Komunikaty PR

Zakończono audyt rolnictwa regeneratywnego gospodarstw współpracujących z Danone

2024-02-05  |  15:00
Biuro prasowe
Kontakt
Alicja Wincenciuk
24/7 Communication

ul. Świętojerska 5/7
00-236 Warszawa
alicja.wincenciuk|247.com.pl| |alicja.wincenciuk|247.com.pl
+48 731 940 247
https://247.com.pl/

W 100% gospodarstw dostarczających  mleko na potrzeby produkcji produktów mlecznych Danone w Polsce zrealizowano audyt poziomu wdrożenia praktyk rolnictwa regeneratywnego. Tym samym firma dotrzymała danego w 2022 r. słowa i zakończyła audytowanie gospodarstw pod tym kątem przed końcem 2023 r. Weryfikacja pokazała, że 90% mleka, jakie Danone kupuje od rolników na potrzeby wytwarzania produktów mlecznych w Polsce, pochodzi z gospodarstw, w których obecne są te praktyki. Rola takiego kierunku zmian w produkcji żywności rośnie w obliczu wyzwań, z którymi zmagają się rolnicy - m.in. wpływu zmian klimatu, w tym corocznych skutków suszy, czy złej kondycji gleb. 

Zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego obecnemu i przyszłym pokoleniom nie będzie możliwe bez m.in.  wody i gleby. Oba te zasoby są niezbędne do powstania żywności, po którą sięgamy każdego dnia. Jednym ze sposobów przeciwdziałania ich degradacji jest wdrażanie praktyk regeneratywnych, czego ma świadomość coraz więcej producentów żywności, w tym Danone. Firma zrealizowała zobowiązanie dotyczące przeprowadzenia audytu rolnictwa regeneratywnego we wszystkich gospodarstwach mlecznych, z którymi współpracuje. Już teraz 79% współpracujących rolników stosuje praktyki regeneratywne, a 30% wdrożyło je na poziomie zaawansowanym. Jednocześnie audyt pokazał, że 90% mleka, jakie Danone kupuje od rolników na potrzeby wytwarzania produktów mlecznych w Polsce, pochodzi z gospodarstw, w których obecne są te praktyki.

– Realizacja tego celu nie byłaby możliwa bez naszych partnerów, ich otwartości oraz okazanego zaufania. Wyniki audytu traktujemy jako punkt wyjścia do kolejnych działań. Wiemy, że podstawą utrzymania zdrowia jest dostarczanie organizmowi wartościowej żywności, a to z kolei jest uzależnione od kondycji środowiska. Zgodnie z naszą wizją One Planet. One Health na swój wpływ spoglądamy szeroko, dążąc do maksymalnie zrównoważonych sposobów wytwarzania naszych produktów w całym łańcuchu produkcji, zaczynając od gospodarstw, w których powstają składniki naszych produktów – mówi Marek Sumiła, dyrektor zarządzający Danone i Żywiec Zdrój.

Wyzwanie środowiskowe i ekonomiczne

Upowszechnienie stosowania praktyk regeneratywnych może przyczynić się także do ochrony klimatu, na co wskazują m.in. eksperci – autorzy raportów opublikowanych niedawno przez Związek Polskich Przetwórców Mleka. Podkreślają oni, że aby sprostać wymogom Komisji Europejskiej dotyczącym ochrony klimatu, które zostały zawarte m.in. w dokumentach "Zielony ład" oraz "Od pola do stołu",  potrzebne będą zmiany w całym łańcuchu dostaw żywności, również w samych gospodarstwach. Obejmują one m.in. wdrażanie praktyk regeneratywnych, tj. m.in. uprawę bezorkową polegającą na jednoczesnym spulchnianiu i mieszaniu gleby, zróżnicowany płodozmian, stosowanie poplonów, ograniczenie nawożenia mineralnego oraz wykorzystywanie słomy i resztek pożniwnych[1].

Stosowanie tych rozwiązań wpływa na poprawę jakości gleby i przekłada się na utrzymanie równowagi w środowisku – zdrowa gleba zatrzymuje wodę, przez co staje się bardziej odporna na zmiany klimatu i suszę. Kolejną korzyścią jest zatrzymywanie CO₂, który zamiast w atmosferze pozostaje w glebie. Zdrową glebę charakteryzuje także wysoka różnorodność mikroorganizmów, mających m.in. wpływ na przyswajanie składników pokarmowych przez rośliny. Wdrażanie praktyk regeneratywnych ma znaczenie także z punktu widzenia ekonomicznego, co jest związane z ograniczeniem zużycia paliwa oraz nawozów. W DANONE doskonale rozumiemy korzyści, zarówno dla środowiska, samych gospodarstw, jak i jakości żywności, które niesie rolnictwo regeneratywne. Równocześnie dostrzegamy  wyzwania, jakie wiążą się z wdrażaniem tych rozwiązań. Dlatego od lat wspieramy naszych dostawców mleka m.in. w zdobywaniu wiedzy w tym zakresie, oferując realne wsparcie na drodze do bardziej zrównoważonej produkcji rolnej – tłumaczy Marek Sumiła.

Rozwój dobrych praktyk

Tylko w ostatnim roku firma nawiązała współpracę z Fundacją Rozwoju Rolnictwa Terra Nostra, w ramach której realizowany jest szereg działań edukacyjnych. Program szkoleniowy na temat biologizacji gleby oraz rolnictwa regeneratywnego dla gospodarstw, dostarczających mleko na potrzeby grupy spółek DANONE obejmuje teorię i praktykę zawartą w Kodeksie 5C dobrych praktyk rolniczych[2]. Kodeks ten to zbiór elementarnych zasad zarządzania gospodarstwem, pozwalających na poprawę funkcjonowania całego gospodarstwa od gleby, przez agrotechnikę po aspekty ekonomiczne i środowiskowe.

DANONE zobowiązał się także do przeprowadzenia projektów pilotażowych – m.in. w pięciu gospodarstwach wprowadzone zostaną rozwiązania, związane z poprawą stanu gleby, co jest realnym krokiem w drodze do neutralności klimatycznej tych gospodarstw. Firma włączyła się także w projekt „Mleczarstwo w dobie zmian klimatu”, koordynowany przez Związek Polskich Przetwórców Mleka, koncentrujący się na potrzebach transformacji sektora mlecznego w kierunku rozwiązań przyszłości.   

Rozszerzanie skali działań dotyczących rolnictwa regeneratywnego to także odpowiedź na konsekwencje zmian klimatu, które ponoszą konsumenci. – Ubiegłoroczna susza, która dotknęła wszystkie województwa, przełożyła się na jakość i ilość plonów, a w konsekwencji na wzrost cen, co ma ogromne znaczenie dla milionów Polaków. Co jednak istotne, u konsumentów rośnie świadomość wpływu żywienia na zdrowie i planetę, dlatego coraz częściej interesuje ich w jaki sposób powstała żywność i jaki jest wpływ tego procesu na środowisko – podsumowuje Marek Sumiła. W rękach producentów pozostaje natomiast upowszechnianie dostępu do produktów powstałych w zrównoważonym łańcuchu produkcji. Dlatego grupa spółek DANONE, dla której zarówno jakość oraz bezpieczeństwo oferowanej żywności, jak i dbanie o zasoby planety, są równie ważne podejmuje kolejne inicjatywy w tym zakresie.


[1] Przyszłość polskiej branży mleczarskiej, wyzwania i wizja 2030: https://www.portalmleczarski.pl/wp-content/uploads/2023/11/Raport-3.pdf;  Przyszłe wyzwania i kierunki rozwoju polskiego mleczarstwa do 2030 r. w kontekście zrównoważonego rozwoju: https://www.portalmleczarski.pl/wp-content/uploads/2023/11/Raport-2.pdf; Sytuacja mleczarstwa w Polsce w kontekście aktualnych wyzwań zdrowotnych i środowiskowych : https://www.portalmleczarski.pl/wp-content/uploads/2023/11/Raport-1.pdf.

[2] Kodeks 5C: https://fundacjaterranostra.pl/kodeks5c/.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: 24/7 Communication
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Rolnictwo SVI podwaja moce produkcyjne, otwierając drugi moduł szklarni w Zdunowie Biuro prasowe
2024-12-02 | 01:00

SVI podwaja moce produkcyjne, otwierając drugi moduł szklarni w Zdunowie

SVI podwaja moce produkcyjne, otwierając drugi moduł szklarni w Zdunowie. Firma już zapowiada kolejne inwestycje Dzięki uruchomieniu drugiego modułu szklarni w podwarszawskim Zdunowie,
Rolnictwo Sytuacja w rolnictwie w 2024 i prognoza krótkookresowa
2024-11-26 | 15:30

Sytuacja w rolnictwie w 2024 i prognoza krótkookresowa

Santander Leasing zaprezentował z analizę AGROskop dotyczącą bieżącej sytuacji w rolnictwie, w tym uwzględniającą otoczenie makroekonomiczne oraz koniunkturę i inwestycje oraz prognozę
Rolnictwo Lignosulfoniany – moc natury w nawozach dolistnych foliQ
2024-10-29 | 14:00

Lignosulfoniany – moc natury w nawozach dolistnych foliQ

Współczesne rolnictwo stale poszukuje rozwiązań, które jednocześnie zwiększają plonowanie upraw i są przyjazne dla środowiska. Na tym tle wyróżnia się technologia

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Polityka

Konkurencyjność UE priorytetem nowej Komisji Europejskiej. Wśród barier do eliminacji nadmierna biurokracja

Komisja Europejska w nowym składzie, pod wodzą Ursuli von der Leyen, właśnie rozpoczyna swoją kadencję. Zgodnie z zapowiedziami ma się skupić na ożywieniu stojącej w miejscu gospodarki UE, zwiększeniu konkurencyjności, odblokowaniu inwestycji i zniwelowaniu luki innowacyjnej dzielącej ją od Stanów Zjednoczonych i Chin. Dużym wyzwaniem będzie także zmniejszenie uciążliwej biurokracji, również w dostępie do europejskich funduszy.

Infrastruktura

Stan budynków w Polsce poprawia się zbyt wolno. Ma to negatywny wpływ na klimat i zdrowie mieszkańców

W ciągu ostatnich ośmiu lat kluczowe statystyki dotyczące stanu budownictwa i zdrowia publicznego na poziomie UE się nie poprawiły. Budynki nadal zużywają zbyt dużo energii, emitują coraz więcej gazów cieplarnianych, a liczba inwestycji w poprawę efektywności energetycznej wręcz maleje, co skutkuje coraz niższym rocznym wskaźnikiem renowacji. Tym samym budynki w Europie nadal nie zapewniają ich użytkownikom zdrowych i komfortowych warunków, co przekłada się na gorsze samopoczucie i problemy zdrowotne – pokazuje najnowsza, ósma edycja raportu „Barometr zdrowych budynków”.

Problemy społeczne

40 proc. Polaków nie czuje się zabezpieczonych na wypadek poważnej choroby. Obawiają się problemów z dostępem do leczenia i jego finansowaniem

Większość Polaków obawia się chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe. Niemal 40 proc. nie czuje się w pełni zabezpieczonych na wypadek poważnej choroby – wynika z badania zleconego przez Nationale-Nederlanden. Badani obawiają się nie tylko braku zabezpieczenia finansowego, lecz także problemów z uzyskaniem pomocy lekarskiej i dostępem do badań. W odpowiedzi na te potrzeby Nationale-Nederlanden i Grupa LUX MED stworzyły we współpracy ofertę ubezpieczeniową łączącą pomoc finansową i usługi medyczne.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.