Komunikaty PR

Gotowanie na gazie – ani zdrowe, ani eko

2024-02-14  |  01:00

Posiadanie w domu kuchenki gazowej może mieć negatywny wpływ zarówno na zdrowie, jak i na samopoczucie – tak wynika z badań przeprowadzanych przez ośrodki naukowe na całym świecie. W ramach kampanii społecznej „Gotuj z głową, a nie z gazem” głos zabrali między innymi kucharz Jakub Kuroń, naukowiec Maciej Kawecki oraz wielu znanych influencerów.

Gotowanie na gazie a konsekwencje zdrowotne

W ostatnim czasie wokół gotowania na gazie utworzyło się dużo powielanych mitów, które są bardzo dalekie od prawdy. Przez długi czas używanie gazu uważane było za neutralne dla zdrowia, ale jak się okazuje, badania całkowicie temu przeczą. Jedno z nich jasno wskazuje na to, że aż ponad 700 000 dzieci w Unii Europejskiej posiada symptomy astmy spowodowane gotowaniem na kuchence gazowej. 12% ze wszystkich rozpoznanych przypadków astmy można by uniknąć, gdyby zaprzestać używania gazu w gospodarstwach domowych.

Gotowanie na gazie ma negatywny wpływ nie tylko na dzieci, ale i na dorosłych. Zanieczyszczenia powstałe podczas użytkowania kuchenki gazowej mogą negatywnie wpływać na mózg, drogi oddechowe i układ nerwowy. Przykre konsekwencje można odczuć już nawet po krótkim czasie regularnego gotowania. W raporcie z 2020 r. naukowcy z Rocky Mountain Institute byli zgodni co do tego, że montowane w domach kuchenki gazowe mogą narażać dziesiątki milionów ludzi na taki poziom zanieczyszczenia powietrza we własnym domu, jaki byłby niedopuszczalny na zewnątrz, biorąc pod uwagę wytyczne dotyczące norm jakości powietrza.

„Badanie przeprowadzone w 2022 r. przez PSE Healthy Energy wykazało dodatkowe zagrożenia dla zdrowia związane z wyciekami z kuchenek gazowych. Niespalony gaz zawiera szkodliwe zanieczyszczenia powietrza, w tym toluen, heksen, ksyleny i benzen – zanieczyszczenia związane choćby z anemią” – pisze w swoim materiale Maciej Kawecki, który przyłączył się do akcji #Gotujzgłową.

Problem jest szczególnie znaczący w przypadku niewielkich mieszkań, które na dodatek nie są wystarczająco wentylowane, co prowadzi do niebezpiecznego wzrostu stężenia NO2.

Ekonomiczny aspekt gotowania na gazie

Jednym z najczęstszych powodów, dla których kuchenki gazowe cieszą się tak dużym zainteresowaniem, jest przekonanie o tym, że jest to najbardziej opłacalna opcja. Obecnie okazuje się jednak, że i to nie jest do końca prawdą. Opłaty związane z korzystaniem z gazu mogą być bardzo zbliżone do tych związanych z korzystaniem z innych metod. Często jest to dosłownie różnica 10-20 złotych.

Co więcej, korzystanie z kuchenek gazowych nie jest nawet ekologiczne. Gaz przyczynia się do zanieczyszczenia środowiska poprzez przedostawanie się do powietrza metanu i CO2 – gazów cieplarnianych.

Gotujzgłową – coraz więcej osób przyłącza się do kampanii

Wśród osób, które już wyraziły swoje zdanie na temat szkodliwości gazu jest chef kuchni Jakub Kuroń,  Maciej Kawecki i Konrad Skotnicki. Ten ostatni jest znanym influencerem, który tworzy swoje treści na Instagramie i na TikToku pod pseudonimem Doktorztiktoka. „Wiele osób uważa, że w profesjonalnych kuchniach restauracyjnych używa się tylko i wyłącznie kuchenek gazowych! Jest to nieprawda. Jest to obraz wykreowany przez telewizję” – informuje w swoim nagraniu Jakub Kuroń.

„Kuchenki gazowe spalają gaz ziemny, który generuje szereg niewidocznych produktów ubocznych. Największym zagrożeniem dla ludzkiego zdrowia jest dwutlenek azotu (NO2). Gaz ten powstaje podczas spalania gazu ziemnego w wysokich temperaturach w obecności azotu w atmosferze”. – dopowiada Konrad Skotnicki.

Zamieszczona przez niego publikacja i omówienie negatywnego wpływu gazu na zdrowie, wywołała sporą dyskusję pomiędzy internautami. To oznacza, że temat ten interesuje wiele osób i warto mówić o nim jeszcze więcej, zwiększając świadomość Polaków. Podobne zaangażowanie wywołały posty Andżeliki Mokrzyckiej (bez_kcal) i Anny Lach – twórczyni profilu Mieszkanie_na_poddaszu, która postanowiła jeszcze dokładniej poruszyć tematykę zdrowotną: „Wycieki metanu obserwowane nawet w nieużytkowanych kuchenkach przyczyniają się do anemii, problemów z płodnością oraz zwiększają ryzyko wystąpienia wielu rodzajów nowotworów”.

Więcej informacji na temat kampanii pod linkiem: https://gotujzglowa.com.pl/

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Surowce Wkrótce w Europie powstanie nowoczesna zielona huta. Wybuduje ją Metinvest Biuro prasowe
2024-11-27 | 10:25

Wkrótce w Europie powstanie nowoczesna zielona huta. Wybuduje ją Metinvest

Ukraiński Metinvest – grupa firm stalowych i wydobywczych – wybuduje we Włoszech jedną z najnowocześniejszych zielonych hut stali w Europie. Wydajność zakładu produkującego
Surowce Rollercoaster cen ropy naftowej
2024-05-27 | 12:00

Rollercoaster cen ropy naftowej

W skrócie: • Zbliżające się spotkanie OPEC+ w dniu 1 czerwca prawdopodobnie nie przyniesie większych niespodzianek, ponieważ Allianz Trade spodziewa się utrzymania obecnych
Surowce Jak impregnować kamień naturalny?
2024-01-03 | 14:00

Jak impregnować kamień naturalny?

Kamień naturalny jest szeroko stosowanym materiałem w budownictwie i dekoracji, który dodaje wnętrzom, bądź elewacji elegancji i trwałości. Jednak, aby utrzymać kamień w

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Szkolenie Online IMM

Medycyna

Komisja Europejska pracuje nad nową dyrektywą tytoniową. Papierosy w Polsce mogą znacznie podrożeć

W Brukseli trwa dyskusja nad zmianami w unijnej dyrektywie tytoniowej. Minimalna stawka akcyzy na paczkę papierosów w UE może wzrosnąć nawet dwukrotnie: z 1,8 euro do 3,6 euro. Doprowadziłoby to do wyrównania cen papierosów pomiędzy państwami UE. Wzrost cen byłby najbardziej dotkliwy dla palaczy z tych państw, które przystąpiły do UE w 2004 roku, w tym Polski, z uwagi na znacznie niższy udział akcyzy w cenie paczki papierosów niż nowe minima unijne. Nad Wisłą paczka papierosów mogłaby kosztować nawet ok. 40 zł. Nowa dyrektywa tytoniowa może zostać otwarta już podczas duńskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej.

Regionalne – Wielkopolskie

Brakuje decyzji KOWR o przyszłości dzierżawionej ziemi rolnej. To zagrożenie dla polskiego rolnictwa i zatrudnionych w nim pracowników

Brak wiążących decyzji urzędników KOWR w podejmowaniu decyzji dotyczących losów gruntów zdawanych do Zasobów Skarbu Państwa może oznaczać likwidację strategicznej infrastruktury. Demontaż obiektów rolniczych i grupowe zwolnienia stanowią zaś zagrożenie dla polskiego rolnictwa. Pracownicy Top Farms, którzy protestowali przed siedzibą KOWR w Poznaniu, alarmują, że dalsza zwłoka w podejmowaniu decyzji administracyjnych doprowadzi do zwiększenia zależności od zagranicznych dostawców.

Problemy społeczne

Sztuczna inteligencja napędza innowacje, ale pochłania ogromne ilości prądu. Rośnie potrzeba bardziej energooszczędnych rozwiązań

Trenowanie dużych modeli językowych, takich jak ChatGPT, wymaga ogromnych zasobów obliczeniowych, co przekłada się na znaczące zużycie energii, porównywalne z roczną konsumpcją małych państw. Eksperci podkreślają, że konieczne jest projektowanie bardziej energooszczędnych algorytmów i systemów, które ograniczą ślad węglowy AI. Jednocześnie sztuczna inteligencja może też wspierać działania na rzecz klimatu, pomagając w optymalizacji zużycia energii i efektywniejszym zarządzaniu zasobami.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.