Jakie są perspektywy dla polskiej prowincji? | Podcast Edukontra
Dziś Polska rozwija się nierównomiernie. Ludzie młodzi od lat opuszczają wsie i małe miasta w poszukiwaniu lepszych perspektyw i wyższych zarobków w wielkich aglomeracjach. Młodzież z prowincji, która do dużych miast, takich jak Warszawa czy Kraków, przyjeżdża na studia, po skończonej nauce zwykle już w nich pozostaje. Swoje zdolności wykorzystują z dala od miejsca urodzenia. Z kolei nieliczni, którzy zdecydują się zostać z rodziną i pracować na roli lub w przemyśle drzewnym, nie są należycie wynagradzani za swój trud.
Potrzeba nam bardziej zrównoważonego porządku społeczno-ekonomicznego. Tylko jak go wypracować?
Obecnie coraz więcej osób rezygnuje z pracy na roli – ziemia leży odłogiem lub jest sprzedawana pod grunty. Polskie wsie tracą swój rolniczy charakter. Obszary wiejskie, mocno oddalone od dużych ośrodków miejskich, pustoszeją.Wyludnia się przede wszystkim wieś Polski centralnej, województwa mazowieckiego i kujawsko-pomorskiego, podlaska i warmińsko-mazurska, wieś na Pomorzu Środkowym, wschodniej części woj. lubelskiego oraz zachodniej woj. podlaskiego (Raport o Stanie Wsi z 2020 r.).
Lecz masowe porzucanie prowincji sprawia jednocześnie, że mamy w Polsce wciąż czyste – nieskażone – obszary. Tereny, na których nigdy nie prowadzono upraw czy hodowli z wykorzystaniem chemicznych środków ochrony roślin i antybiotyków. Idealnie nadające się do produkcji – tak cenionej dziś – żywności ekologicznej. Na tych obszarach z powodzeniem można tworzyć też ośrodki agroturystyczne, z wielkimi puszczami i lasami dokoła, z czystym powietrzem i ciszą. Tereny te, na skalę Europy, uważane są już za ewenement.
Może więc, zamiast startować w nierównym wyścigu z krajami znacznie bogatszymi, zamiast produkować i budować więcej, powinniśmy zacząć inwestować w polską prowincję?
Może to właśnie te zapomniane tereny są szansą dla Polski na uzyskanie przewagi nad wysokorozwiniętymi krajami Zachodu?
O potencjale polskiej prowincji i o tym, jak go wykorzystać, rozmawiają eksperci:
- Marek Kubin – lekarz, naukowiec, prezes fundacji Spółdzielnia Socjalna „Mądra Koza”,
- dr Ryszard Dziekan – ekonomista, wykładowca Uczelni Państwowej w Sanoku,
- dr inż. Mateusz Kaczmarski – agronom, rolnik, rektor Uczelni Państwowej w Sanoku.
Już coraz liczniejsza grupa Polaków dostrzega, że wieś, pod pewnymi względami, ma więcej do zaoferowania niż miasto. Analitycy z GUS przewidują, że do 2035 r. 2 mln osób przeniesie się z miast na prowincję.
Posłuchaj też na Spotify:
https://open.spotify.com/episode/0orrHzeF03bwMqsgR1F912
lub obejrzyj wideo z dyskusją ekspertów:
https://www.youtube.com/watch?v=bQpQDWntqaU
Projekt Edukontra został sfinansowany przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego w ramach programu „Dialog”.

Rolnicy dostaną 70 procent dopłaty

Czy kolejne nowoczesne gospodarstwo zostanie zlikwidowane decyzją urzędników podległych MRiRW?

SVI podwaja moce produkcyjne, otwierając drugi moduł szklarni w Zdunowie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.