Komunikaty PR

Wykwintność i prostota w jednym, czyli karnawał z Appetitą!

2021-01-13  |  01:00
Biuro prasowe

 

 

 

Marka Appetita podaje przykładowe kompozycje na te wykwintne przystawki.

 

Moda na włoskie jedzenie i przekąski zdobyła szturmem niemal całą Europę i zdaje się nie zwalniać tempa. Warto za nią podążać podczas przygotowywania przyjęcia karnawałowego, by uraczyć gości przepysznymi crostini, czyli małymi kawałkami podpieczonej na złocisty kolor bułki. Podstawą tej wykwintnej przystawki, rodem ze słonecznej Italii, jest pszenna bagietka lub ciabatta – w przeciwieństwie do znanej i lubianej bruschetty, której bazą powinno być pieczywo na zakwasie.

 

Jak przygotować crostini?

Świeżą, pokrojoną na kromeczki bagietkę należy podpiec w piekarniku tak, aby była zarumieniona i chrupiąca. Następnie posmarować czosnkiem i skropić oliwą (lub ulubionym kremowym serkiem czy czosnkiem wymieszanym z odrobiną masła). Zostało już tylko dodanie wybranych dodatków i… gotowe! Crostini doskonale komponuje się z deskami południowych serów i wędlin. To idealna propozycja na karnawałowy szwedzki stół, który zawsze jest centralnym punktem imprezy i potencjalnym miejscem licznych zachwytów gości.

 

Sprawdzone przepisy od Appetity

Crostini nie zna ograniczeń – w końcu kanapki znane są z tego, że można je zrobić w zasadzie ze wszystkim. Na dobry początek warto skorzystać z gotowych przepisów, w tym sprawdzonych propozycji marki Appetita. Dodatkowo podpieczenie bagietki oraz nutka czosnku z oliwą dodaje pysznej, wykwintnej nuty tej banalnie prostej przekąsce.

 

Crostini z tatarem

Składniki:

  • 250 g polędwicy wołowej
  • 2 żółtka
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 mała cebulka
  • świeżo zmielony Pieprz czarny ziarnisty Appetita
  • świeżo zmielony Pieprz zielony ziarnisty Appetita
  • Rozmaryn Appetita
  • sól
  • 2 bagietki
  • liście groszku do dekoracji
  • kremowy serek do posmarowania (zamiast oliwy i czosnku)

Sposób przyrządzenia:

Polędwicę oczyścić z błon. Mięso, ogórki i cebulkę drobno posiekać, wymieszać ze sobą, zostawiając ¼ dodatków do dekoracji. Dodać żółtka i wymieszane świeżo zmielone pieprze (czarny, zielony), rozmaryn i sól. Bagietki przekroić, zgrillować i posmarować serkiem. Następnie nałożyć tatara, udekorować ogórkiem i cebulką oraz listkami groszku.

 

Karnawałowe crostini z wołowiną

Składniki:

  • 250 g polędwicy wołowej lub rostbefu
  • 1 bagietka
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • rukola
  • olej do smażenia
  • świeżo zmielony Pieprz czarny ziarnisty Appetita
  • świeżo zmielony Pieprz zielony ziarnisty Appetita
  • Rozmaryn Appetita
  • sól
  • kremowy serek do posmarowania (zamiast oliwy i czosnku)

Sposób przyrządzenia:

Wołowinę natrzeć świeżo zmielonym pieprzem czarnym i pieprzem zielonym oraz rozmarynem. Olej rozgrzać na patelni, smażyć mięso po ok. 1-2 minuty z każdej strony, w zależności od grubości. Odstawić na talerz. Po ok. 3 minutach pokroić mięso na cienkie paski. Bagietkę pokroić na małe kanapeczki, grillować na chrupko. Serek wymieszać z chrzanem, posmarować pieczywo. Ułożyć po plasterku wołowiny, posypać ją świeżo zmielonym pieprzem i solą. Całość udekorować rukolą.

 

 

Karnawałowe crostini z serem pleśniowym

Składniki:

  • 200 g sera typu camembert
  • 1 długa bagietka pszenna
  • 1 świeży granat
  • 50 g miękkiego masła
  • Czosnek granulowany Appetita
  • natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:

Bagietkę pokroić na małe kanapeczki. Masło wymieszać z czosnkiem, posmarować pieczywo. Ser pleśniowy pokroić w grubsze plastry, ułożyć na kromkach. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 5-8 minut. Granat obrać, wyłuskać owoce. Posypać upieczone crostini, udekorować natką pietruszki.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Media i PR Czy AI przejmie marketing? Sztuczna inteligencja w analizie danych i tworzeniu treści Biuro prasowe
2025-03-06 | 11:10

Czy AI przejmie marketing? Sztuczna inteligencja w analizie danych i tworzeniu treści

Czy sztuczna inteligencja zastąpi marketerów? A może wręcz przeciwnie – stanie się ich największym sojusznikiem? W ostatnich latach zrewolucjonizowała podejście do tworzenia
Media i PR SEO Vibes Summit ‘25 – konferencja all-inclusive o międzynarodowym zasięgu
2025-03-04 | 13:00

SEO Vibes Summit ‘25 – konferencja all-inclusive o międzynarodowym zasięgu

Wiedza, networking, relaks – to hasła przewodnie eventu w Zakopanem, czyli jednej z najważniejszych konferencji SEO w Europie, która zrzesza specjalistów
Media i PR BRAK ZDJĘCIA
2025-02-25 | 10:50

Reklama offline w erze cyfryzacji – dlaczego wciąż działa?

W czasach, gdy marketing cyfrowy zdominował strategie promocyjne wielu firm, łatwo zapomnieć o sile reklamy offline. Media społecznościowe, kampanie Google Ads czy reklamy wideo stały się nieodłącznym elementem codziennych działań

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Problemy społeczne

Handel

Planowana podwyżka akcyzy na e-papierosy skłoni palaczy do wyboru bardziej szkodliwych używek. Wrócą też do tradycyjnych papierosów

Trwają prace nad projektem regulacji, która wprowadza wysoką akcyzę na e-papierosy jednorazowe, urządzenia do waporyzacji i podgrzewacze, co ma na celu ograniczenie spożycia wyrobów nikotynowych, szczególnie wśród młodzieży. Jednak eksperci podkreślają, że zmiany mogą przynieść więcej szkód niż korzyści, zmuszając konsumentów do sięgnięcia po tańsze, ale bardziej szkodliwe alternatywy i utrwalając nawyk palenia tradycyjnych papierosów. Wyższe ceny produktów alternatywnych mogą również prowadzić do wzrostu szarej strefy i trudności w realizacji założeń fiskalnych oraz uderzyć w tysiące polskich MŚP.

Infrastruktura

Priorytetem osób kupujących mieszkanie jest dostęp do zielonych terenów. To ma istotny wpływ na ich dobrostan

Badania pokazują, że Polacy cenią bliskość natury bardziej niż sąsiedztwo aptek czy żłobków. – Aby zapewnić kontakt z naturą, osiedla powinny być rozplanowane z dużym poszanowaniem środowiska – podkreślają eksperci z APA Wojciechowski Architekci, projektanci osiedla Onelife w warszawskim Powsinie.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.