Co zjeść podczas pikniku? Poznaj przepisy na niebanalne kanapki!
Wakacje to okres, który często kojarzy nam się z wypoczynkiem i spędzaniem czasu blisko natury. Jedni wybiorą się nad jezioro albo na ekscytującą wycieczkę w góry, inni pójdą do pobliskiego parku, by pojeździć tam na rowerze lub po prostu pospacerować. A tam, gdzie natura, aż prosi się o piknik! A na nim kanapki w nieoczywistym wydaniu, na które przepisy zdradza Andrzej Polan – osobowość telewizyjna, restaurator, kucharz i Ambasador ogólnopolskiej kampanii edukacyjnej „Łączy nas coś dobrego”.
Posiłek na świeżym powietrzu smakuje zupełnie inaczej, dlatego warto go celebrować i poświęcić chwilę na przygotowanie czegoś nieszablonowego. Na piknikowym kocu może odbyć się prawdziwa uczta – wystarczy nieco kreatywności i wolnego czasu. Poznaj cztery pomysły Andrzeja Polana na niebanalne kanapki, dzięki którym piknik nie będzie taki, jak zwykle!
Kanapka z wędzonym tofu, warzywami oraz piklami z sosem z pieczonego jabłka
- Tę szaloną kanapkę dedykuję wszystkim, którzy lubią tofu. Żeby smakowało lepiej, należy podawać je ze zwariowanymi dodatkami, jak piklowane na szybko warzywa - bardzo wyraziste w smaku - a także sosy - od klasycznego majonezowego do sosu z pieczonego jabłka. Taka kompozycja smakowa „robi robotę” w tej kanapce – mówi Andrzej Polan.
Składniki:
- Ciabatta jasna 110g
- Wędzone tofu
- Marchew
- Ogórek świeży
- Papryka czerwona
- Rzodkiewka
- Sałata rzymska lub masłowa
- Kolendra świeża lub koperek
- Majonez i ketchup
- Olej rzepakowy
- Ocet jabłkowy
- Cukier
- Jabłko
- Musztarda chrzanowa
Marchew, ogórka zielonego, paprykę czerwoną i rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry i zalej marynatą z cukru, octu jabłkowego i wody w proporcjach 1:1. Warzywa zalej marynatą i odstaw na chwilę, niech lekko się zamarynują. Jabłko upiecz i zmiksuj z musztardą chrzanową. Tofu wędzone pokrój na plastry i przesmaż na oleju na chrupiąco. Ciabattę przekrój wzdłuż, dolną część przesmaruj jabłkiem z musztardą, ułóż porcję smażonego tofu, potarganą sałatę, piklowane na szybko warzywa, wszystko polej sosem z majonezu i musztardy. Przykryj drugą połową, dociśnij i owiń do połowy pergaminem.
„Bułka jak dawniej” ze śmietaną, miodem i warzywami wiosny
- Kromka pieczywa albo świeża bułka ze śmietaną i dodatkiem cukru, to obowiązkowy podwieczorek, który przygotowywała mi moja Babcia, kiedy wspólnie z moimi koleżankami i kolegami czas spędzałem przy trzepaku na podwórku. Wracam wspomnieniami do tych lat, ale w nieco innym wydaniu – mówi Andrzej Polan.
Składniki:
- bułka ziemniaczana
- śmietana gęsta
- miód wielokwiatowy
- rzodkiewka
- ogórek zielony
- jabłko zielone
- kalarepka
- koperek
Wszystkie warzywa i jabłko pokrój w plasterki lub kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj koperek, pieprz czarny i sól do smaku. Świeżą bułkę ziemniaczaną przekrój i posmaruj solidnie gęstą śmietaną. Na wierzch wyłóż sałatkę i wszystko obficie polej miodem. I voilà, bułka gotowa!
Bochen chleba z dodatkami dla całej rodziny
- Dawniej był zawsze okrągły… Smakował bez dodatków, ale też z tym, co akurat mieliśmy pod ręką. Dzisiaj, nie robiąc podziałów, że dla Ciebie z serem, a dla Ciebie z wędliną lub warzywami, postanowiłem wszystko połączyć i podać bochen chleba kolorowy, pachnący i bogaty – mówi Andrzej Polan.
Składniki:
- 1 chleb creapane
- Szynka wieprzowa lub drobiowa
- Pieczarki
- Szczypiorek
- Pomidor
- Cukinia
- Masło klarowane
- Olej rzepakowy
- Bazylia świeża
- Natka pietruszki
- Tarty ser dojrzewający
- Ser żółty
Na maśle klarowanym przesmaż krótko szczypiorek, po chwili dodaj pieczarki i cukinię. Smaż krótko, dopraw solą i pieprzem. Bochen chleba natnij ukośnie na krzyż, tak aby nóż dochodził prawie do chrupiącej podstawy. Olej zmiksuj z bazylią, natką pietruszki i serem dojrzewającym. Taki sos wlej do chleba pomiędzy każdą jego cząstkę, a następnie włóż plastry sera, szynki i pomidora. Teraz przełóż przesmażone pieczarki i cukinię. Na koniec chleb posyp serem dojrzewającym i wstaw do piekarnika, temp. 200 stopni na około 25 minut. Podawaj w całości i ciesz się smakiem z całą rodziną!
Bułka z serem pleśniowym, miodem i owocami z polskiego sadu
- Owoce na bułce? Oczywiście, że tak! Do pieczywa dodajemy chociażby konfiturę, przecież owocową, ale ja dzisiaj proponuję owoce polskie podać z serem pleśniowym i obowiązkowo z miodem. Owoce i ser bardzo go lubią – mówi Andrzej Polan.
Składniki:
- bułka pieczona na kamieniu
- ser pleśniowy typu camembert lub brie
- jabłko, gruszka, śliwka
- miód
Owoców nie obieraj ze skórki, tylko pokrój w plasterki. Na miodzie przesmaż je krótko, niech będą ciepłe, ale chrupiące. Na bułkę połóż plastry sera pleśniowego i sporą porcję owoców.
Podsumowując - piknik może być dla naszych kubków smakowych ekscytującym doświadczeniem. Zaserwowanie smacznych i niezwykłych kanapek sprawi, że wspólnie spędzony czas będziemy wspominali jeszcze lepiej. Warto zatem otworzyć się na nowe smaki i przygotować coś więcej, niż tradycyjną bułkę z serem i wędliną.
Zdjęcia: Stowarzyszenie Producentów Pieczywa / Kampania "Łączy nas coś dobrego"

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Bankowość

Banki spółdzielcze coraz ważniejsze dla finansowania gospodarki. Współpraca z BGK ma pobudzić lokalne inwestycje
Banki spółdzielcze w coraz większym stopniu odpowiadają za finansowanie rozwoju gospodarki. Ich udział w ostatnich latach wzrósł, a kondycja sektora się poprawiła. Bank Gospodarstwa Krajowego chce wzmocnić współpracę z bankami spółdzielczymi na rzecz finansowania lokalnego rozwoju. To jeden z elementów nowej strategii BGK na lata 2025–2030. Narzędziami, które do tego służą, są gwarancje BGK.
Prawo
Przedstawienie projektu przez KE oznacza początek dyskusji nad nowym siedmioletnim budżetem. W PE zdania co do jego kształtu są podzielone

16 lipca br. Komisja Europejska przedstawi propozycję wieloletnich ram finansowych. To będzie dopiero początek wytężonych prac nad kształtem nowego budżetu i trudnych dyskusji na ten temat, bo wśród państw członkowskich, ale też w różnych frakcjach parlamentarnych jest wiele różnic dotyczących szczegółowych rozwiązań. Chodzi m.in. o podejście do wspólnego zadłużania się, nowych źródeł zasobów UE czy rozszerzania kompetencji UE.
Konsument
Konflikty i żywioły wpływają na wakacyjne plany Polaków. Bezpieczeństwo coraz ważniejsze przy wyborze letniej destynacji

Sytuacja geopolityczna i pogodowa sprawia, że Polacy coraz rozważniej podchodzą do wyboru wakacyjnych kierunków. Choć nieprzewidziane zdarzenia mogą się zdarzyć w każdym miejscu na świecie, to minimalizowaniu ryzyka służą m.in. sprawdzanie ostrzeżeń dla podróżnych na stronach Ministerstwa Spraw Zagranicznych, rejestracja w systemie Odyseusz, który zadziała w razie kryzysowej sytuacji, a także wyjazd z ubezpieczeniem turystycznym. Koszty ewentualnego leczenia czy repatriacji znacząco przewyższają bowiem wysokość składki.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.