Tak było na Przedsmaku Tygodnia Kuchni Polskiej
Tydzień Kuchni Polskiej już za kilka dni. Startujemy dokładnie 11 listopada, w Święto Niepodległości. Wcześniej w Warszawie i Krakowie odbyły się dwa wydarzenia branżowe o wspólnej nazwie Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej. Była to idealna okazja, by poznać bogactwo i różnorodność kuchni polskich regionów.
Do warszawskiej restauracji Buffo zaprosił jej właściciel i szef kuchni Grzegorz Janczewski oraz szefowie kuchni Akademii Inspiracji MAKRO: Rafał Zaręba oraz Dariusz Nikodemski. Przygotowali oni trzy kulinarne „przystanki” poświęcone kuchni żydowskiej, mazurskiej i śląskiej w przewrotnej wersji wegetariańskiej. Można było zatem spróbować takich rarytasów, jak mazurskie plińce z pomoćką, śląskie czarne kluski z czarnuszką i ziołami w bulionie grzybowym, mannę na wywarze z palonej kapusty z bryndzą oraz żydowskie rogaliki rugelachy z konfiturą różaną. A to tylko cztery z aż dziesięciu kreacji przygotowanych specjalnie na tę okazję.
Biało-czerwonych dań, ale z zupełnie innych części Polski, mogli spróbować uczestnicy „przedsmakowego” wydarzenia w Krakowie. W restauracji Trzy Rybki w Hotelu Starym, oprócz gospodarza, znanego szefa kuchni Krzysztofa Żurka, dania przygotowali również Zbigniew Sonik i Jakub Kowalczyk z krakowskiej Akademii Inspiracji MAKRO. Dzięki nim goście spróbowali menu z Małopolski z kultową kaczką po krakowsku z kaszą gryczaną i modrą kapustą oraz serowych placuszków małdrzyków. Było też menu wielkopolskie, a w nim m.in. pierogi z gęsiną i oryginalna wariacja na temat świętomarcińskiego rogala. Były też – na „przystanku” podhalańskiej – moskole i jagnięcina, zaś w Kuchni Artystów goście mogli spróbować wzmacniającego barszczu, którym ponoć raczył się Ignacy Paderewski oraz bigosu według przepisu słynnej Neli Rubinstein.
Tydzień Kuchni Polskiej to wydarzenie mające na celu promocję patriotyzmu kulinarnego oraz wspieranie lokalnych restauracji. Odbywa się od 2018 roku w ramach jednego z kluczowych programów odpowiedzialności społecznej MAKRO – Polskich Skarbów Kulinarnych. Jest on skierowany do każdego, kto chciałby wesprzeć rodzimą kuchnię. Od 11 do 20 listopada „narodowych” przysmaków będą mogli spróbować goście restauracji, które z okazji Tygodnia Kuchni Polskiej przygotowały specjalne biało-czerwone menu. Dostępny jest już system rezerwacyjny, który umożliwi wcześniejsze zaplanowanie wizyty w konkretnym lokalu. Wystarczy wybrać restaurację i termin oraz menu w specjalnej cenie 69 zł, 99 zł lub 119 złotych, by cieszyć się prawdziwie polskimi smakami.
Listę restauracji biorących udział w akcji można sprawdzić na stronie: www.tydzien-kuchni-polskiej.pl, tam też można dokonać rezerwacji. Więcej informacji o Tygodniu Kuchni Polskiej jest dostępnych na mediach społecznościowych MAKRO Polska. Zapraszamy do udziału!

Światowe wydarzenie znów w Polsce – Międzynarodowy (Ty)Dzień Archiwów w 37 miastach

Moda w natarciu… ma szansę zmienić nasz świat na lepsze – ciekawe spojrzenie na trendy na konferencji w Osace

Co 7. Polak na pewno kupi książkę pod choinkę
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Polacy nie korzystają z hossy trwającej na warszawskiej giełdzie. Na wzrostach zarabiają głównie inwestorzy zagraniczni
Od października 2022 roku na rynkach akcji trwa hossa, nie omija ona także warszawskiej giełdy. Mimo to inwestorzy indywidualni odpowiadają zaledwie za kilkanaście procent inwestycji, a o wzrostach decyduje i na nich zarabia głównie kapitał z zagranicy. Widać to również po napływach i odpływach do i z funduszy inwestycyjnych. Zdaniem Tomasza Koraba, prezesa EQUES Investment TFI, do przekonania Polaków do inwestowania na rodzimej giełdzie potrzeba zysków z akcji, informacji o tych zyskach docierającej do konsumentów oraz czasu.
Polityka
Obowiązek zapełniania magazynów gazu w UE przed sezonem zimowym ma zapewnić bezpieczeństwo dostaw. Wpłynie też na stabilizację cen

Unia Europejska przedłuży przepisy z 2022 roku dotyczące magazynowania gazu. Będą one obowiązywać do końca 2027 roku. Zobowiązują one państwa członkowskie do osiągnięcia określonego poziomu zapełnienia magazynów gazu przed sezonem zimowym. Magazyny gazu pokrywają 30 proc. zapotrzebowania Unii Europejskiej na niego w miesiącach zimowych. Nowe unijne przepisy mają zapewnić stabilne i przystępne cenowo dostawy.
Infrastruktura
Gminy zwlekają z uchwaleniem planów ogólnych zagospodarowania przestrzennego. Może to spowodować przesunięcie terminu ich wejścia w życie

Reforma systemu planowania i zagospodarowania przestrzennego rozpoczęła się we wrześniu 2023 roku wraz z wejściem w życie większości przepisów nowelizacji ustawy z 27 marca 2003 roku. Uwzględniono w niej plany ogólne gminy (POG) – nowe dokumenty planistyczne, za których przygotowanie mają odpowiadać samorządy. Rada Ministrów w kwietniu br. uchwaliła jednak ustawę o zmianie ustawy z 7 lipca 2023 roku, a jej celem jest zmiana terminu obowiązywania studiów uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gmin na 30 czerwca 2026 roku. Wskazana data może nie być ostateczna z uwagi na to, że żadna z gmin nie uchwaliła jeszcze POG.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.