Rozwiązania logistyczne dla producentów warzyw i owoców
Get More Services
ul. Rynek 60/2
50-116 Wrocław
w.podsiadly|getmoreservices.pl| |w.podsiadly|getmoreservices.pl
+48571246669
www.getmoreservices.pl
Trwające od wiosny po późne lato zbiory warzyw gruntowych i owoców są dla ich producentów okresem wzmożonej intensywności transportu wewnętrznego. Jakie rozwiązania logistyczne pozwalają stawić czoła sezonowemu skokowi przepływów materiałowych?
W ciągu zaledwie kilku miesięcy przez magazyny producentów rolnych w naszym kraju przepływa około 9 mln ton owoców i warzyw. Jak efektywnie kosztowo obsłużyć ładunki w tym okresie przy założeniu, że przez pozostałą cześć roku zapotrzebowanie na pojazdy transportu wewnętrznego jest znacznie niższe?
Wynajem krótkoterminowy – rozwiązanie skrojone dla sezonowości
W typowej dla produkcji rolnej sytuacji, w której intensywność procesów transportu wewnętrznego w wybranym okresie jest znacznie wyższa niż w pozostałych miesiącach, utrzymywanie przez cały rok floty obliczonej na wysoki sezon jest nieuzasadnionym wydatkiem. Czas zwrotu z tego rodzaju inwestycji jest wydłużony o okres, w którym wózki widłowe nie są intensywnie eksploatowane. Z czasem nawet nieużywane w pełni pojazdy ulegają amortyzacji się i tracą na wartości. W związku z tym podmiotom działającym w branżach o dużej sezonowości poleca się wynajem krótkoterminowy. – Wynajem krótkoterminowy wózków widłowych jest wyjątkowo korzystny dla producentów warzyw i owoców z kilku względów. Po pierwsze, za pojazdy płaci się tylko w okresie, w którym rzeczywiście są użytkowane. Po drugie, za każdym razem można sięgnąć po najnowsze pod względem technologicznym rozwiązania, z osprzętem idealnie dopasowanym do konkretnych potrzeb. Pozwala to zawsze stosować pojazdy na miarę wymagań – nawet jeśli z roku na rok zmienił się typ uprawy i nośnik ładunków – tłumaczy Eliza Świętochowska, Dyrektor Działu Wynajmu STILL Polska. Jakie wyposażenie i rodzaje wózków są obecnie wynajmowane najchętniej przez producentów owoców i warzyw?
Wózki widłowe i sprzęt polecane dla producentów owoców i warzyw
Firmy zajmujące się produkcją warzyw gruntowych oraz owoców z drzew, krzewów i plantacji jagodowych w rozładunku samochodów oraz transporcie wewnętrznym najchętniej korzystają z uniwersalnych wózków czołowych z przeciwwagą. Coraz częściej popularne dotąd pojazdy na LPG zastępowane są wózkami elektrycznymi nieustępującymi już obecnie maszynom spalinowym pod względem wydajności. Za pojazdami akumulatorowymi przemawia komfort pracy (niski hałas i wibracje, brak spalin) oraz możliwość wjeżdżania nimi bez ograniczeń do zamkniętych magazynów. – Czołowe wózki elektryczne o udźwigu do dwóch ton bez trudu radzą sobie z transportem skrzyniopalet wypełnionych owocami i warzywami. Umożliwiają rozładunek i rozładunek samochodów, przewóz nośników ładunku w poziomie oraz ich sztaplowanie – relacjonuje Eliza Świętochowska. – Dość często producenci rolni proszą wyposażenie wynajmowanych wózków w obrotnice, umożliwiające proste przesypywanie owoców ze skrzyń do większych pojemników. Popularnym wyposażeniem jest także przesuw boczny, dzięki któremu można wyeliminować część manewrów podczas załadunku, rozładunku i sztaplowania – tłumaczy Dyrektor Działu Wynajmu STILL Polska.
W chłodniach i większych magazynach – wózki techniki magazynowej
Producenci posiadający własne magazyny, chłodnie i bardziej rozbudowane potrzeby w obszarze transportu wewnętrznego korzystają także ze specjalistycznego sprzętu. Ze względu na oszczędność miejsca, w chłodniach chętnie wykorzystywane są wózki widłowe umożliwiające pracę w węższych alejkach oraz sprawną obsługę ładunków w wyższych partiach regałów. Pomocniczo w załadunku i rozładunku zastosowanie znajdują także różnego rodzaju elektryczne wózki paletowe (w zależności od specyfiki organizacji pracy magazynu unoszące bądź podnośnikowe). Również tego typu pojazdy można znaleźć we flotach wynajmu krótkoterminowego wiodących producentów urządzeń transportu wewnętrznego.

Rolnicy dostaną 70 procent dopłaty

Czy kolejne nowoczesne gospodarstwo zostanie zlikwidowane decyzją urzędników podległych MRiRW?

SVI podwaja moce produkcyjne, otwierając drugi moduł szklarni w Zdunowie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.