Goodvalley wyznacza trendy. Produkcja mięsa z zerowym śladem węglowym
Skąd się biorą zmiany klimatyczne?
Codziennie każdy z nas pozostawia po sobie niekorzystny dla klimatu ślad węglowy. Jest on sumą emisji gazów cieplarnianych wywołanych działalnością, zarówno tą bezpośrednią, jak i pośrednią przedsiębiorstwa, osoby czy produktu. To, w jaki sposób podróżujemy, odżywiamy się, czy w jaki sposób przedsiębiorstwa wytwarzają swoje produkty, ma ogromne znaczenie dla przyszłości naszej planety. Dlatego tak niezwykle istotne jest, by stać się neutralnym dla klimatu.
Co możemy zrobić, by je zatrzymać?
Każdy z nas, decydując się na małe zmiany, może przyczynić się do poprawy sytuacji klimatycznej. Jak to uczynić? Przede wszystkim, jako konsument, warto świadomie podejmować decyzje zakupowe i wybierać takie produkty, które powstają w poszanowaniu planety. Dobrym przykładem jest marka Goodvalley, która jako pierwsza firma mięsna, otrzymała certyfikat TUV potwierdzający zerowy ślad węglowy netto.
„Stawiamy na to, by nasze działania w stronę neutralności klimatycznej były podejmowane we wszystkich zakresach emisji. Wszystko co robimy, począwszy od uprawy na polach, chów zwierząt, produkcję zielonej energii i skończywszy na przetwórstwie mięsa jest ukierunkowane na zmniejszenie wpływu na klimat. Dzięki działaniom, tj. system uprawy bezorkowej, ograniczanie transportu oraz użycia nawozów mineralnych, nasz pierwotny ślad węglowy jest o połowę niższy niż średnia w Unii Europejskiej. Z kolei kompensowanie emisji gazów cieplarnianych poprzez spalanie metanu i produkcję energii w naszych biogazowniach sprawia, że od 2013 roku mamy certyfikat zerowego śladu węglowego netto” – wyjaśnia Paweł Nowak, dyrektor zarządzający Goodvalley.
Goodvalley – nowy wymiar biznesu w trosce o planetę
Goodvalley jako przedsiębiorstwo odpowiedzialne klimatycznie stosuje szereg rozwiązań, które mają na celu osiągnięcie i utrzymanie neutralności emisyjnej CO2. Modelem wyróżniającym firmę jest wytwarzanie „od pola do stołu”, które charakteryzuje się samowystarczalnością w zakresie produkcji, co pozwala na dokładną kontrolę każdego etapu działalności. Wszystkie etapy produkcji uzupełniają się, a cała aktywność przedsiębiorstwa koncentruje się na uzyskaniu jak największego stopnia zrównoważenia produkcji, w czym bardzo ważną rolę odgrywają biogazownie produkujące „zieloną” energię.
Biogazownie rolnicze Goodvalley funkcjonują w pełnej symbiozie z polami, fermami trzody chlewnej i zakładami mięsnymi. Wszelkiego rodzaju kiszonki, np. z lucerny, sianokiszonki i produkty uboczne z produkcji roślinnej (np. słoma) są swoistym „paliwem” dla tego rodzaju instalacji. Na koniec procesu produkcyjnego cała masa pofermentacyjna jest wykorzystywana jako w pełni naturalny i ekologiczny nawóz. W ten sposób powstaje zamknięty
krąg, w którym nie ma miejsca na marnotrawienie jakichkolwiek zasobów.

Czy kolejne nowoczesne gospodarstwo zostanie zlikwidowane decyzją urzędników podległych MRiRW?

SVI podwaja moce produkcyjne, otwierając drugi moduł szklarni w Zdunowie

Sytuacja w rolnictwie w 2024 i prognoza krótkookresowa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Farmacja

Zbrojeniówka i farmacja kluczowe dla bezpieczeństwa kraju. Polskie firmy walczą o pozycję w obu tych sektorach
Polska gospodarka stoi przed wieloma wyzwaniami – od inflacji i zmian legislacyjnych po dynamiczny rozwój technologii. W tym kontekście kluczową rolę odgrywają przedsiębiorcy, którzy nie tylko napędzają wzrost gospodarczy, ale również inwestują w innowacje, cyfryzację i zrównoważony rozwój. Z punktu widzenia bezpieczeństwa kraju jednymi z najważniejszych są branże zbrojeniowa i farmaceutyczna.
Konsument
Konsumenci zwracają uwagę na klasę energetyczną sprzętu AGD. To ma wpływ na ich rachunki

Duże AGD ma spory potencjał oszczędności prądu w gospodarstwach domowych i w całym systemie elektroenergetycznym – ocenia APPLiA Polska, związek pracodawców tej branży. Ze względu na postęp technologiczny dziś produkowane urządzenia w najlepszych klasach energetycznych zużywają 10–20 proc. prądu w porównaniu do urządzeń dostępnych 25 lat temu. Do stałego postępu w tym obszarze motywują też wymogi unijne, które z roku na rok się zaostrzają.
Prawo
Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.