Najbardziej ekologiczny hotel w Holandii
Hotel Jakarta w Amsterdamie jest ekologiczny w każdym calu - zaczynając od budynku, drewnianej konstrukcji, indonezyjskiego ogrodu wewnętrznego, na przyjaznej dla użytkowników akustyce
i neutralności energetycznej kończąc. Nic dziwnego, że zdobywa wszelkie możliwe nagrody za design i zrównoważone budownictwo. Tak się dziś projektuje innowacyjne i zachwycające hotele.
Ekologia jest tu absolutnie na pierwszym miejscu. To jedno z głównych założeń inwestora, firmy WestCord, będącej holenderską siecią hotelową oraz pracowni architektonicznej, od kiedy rozpoczęto pierwsze prace nad projektem. Historia miejsca, nazwa i położenie narzucają myślenie przez pryzmat natury i zieleni.
Indonezja w Amsterdamie
Wszystko w tym projekcie harmonijnie się łączy. Nazwa Jakarta jest nieprzypadkowa. Hotel położony jest na sztucznej wyspie Java znajdującej się na terenie dawnych portów w Amsterdamie, a zbudowanej początkowo jako falochron. To stąd odpływały kiedyś liniowce oceaniczne do Dżakarty i na prawdziwą wyspę Java. Dziś dzielnica jest modną okolicą pełną nowoczesnych budynków. Na cyplu wyspy zlokalizowany jest budynek
4-gwiazdowego hotelu Jakarta. „Zielona oaza w centrum Amsterdamu” – tak obiekt nazywa sam właściciel.
Budynek zachwyca, a zachwyt ten rośnie im głębiej wchodzi się w detale. Wrażenie robi przede wszystkim zieleń - i to w rozumieniu dosłownym, ale też w kontekście myślenia o zabudowie, wnętrzach i samopoczuciu użytkowników obiektu.
W pierwszej kolejności uwagę przykuwa ogromny ogród wewnętrzny. Patio i strefy wspólne hotelu zamieniono w prawdziwie indonezyjski ogród wypełniony roślinami i kwiatami z Azji. Goście znajdą tu rosnące m.in. imbir, kurkumę, bananowce czy wysokie na 10 metrów plamy. Aranżacja zieleni powstała we współpracy z jednym z najstarszych ogrodów botanicznych na świecie - Hortus Botanicus Amsterdam.
Ekologicznie od najmniejszej deski i t-shirta
„Zielone” myślenie widać jednak nie tylko gołym okiem. Cały budynek od podstaw powstawał według idei zrównoważonego, odpowiedzialnego projektowania. Woda, światło, drewno i przyjazność dla użytkowników idą tu w parze. Bryła gmachu opiera się na drewnianej konstrukcji nośnej o wysokości 9 pięter. Belki, kolumny i sufity wykonane są z naturalnego drewna. Wnętrze tworzą gotowe moduły. W tej formule wykonano m.in. pokoje hotelowe, które powstały w większości z prefabrykowanych elementów, a aranżacja wprowadziła do wnętrz indonezyjski klimat. Materiały posiadają znak jakości FSC lub PEFC.
Budynek zaprojektowany przez architektów i urbanistów z pracowni SeARCH w Amsterdamie jest obecnie najbardziej ekologicznym hotelem w Holandii. Posiada zielony certyfikat BREEAM na poziomie „Excellent”
i jest neutralny energetycznie.
Według wizji inwestora od samego początku hotel miał być nie tylko ekologicznie zbudowany, ale też w sposób zgodny z naturą oddziaływać na gości nocujących w 200 luksusowych pokojach i apartamentach. Na liście priorytetów znalazła się więc akustyka. Bowiem to dźwięki, choć może mniej oczywiste niż design i ogród, mają kluczowe znaczenie dla samopoczucia użytkowników. Do uzyskania efektu przyjaznej akustyki użyto we wnętrzach restauracji, Café Jakarta i pomieszczeniu Malabar nowości na rynku budowlanym w Europie - sufitów podwieszanych z linii Eleganza Knauf Armstrong. – Hotel, restauracja, kawiarnia to z założenia miejsca, w których ludzie się spotykają i żywo rozmawiają. Czasem taka żywiołowa wymiana zdań tworzy tzw. efekt towarzyski – ludzie mówią coraz głośniej, by być lepiej słyszanymi. W efekcie wpływają na to, że inni wokół też mówią głośniej. I tworzy się zamknięte koło narastającego hałasu. Inwestorzy Hotelu Jakarta chcieli uniknąć tej kakofonii we wnętrzu. Dlatego w przestrzeniach publicznych zastosowano gładki, akustyczny sufit Eleganza Knauf Armstrong, który ma najwyższą klasę pochłaniania dźwięków, klasę A – wyjaśnia Maciej Kiepal, z polskiego oddziału Knauf Ceiling Solution. Gładka, jasna powierzchnia pomaga też doświetlić położone dalej od okna części restauracji. Sufit charakteryzuje się bowiem odbiciem światła na poziomie 81%.
Oszczędność w użytkowaniu energii hotel stosuje nie tylko w kontekście oświetlenia. Zastosowano również: panele fotowoltaiczne w elewacji i na dachu atrium zbierają energię słoneczną, która jest przetwarzana na energię elektryczną i podgrzewa wodę używaną przez gości w czasie kąpieli. O ogrzewanie i chłodzenie hotelu dba system przechowywania ciepła i chłodu, a także wysoka izolacyjność elewacji. A woda deszczowa jest zbierana, by móc nią nawadniać i spryskiwać subtropikalny ogród wewnętrzny. Budynek jest neutralny energetycznie, posiada świadectwo energetyczne EPC na poziomie 0.
Hotel może się więc pochwalić twardymi danymi pokazującymi jak pozytywnie wpływa na środowisko.
- Przewidywane zużycie wody: 48 m3 na osobę rocznie
- Oczekiwany % wody pobranej z opadów: 1,6%
- Przewidywane zużycie energii: 147 kWh / m² BVO rocznie
- Przewidywane zużycie paliw: gaz 53 kWh / m² BVO rocznie i prąd na poziomie 94 kWh / m² BVO rocznie
Ogromne znaczenie dla samopoczucia osób przebywających we wnętrzu budynku ma też światło. Wpływa również na ekologiczność. Przeźroczyste, szklane fasady sprawiają, że wnętrza są wypełnione naturalnym światłem. Za okiem widać więc nie tylko przepływającą wodę i statki, ale też słońce przesuwające się zachód. Miasto i kolorowy zachód słońca nad rzeką Ij goście mogą podziwiać z kawiarni, restauracji hotelowej czy pokoi, szczególnie z 6 apartamentów, które zlokalizowane są w całkowicie przeszkolonej części budynku zapewniając 180° panoramę.
Wszystko co jest używane w hotelu z założenia ma mieć możliwość ponownego przetworzenia. Stąd wybór padł m.in. na firmę Knauf Armstrong, której sufity powstają w dużej mierze z materiałów z recyklingu, a niektóre linie sufitów mają certyfikację Cradle 2 Cradle. Ale takie holistyczne myślenie o ekologii widać autentycznie w najdrobniejszych detalach. Pracownicy Hotelu Jakarta ubrani są bowiem w odzież dostarczaną przez markę modową By Rockland. To rodzima, holenderska firma, która ubiera tamtejszą branżę hotelową w odzież projektowaną i produkowaną wyłącznie w Europie, w oparciu o zasady zrównoważonego rozwoju.
Nowoczesne budynki hotelowe nie powinny być odcięte od miasta, dostępne jedynie dla gości hotelowych. Dlatego Hotel Jakarta od początku zaprojektowano tak, że jest on żywą częścią miasta. Przeszkolony otwarty parter budynku, restauracja z tarasem nad rzeką Ij i wewnętrzny, podzwrotnikowy ogród przyciągają okolicznych mieszkańców oraz turystów spacerujących po tej modnej dziś części Amsterdamu.
Dlatego hotel od momentu otwarcia budzi zachwyt jury wielu konkursów. Zdobył m.in. tytuł Best Hotel 2018 World Architecture Festival, Amsterdam Architecture Award oraz wyróżnienie za 2019 rok od Europejskiej Organizacji Architektury Wnętrz (EILO) w kategorii architektura wnętrz za subtropikalny ogród.

Mateusz Waligóra przejechał zimą pustynię Gobi na rowerze. Samotnie.

Mercure Szczyrk Resort prezentuje ofertę na Wielkanoc

Tanim samolotem nad polskie morze, jezioro i w góry?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień
Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.
Prawo
Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.