Nawet 2 miliardy pomidorów trafi do fabryki Kraft Heinz w Pudliszkach
Publicis Consultants
Domaniewska 42
02-672 Warszawa
rafal.blank|publicis-consultants.com| |rafal.blank|publicis-consultants.com
608 636 815
consultants.publicis.pl/
Trwają właśnie zbiory tegorocznych pomidorów. W Pudliszkach i okolicach około 150 lokalnych gospodarzy przystąpiło do prac na polach. Mimo trudnych warunków pogodowych, będących efektem postępującego kryzysu klimatycznego, tegoroczne zbiory zaowocują około 2 miliardami pomidorów. Następnie zostaną one wykorzystane do produkcji przetworów w fabryce Kraft Heinz.
W początkowym okresie zbiorów rolnicy liczyli na większe niż w ubiegłym roku plony, jednak tegoroczne warunki pogodowe nie były dla nich zbyt łaskawe. Przymrozki, intensywne opady deszczu, a także liczne gradobicia spowodowały mniejsze zbiory wśród wielkopolskich plantatorów. Problem trudnych warunków pogodowych dotyka nie tylko Polski, ale także wiele innych krajów Europy, gdzie uprawy warzyw i owoców stają się coraz bardziej wymagające.
Zbiory w Pudliszkach
Przełom sierpnia i września wielu z nas kojarzy ze świeżymi pomidorami, które zapowiadają koniec lata. Czas zbiorów wyraźnie czuć w wielkopolskich Pudliszkach, w których znajduje się m.in. fabryka marek Pudliszki oraz Heinz. Szacuje się, że w tym roku w zakładzie firmy przetworzonych zostanie nawet 2 miliardy tych owoców, wszystkie od lokalnych dostawców. W trwające właśnie zbiory zaangażowanych zostało łącznie niemal 150 rolników i 70 kombajnów. Aż 90% ze wszystkich dostaw warzyw i owoców w fabryce Kraft Heinz pochodzi z gospodarstw w promieniu około 30 km od zakładu.
Pudliszki stawiają na lokalnych rolników
Współpraca Kraft Heinz z rolnikami opiera się na wzajemnym zaufaniu i wsparciu. Relacje te są kluczowe dla ciągłego doskonalenia procesów uprawowych i wprowadzania innowacji w produkcji. Każdy dostawca pracujący dla zakładu w Pudliszkach musi prowadzić szczegółową książeczkę pola, w której odnotowywane są wszystkie informacje dotyczące upraw: stosowane nawozy, środki ochrony roślin, wszelkie zabiegi uprawowe oraz badania. Dzięki temu zapewniana jest najwyższa jakość produktów oraz zgodność z normami i standardami branżowymi.
Współpraca z regionalnymi farmami leży u podstaw funkcjonowania fabryki Kraft Heinz. Polscy rolnicy dostarczają nam nie tylko najlepsze warzywa i owoce ale też cenną wiedzę, dzięki czemu w Pudliszkach od ponad 100 lat powstają produkty najwyższej jakości. Wspieramy polskie rolnictwo, równocześnie zapewniając najwyższą świeżość i autentyczny smak produktów Heinz i Pudliszki – mówi Wojciech Roesler, Operations Manager, szef fabryki Kraft Heinz Polska.
Spółdzielcza Grupa Producentów Owoców i Warzyw dla Przetwórstwa w Krobi (SGP), której strategicznym partnerem jest Kraft Heinz, co roku ustala wspólnie z zakładem listę rekomendowanych odmian pomidorów. Rolnicy mają możliwość wyboru odmian z tej listy, co pozwala na dostosowanie upraw do aktualnych warunków i wymagań rynkowych.
Pomidory przeznaczone do produkcji soku oraz niewielka część tych używanych do produkcji koncentratu są wciąż zbierane ręcznie, co stanowi około 5% całości upraw. Zbiór ręczny jest niezwykle wymagającym zajęciem. Jeden pracownik może zebrać od 500 do 800 kg owoców w ciągu 8 godzin, w zależności od plonu i wielkości owoców.
Zbiór mechaniczny jest bardziej wydajny, ale również wymaga zaangażowania wielu pracowników. Największe kombajny, obsługiwane przez zespół 8 osób, mogą zebrać do 20 000 kg pomidorów na godzinę. Mniejsze kombajny, z załogą 4-5 osób, zbierają około 5 000 kg na godzinę.
Wieloletnia współpraca Kraft Heinz z regionalnymi farmami i organizacjami umożliwia elastyczne dostosowanie upraw do zmieniających się warunków rynkowych, co jest kluczowe dla utrzymania wysokich standardów produkcji.
Czy kolejne nowoczesne gospodarstwo zostanie zlikwidowane decyzją urzędników podległych MRiRW?
SVI podwaja moce produkcyjne, otwierając drugi moduł szklarni w Zdunowie
Sytuacja w rolnictwie w 2024 i prognoza krótkookresowa
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Bankowość
Dobre prognozy dla rynku kredytów mieszkaniowych. Mimo braku rządowego programu wsparcia
Rok 2025 powinien być dobrym okresem na rynku kredytów mieszkaniowych. – Zainteresowanie nadal będzie rosło i paradoksalnie przyczyni się do tego niedawna zapowiedź ministra rozwoju i technologii, że nie będzie Kredytu 0 proc. – ocenia dr Jacek Furga, prezes Centrum Procesów Bankowych i Informacji. Jak wskazuje, pomimo braku kolejnego programu wsparcia dla kredytów mieszkaniowych 2024 rok również zakończył się dobrym wynikiem, a jakość obsługi złotowych kredytów mieszkaniowych pozostaje na bardzo wysokim poziomie.
Prawo
W Polsce brakuje ośrodków interwencji kryzysowej. Rzecznik Praw Obywatelskich apeluje o zmiany w prawie i zwiększenie finansowania
W 2023 roku w Polsce funkcjonowało 170 ośrodków interwencji kryzysowej, ale w wielu powiatach tego typu wsparcie wciąż nie jest dostępne. NIK już w 2021 roku alarmował, że ponad połowa powiatów nie powołała takich ośrodków. Tylko część istniejących placówek świadczy całodobowo wsparcie dla osób doświadczających kryzysów, a zapotrzebowanie na takie usługi stale rośnie. Biuro Rzecznika Praw Obywatelskich apeluje o zmiany w prawie dotyczącym interwencji kryzysowej oraz finansowaniu tych usług.
Finanse
Jedna trzecia pacjentów jest niedożywiona przy przyjęciu do szpitala. Od tego w dużej mierze zależą rokowania
Niedożywienie pacjentów w szpitalach jest zjawiskiem powszechnym – w Polsce stan ten dotyczy jednej trzeciej osób już w momencie wizyty w Izbie Przyjęć, a w trakcie hospitalizacji pogłębia się u kolejnych 20–30 proc. O roli leczenia żywieniowego mówi się już coraz więcej, również jako o odrębnej opcji terapeutycznej w niektórych chorobach z autoagresji. W ocenie ekspertów wciąż jednak brakuje wiedzy na ten temat, zwłaszcza u lekarzy innych specjalizacji niż onkologiczne, gastroenterologiczne czy chirurgiczne. Tymczasem dobre odżywienie nie tylko przekłada się na szybsze zdrowienie, ale i realne oszczędności dla systemu.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.