Komunikaty PR

Jesień możliwości w trydenckich Dolomitach

2020-09-24  |  07:50

Jesień to idealny moment na połączenie aktywności pod gołym niebem z kosztowaniem regionalnych specjałów. We włoskim regionie Trentino nawet do późnej jesieni nie zabraknie okazji do podziwiania gór w ich najczystszej postaci oraz odkrywania wyjątkowej, lokalnej kuchni. Wszystko dzięki wydłużonemu funkcjonowaniu poszczególnych schronisk górskich i wyciągów oraz kulinarnej  inicjatywie „I Rifugi del Gusto” („Schroniska pełne smaku”).

Góry pozwalają przywrócić wewnętrzny spokój. Otacza je wszechobecna cisza, która spowija doliny, przełęcze oraz skaliste przepaście. Od czasu do czasu przerywa ją jedynie gwizd świstaka lub odgłosy innych zwierząt, szum wiatru, czy plusk szemrzącego między skałami potoku. Cisza towarzyszy także podróżnym, gdy z tarasu schroniska kontemplują wschody i zachody słońca lub, gdy wczesnym rankiem spacerują po górskich ścieżkach, a także kiedy budzą się otuleni rześkim powietrzem wstającego dnia, ciesząc oczy feerią kolorów.

 

Górskie ukojenie

Jesień w malowniczym włoskim Trentino jest wyjątkowo ujmująca. Szczególnie, jeśli do zapierających dech w piersiach panoramicznych widoków i kalejdoskopu barw w tamtejszych lasach dołożyć słynną na cały świat włoską kuchnię. Tego wszystkiego możemy doświadczyć jesienią w górach Trentino. Spędzenie jednej lub kilku nocy w schronisku alpejskim u podnóża trydenckich Dolomitów wpisanych na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO jest naprawdę nie lada atrakcją. To gwarancja całkowitego oderwania od codzienności, to także wiele pasjonujących rozmów z kierownikami schronisk lub innymi gośćmi. To również spektakularne wschody i zachody słońca, niepowtarzalne wspomnienia i przeżycia związanie z obcowaniem z alpejską przyrodą.

Wiele ze schronisk będzie w tym roku czynne nawet do końca października, o ile pozwolą na to warunki atmosferyczne. Ponadto część schronisk, dzięki położeniu w niedużej odległości od wyciągów narciarskich, jest niezwykle łatwo dostępna. Inne stanowią wyzwanie i cel sam w sobie, który można osiągnąć po całodniowym wysokogórskim trekkingu lub spektakularnej wspinaczce na via ferrata. Każdy możne znaleźć opcję najlepszą dla siebie.

Co więcej dzięki wprowadzonym środkom ostrożności i przestrzeganiu zasad bezpieczeństwa, m.in. dotyczących zachowania dystansu społecznego, dezynfekcji, czy zakrywania nosa i ust w zamkniętych pomieszczeniach, turyści mogą czuć się w Trentino naprawdę bezpiecznie. Szczególnie, że będąc na miejscu nie da się nie zauważyć, że lokalna społeczność i obsługa obiektów turystycznych przykładają ogromną wagę do stosowania się do wszelkich wytycznych  i wymagają tego od gości.

 

Rozsmakuj się w górach

Pyszne, regionalne potrawy z pewnością potrafią wynagrodzić trudy górskiej wędrówki i dostarczyć energii na dalszą drogę. Idealną okazją, aby połączyć  odkrywanie malowniczych szlaków górskich i słynnej włoskiej kuchni jest trwająca w schroniskach w Val di Fassa kolejna edycja „I Rifugi del Gusto”. „Schroniska pełne smaku” to inicjatywa, do której dołączyło dziewięć wysokogórskich obiektów, które do 4 października 2020 r. (a czasem znacznie dłużej) oferują turystom niepowtarzalną okazję skosztowania regionalnych przysmaków przyrządzonych z tutejszych składników. Lokalnych do granic możliwości – większość z oferowanych dań przyrządzona jest bowiem z tzw. zero-kilometrowych produktów, wytwarzanych na miejscu w regionie. Schroniska górskie, które biorą udział w inicjatywie, znajdują się w głównych grupach górskich Dolomitów: Catinaccio, Marmolada, Sassolungo i proponują zestaw przysmaków, które najlepiej je reprezentują.  To niezwykły sposób na poznanie i docenienie regionu na różnych płaszczyznach, od różnorodności jego malowniczych krajobrazów, poprzez gościnność mieszkańców, po niepowtarzalne smaki. Lista obiektów zaangażowanych w inicjatywę, szczegóły projektu oraz menu poszczególnych schronisk dostępne są na stronie: https://www.visittrentino.info/en/guide/events/i-rifugi-del-gusto-val-di-fassa_e_1845451.

 

Jesienny trekking

Dolomity, zupełnie jak rodzime Bieszczady czy Tatry, zachwycają jesienną mieszanką kolorów. Co więcej wybór szlaków, schronisk, wyciągów, a co za tym idzie także stopnia trudności wyprawy, jest ogromny. Dodatkowo w sezonie 2020 poszczególne wyciągi i schroniska będą czynne czasem nawet do listopada, aby umożliwić amatorom gór korzystanie  z dobrodziejstw natury i pogodnej jesieni, jak najdłużej.

W grupie górskiej Adamello, warto udać się do schroniska San Giuliano nad Caderzone, które będzie otwarte codziennie do 4 października, zaś do 3 listopada będzie czynne w weekendy. Można także za cel obrać schroniska Trivena w Dolinie Breguzzo, które zaprasza codziennie do 4 października, czy Val di Fumo, które będzie otwarte nieco dłużej, bo aż do połowy października.

Z miejscowości Madonna di Campiglio w Dolomitach Brenta można dotrzeć do schroniska Casinei, które będzie czynne do początku października. Udając się do tego schroniska warto wybrać trasę, która przebiega obok spektakularnych wodospadów Vallesinella. Natomiast po stronie Val d'Ambièz znajduje się schronisko Cacciatore, które jest otwarte w weekendy. Powyżej Molveno można dotrzeć również do schronisk Croz dell'Altissimo i La Montanara, które będą otwarte do 11 października (ostatnie z nich będzie czynne również w weekendy, aż do 1 listopada).

Pale di San Martino można odwiedzić schroniska Rosetta i Velo della Madonna, które będą otwarte do pierwszego weekendu października, podobnie jak schronisko Canali - Treviso czynne do 11 października.

Łańcuch górski Lagorai to idealne miejsce, aby rozkoszować się ciszą i nacieszyć oczy kolorami jesieni, które odbijają się w taflach małych wysokogórskich jezior. W tym rejonie, słuchając na zmianę szumu wiatru i własnego oddechu, można udać się na wędrówkę przez rozległe lasy modrzewiowe, które jesienią przybierają kolor żółtej ochry. W sercu tego górskiego pasma położone jest schronisko Cima d'Asta Ottone Brentari, które będzie otwarte do 27 września. Zaś po stronie Valsugana znajdują się schroniska Sette Selle i Serot otwarte do 30 września, a później już tylko w kolejne weekendy października.

Więcej informacji o jesiennych atrakcjach Trentino można znaleźć na stronie:

https://www.visittrentino.info/pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Turystyka Polacy rezerwują wczasy na ostatnią chwilę Biuro prasowe
2025-06-05 | 12:20

Polacy rezerwują wczasy na ostatnią chwilę

Z najnowszych badań serwisu turystycznego e-wczasy.pl wynika, że w 2025 roku Polacy coraz częściej odkładają planowanie wakacji na ostatnią chwilę. Ten trend potwierdzają
Turystyka Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.
2025-03-19 | 12:00

Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.

Mateusz Waligóra, znany polski podróżnik i eksplorator, dokonał kolejnego niezwykłego wyczynu – przejechał zimą mongolską część pustyni Gobi na rowerze.
Turystyka Mercure Szczyrk Resort prezentuje ofertę na Wielkanoc
2025-02-24 | 10:50

Mercure Szczyrk Resort prezentuje ofertę na Wielkanoc

Wielkanoc w górach zapowiada się nader ciekawie. Otwarty we wrześniu 2024 roku hotel Mercure Szczyrk Resort zaprasza na niezapomniane wrażenia i błogi relaks w samym

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Kongres Rady Podatkowej

Targi Bezpieczeństwa

Handel

Ze względu na różnice w cenach surowce wtórne przegrywają z pierwotnymi. To powoduje problemy branży recyklingowej

Rozporządzenie PPWR stawia ambitne cele w zakresie wykorzystania recyklatów w poszczególnych rodzajach opakowań. To będzie oznaczało wzrost popytu na materiały wtórne pochodzące z recyklingu. Obecnie problemy branży recyklingu mogą spowodować, że popyt będzie zaspokajany głównie przez import. Dziś do dobrowolnego wykorzystania recyklatów nie zachęcają przede wszystkim ceny – surowiec pierwotny można kupić taniej niż ten z recyklingu.

Przemysł spożywczy

Rośnie presja konkurencyjna na unijne rolnictwo. Bez rekompensat sytuacja rolników może się pogarszać

Rolnictwo i żywność, w tym rybołówstwo, są sektorami strategicznymi dla UE. System rolno-spożywczy, oparty na jednolitym rynku europejskim, wytwarza ponad 900 mld euro wartości dodanej. Jego konkurencyjność stoi jednak przed wieloma wyzwaniami – to przede wszystkim eksport z Ukrainy i niedługo także z krajów Mercosur, a także presja związana z oczekiwaniami konsumentów i Zielonym Ładem. Bez rekompensat rolnikom może być trudno tym wyzwaniom sprostać.

Transport

Infrastruktury ładowania elektryków przybywa w szybkim tempie. Inwestorzy jednak napotykają szereg barier

Liczba punktów ładowania samochodów elektrycznych wynosi dziś ok. 10 tys., a tempo wzrostu wynosi ok. 50 proc. r/r. Dynamika ta przez wiele miesięcy była wyższa niż wyniki samego rynku samochodów elektrycznych, na które w poprzednim roku wpływało zawieszenie rządowych dopłat do zakupu elektryka. Pierwszy kwartał br. zamknął się 22-proc. wzrostem liczby rejestracji w ujęciu rocznym, ale kwiecień przyniósł już wyraźne odbicie – o 100 proc.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.