Komunikaty PR

Polacy lubią drób i doceniają jego jakość

2020-12-01  |  11:45
Biuro prasowe

Spożycie drobiu w Polsce rośnie niezmiennie od kilkunastu lat. Statystyczny Polak zjada około 30 kilogramów mięsa drobiowego rocznie, podczas gdy unijna średnia wynosi 24 kilogramy. Najchętniej kupowanym rodzajem mięsa jest kurczak, który cieszy się ogromną popularnością i zaspokaja około 80 proc. zapotrzebowania rynku. Lubimy jeść drób, ale taki dobrej jakości i z pewnego źródła, a najlepiej też certyfikowany.  

 

Jak wynika z badania preferencji żywieniowych Polaków, przeprowadzonego na potrzeby kampanii Diamond XPC „Bezpieczne z Natury”[1], najczęściej kupowanym rodzajem surowego mięsa jest drób − wybiera go ponad połowa ankietowanych (57 proc.), podczas gdy na mięso wołowe decyduje się 7 proc. konsumentów.

 

Za drób ze znakiem jakości jesteśmy gotowi zapłacić więcej

Badanie potwierdziło, że polscy konsumenci, na sklepowych półkach, szukają przede wszystkim produktów drobiowych ze znakiem jakości. Ponad 73 proc. Polaków przyznaje, że przy wyborze mięsa i jaj zwraca uwagę na znaki jakości i certyfikaty, twierdząc, że takie produkty są bezpieczniejsze oraz spełniają wysokie standardy higieniczne i sanitarne. Blisko 66 proc. konsumentów deklaruje, że jest wstanie zapłacić więcej za mięso posiadające znak jakości, jako gwarancję świeżości i niezmiennej jakości. 

Na wzrastające spożycie mięsa drobiowego, w tym kurczaka, ma wpływ wiele czynników. Wśród najważniejszych zalet ankietowani wskazali na łatwość i szybkość przyrządzenia (52 proc.). Ponad 40 proc. badanych ceni drób za jego walory smakowe i lekkostrawność, a co czwarta osoba za wartości odżywcze i cenę. 

Drób jest uważany za jeden z najzdrowszych gatunków mięs. Zawiera wiele cennych dla zdrowia składników mineralnych m.in: magnez – niezbędny w walce ze stresem czy alergiami, fosfor, który bierze udział w mineralizacji kości i zębów oraz przemianach energetycznych, potas – regulujący ciśnienie krwi, wpływający na pracę układu sercowo-naczyniowego oraz nerek. Ponadto drób jest cennym źródłem żelaza, które wpływa na układ krwionośny i immunologiczny oraz cynku, odpowiedzialnego za zdolności odczuwania smaku – mówi Zuzanna Szypowska, dietetyk kliniczny, Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”

Wśród konsumentów wybierających kurczaka, głównym kryterium zakupowym okazały się być data ważności i wygląd mięsa, którymi kieruje się blisko 70 proc. ankietowanych. Co ciekawe, cena nie jest już najważniejszym kryterium, jakim kierujemy się przy zakupie mięsa drobiowego. Taka zmiana jest wynikiem rosnącej świadomości Polaków w zakresie zdrowego odżywiania
i obawą przed zakupem produktów wątpliwej jakości.

 

Współczesny konsument oczekuje systematycznego podwyższania jakości produkowanego mięsa drobiowego i jaj. Wymagania te dotyczą nie tylko zminimalizowania użycia antybiotyków
w leczeniu zwierząt, ale również poprawy dobrostanu i warunków chowu lub rodzaju stosowanej w żywieniu zwierząt paszy –
mówi dr Maciej Frątczak, ekspert ds. żywienia drobiu.

72 proc. ankietowanych jako główną obawę związaną z kupnem mięsa drobiowego w sieciach handlowych podaje ryzyko związane z obecnością antybiotyków, a 1/3 ankietowanych boi się niskiej jakości oraz zatrucia salmonellą. W Polsce obowiązuje zakaz podawania antybiotyków,
z wyjątkiem uzasadnionych przypadków, gdy w stadzie wystąpi choroba. Leczenie prowadzi się wówczas pod ścisłą kontrolą lekarza weterynarii, a proces odbywa się przy zachowaniu okresu karencji dla danego leku. Aby ograniczyć możliwość zakażenia Salmonellą ssp powinniśmy wybierać produkty drobiowe i jaja, oznaczone Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury”.

 

Mięso drobiowe i jaja oznaczone tym znakiem są wytwarzane przy zachowaniu wszelkich zasad odpowiedzialnej produkcji i systemów nadzoru nad bezpieczeństwem produkowanej żywności. Konsumenci mogą być pewni, że w ich ręce trafia produkt o ponadprzeciętnej jakości, z w pełni weryfikowanego źródła i produkcji według określonych kryteriów jakościowych, minimalizujących ryzyko zakażenia Salmonellą ssp. dodaje dr Maciej Frątczak, ekspert ds. żywienia drobiu.

Producenci mięsa drobiowego i jaj, którzy w żywieniu swoich zwierząt stosują dodatek do paszy Diamond V Original XPC zostają wyróżnieni Znakiem Jakości Diamond XPC „Bezpieczne
z Natury” i uzyskują certyfikat jakości, który jest zapewnieniem, że dany produkt jest bezpieczny oraz spełnia wysokie standardy higieniczne i sanitarne.

 

*****

Znak Jakości Diamond XPC „Bezpieczne z Natury” przyznawany jest krajowym producentom mięsa drobiowego i jaj, stosującym z żywieniu zwierząt dodatek do paszy Diamond XPC
i utrzymującym wysokie parametry jakościowe. Produkty sygnowane Znakiem Jakości „Bezpieczne z Natury” są wytwarzane przy zachowaniu wszelkich zasad odpowiedzialnej produkcji i systemów nadzoru nad bezpieczeństwem produkowanej żywności spełniającej wysokie standardy higieniczne i sanitarne.

 


[1] Raport badawczy SW RESEARCH – „Jakie mięso kupują Polacy”. Badanie zostało zrealizowane w dniach 21.07-22.07.2020. W ramach badania przeprowadzono 1015 ankiet z reprezentatywną grupą Polaków powyżej 18 roku życia.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Rolnictwo Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2 Biuro prasowe
2024-06-28 | 11:00

Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2

Chociaż mleko A2A2 – w przeciwieństwie do krajów zachodnich – nie jest jeszcze powszechnie dostępne w naszym kraju, dotychczasowe działania w ramach
Rolnictwo BRAK ZDJĘCIA
2024-06-18 | 11:45

Rolnictwo regeneratywne i niższy poziom emisji gazów cieplarnianych

CHICAGO, 13 czerwca 2024 – ADM (NYSE: ADM) i Bayer ogłosiły dziś rozszerzenie współpracy przewidującej wspólne działanie z rolnikami w celu dalszego rozwoju stosowania regeneratywnych praktyk rolniczych w Europie. W
Rolnictwo Mars publikuje wielomilionowy plan zrównoważonego mleczarstwa
2024-06-14 | 07:59

Mars publikuje wielomilionowy plan zrównoważonego mleczarstwa

„Muuuwimy o mlecznej rewolucji” (Moo’ving Dairy Forward) Nowy plan redukcji metanu w ramach ambicji Neutralności Emisyjnej (Net Zero) do 2050

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Konkurs Polskie Branży PR

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Przedsiębiorcy czekają na doprecyzowanie przepisów dotyczących Małego ZUS-u Plus. W sądach toczy się ponad 600 spraw z ZUS-em

Oddziały Biura Rzecznika MŚP prowadzą już ponad 600 spraw dotyczących Małego ZUS-u Plus. Przedmiotem sporu z ZUS-em jest interpretacja, jak długo – dwa czy trzy lata – powinna trwać przerwa, po upływie której przedsiębiorca może ponownie skorzystać z niższych składek. Pod koniec czerwca Sąd Okręgowy w Gorzowie Wielkopolskim wydał pierwszy wyrok, w którym podzielił korzystną dla przedsiębiorców argumentację Rzecznika MŚP. – Nie stanowi on jeszcze o linii interpretacyjnej. Czekamy na wejście w życie ustawy deregulacyjnej, która ułatwi od stycznia przedsiębiorcom przechodzenie na Mały ZUS Plus – mówi Agnieszka Majewska, Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców.

Problemy społeczne

Awaria CrowdStrike’a miała podobne skutki jak potencjalny cyberatak. Uzależnienie od technologii to ryzyko wyłączenia całych gałęzi gospodarki

Ogromna awaria systemu Windows, wywołanego błędem w aktualizacji oprogramowania CrowdStrike, doprowadziła do globalnego paraliżu. Przestały działać systemy istotne z perspektywy codziennego życia milionów ludzi. Tylko w piątek odwołano kilka tysięcy lotów na całym świecie,  a w części regionów w USA nie działał numer alarmowy. – To pokazuje, że im bardziej jesteśmy uzależnieni od technologii, tym łatwiej wykluczyć wręcz całe gałęzie gospodarki, a podobne skutki mógłby mieć cyberatak – ocenia Krzysztof Izdebski z Fundacji im. Stefana Batorego. Jego zdaniem tego typu incydenty są nie do uniknięcia i trzeba się na nie lepiej przygotować.

Ochrona środowiska

Nowelizacja przepisów ma przyspieszyć rozwój farm wiatrowych. Do 2040 roku Polska może mieć zainstalowane w nich ponad 40 GW mocy

Jeszcze w tym kwartale ma zostać przyjęty przez rząd projekt zmian w ustawie o inwestycjach w zakresie elektrowni wiatrowych. Nowelizacja zmniejsza minimalną odległość turbin wiatrowych od zabudowań do 500 m. Polskie Stowarzyszenie Energetyki Wiatrowej ocenia, że zmiana odległości zwiększy potencjał energetyki wiatrowej do 2040 roku nawet dwukrotnie, do poziomu 41,1 GW. – Branża czeka też na przyspieszenie procedur, przede wszystkim procedury środowiskowej i całego procesu zmiany przeznaczenia gruntów – mówi Anna Kosińska, członkini zarządu Res Global Investment.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.