrzymała certyfikat TUV potwierdzający zerowy ślad węglowy netto.
„Stawiamy na to, by nasze działania w stronę neutralności klimatycznej były podejmowane we wszystkich zakresach emisji. Wszystko co robimy, począwszy od uprawy na polach, chów zwierząt, produkcję zielonej energii i skończywszy na przetwórstwie mięsa jest ukierunkowane na zmniejszenie wpływu na klimat. Dzięki działaniom, tj. system uprawy bezorkowej, ograniczanie transportu oraz użycia nawozów mineralnych, nasz pierwotny ślad węglowy jest o połowę niższy niż średnia w Unii Europejskiej. Z kolei kompensowanie emisji gazów cieplarnianych poprzez spalanie metanu i produkcję energii w naszych biogazowniach sprawia, że od 2013 roku mamy certyfikat zerowego śladu węglowego netto” – wyjaśnia Paweł Nowak, dyrektor zarządzający Goodvalley.
Goodvalley – nowy wymiar biznesu w trosce o planetę
Goodvalley jako przedsiębiorstwo odpowiedzialne klimatycznie stosuje szereg rozwiązań, które mają na celu osiągnięcie i utrzymanie neutralności emisyjnej CO2. Modelem wyróżniającym firmę jest wytwarzanie „od pola do stołu”, które charakteryzuje się samowystarczalnością w zakresie produkcji, co pozwala na dokładną kontrolę każdego etapu działalności. Wszystkie etapy produkcji uzupełniają się, a cała aktywność przedsiębiorstwa koncentruje się na uzyskaniu jak największego stopnia zrównoważenia produkcji, w czym bardzo ważną rolę odgrywają biogazownie produkujące „zieloną” energię.
Biogazownie rolnicze Goodvalley funkcjonują w pełnej symbiozie z polami, fermami trzody chlewnej i zakładami mięsnymi. Wszelkiego rodzaju kiszonki, np. z lucerny, sianokiszonki i produkty uboczne z produkcji roślinnej (np. słoma) są swoistym „paliwem” dla tego rodzaju instalacji. Na koniec procesu produkcyjnego cała masa pofermentacyjna jest wykorzystywana jako w pełni naturalny i ekologiczny nawóz. W ten sposób powstaje zamknięty
krąg, w którym nie ma miejsca na marnotrawienie jakichkolwiek zasobów.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Rolnicy dostaną 70 procent dopłaty

Czy kolejne nowoczesne gospodarstwo zostanie zlikwidowane decyzją urzędników podległych MRiRW?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Polskie MŚP otrzymają większe wsparcie w ekspansji międzynarodowej. To cel nowej inicjatywy sześciu instytucji
Firmy z sektora małych i średnich przedsiębiorstw otrzymają kompleksowe wsparcie na potrzeby zwiększania konkurencyjności na arenie międzynarodowej. Taki jest cel wspólnej inicjatywy instytucji zrzeszonych w Grupie PFR pod szyldem Team Poland. Obejmuje ona zarówno wsparcie kapitałowe, w postaci gwarancji, pożyczek czy ubezpieczenia, jak i doradztwo oraz wsparcie promocyjne i informacyjne, dzięki czemu mikro-, małym i średnim firmom łatwiej będzie podjąć decyzję o ekspansji zagranicznej. Pierwszy projekt dotyczy wsparcia dla firm zainteresowanych uczestnictwem w odbudowie Ukrainy.
Bankowość
RPP zgodna co do potrzeby obniżania stóp procentowych. Trwają dyskusje dotyczące tempa tych decyzji

W lipcu Rada Polityki Pieniężnej po raz drugi w tym roku obniżyła stopy procentowe, określając swój ruch mianem dostosowania. W kolejnych miesiącach można oczekiwać kolejnych obniżek, ale ich tempo i termin będą zależeć od efektów dotychczasowych decyzji i wzrostu płac. Docelowo główna stopa procentowa ma wynosić 3,5 proc. Te okoliczności sprzyjają kredytobiorcom.
Handel
Umowa z krajami Mercosur coraz bliżej. W. Buda: Polska nie wykorzystała swojej prezydencji do jej zablokowania

– Polska podczas prezydencji w Radzie UE nie wykorzystała szansy na obronę swoich interesów w sprawie umowy z krajami Mercosur – ocenia europoseł PiS Waldemar Buda. W jego ocenie polski rząd, mimo sprzeciwu wobec zapisów umowy, nie zbudował w UE sojuszy niezbędnych do jej odrzucenia. Porozumienie o wolnym handlu spotyka się przede wszystkim z protestami europejskich rolników, którzy obawiają się zalania wspólnego rynku tańszą żywnością z krajów Ameryki Południowej. Według europosła wszystko może się rozegrać w najbliższych tygodniach.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.