Domowa produkcja twarogu - na czym polega i czy łatwa?

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Bazą każdego dobrego sernika jest twaróg – wie o tym każdy. Ale nie każdy wie, że twaróg można zrobić samodzielnie! Poniżej przedstawiamy Wam metodę na domową produkcję tego sera, z dedykacją dla wszystkich, dla których przygotowanie sernika z gotowych półproduktów to za małe wyzwanie.
W rzeczywistości produkcja domowego twarogu to nic trudnego. Można go przygotować wszędzie i nie jest do tego wymagany specjalistyczny sprzęt. Ważne jest oczywiście, by miejsce, w którym zdecydujemy się pracować, było czyste, warto również zadbać o sporo przestrzeni do działania i zaopatrzyć się w odpowiednio duży i szeroki garnek, nie mniejsze sito, a także zapas gazy.
Przygotowanie
Do spreparowania twarogu w domowych warunkach warto wybrać mleko o dużej zawartości tłuszczu, może ono być słodkie lub zsiadłe, odpowiednia będzie nawet mieszanka obu. Polecamy nie korzystać z mleka UHT, ale jeśli tylko takim mlekiem dysponujecie, warto będzie dodać do niego kilka łyżek jogurtu naturalnego bądź kefiru w celu zakwaszenia.
Użycie 2,5 l mleka pozwoli nam wyprodukować ok. półkilogramowy blok twarogu.
Do dzieła!
Do garnka wlewamy mleko i szczelnie zakrywamy cienką ściereczką bądź gazą. Odstawiamy garnek na ok. 24 godziny. Niezwykle ważne jest, by w tym czasie znajdował się on w temperaturze pokojowej. Na tym jednak czekanie się nie kończy. Po pierwszej dobie zbieramy powstałą na powierzchni mleka śmietanę, ponownie zakrywamy i odstawiamy na kolejną dobę.
Po dwóch dniach powinien nastąpić dobry moment, by dokładniej przyjrzeć się otrzymanemu surowcowi. Ważne, by on rozwarstwiony, a na dnie garnka utworzył się zgęstniały osad.
Jeśli po dwóch dniach otrzymaliśmy taką gęstą warstwę, możemy przystąpić do gotowania – a właściwie do podgrzewania. Garnek ustawiamy na kuchence, na małym ogniu. Substancja nie może się zagotować – jest to niezwykle ważne. Pilnujcie, by temperatura nie przekroczyła 50 stopni, a jeśli zbliży się do tego poziomu, możecie już śmiało wyłączyć palnik.
Mikstura powinna ostygnąć, a jeśli korzystaliśmy ze zsiadłego mleka, należy ją wręcz lekko schłodzić. W międzyczasie przygotowujemy sito, które z kolei należy wyłożyć gazą. Z ostudzonego płynu wyławiamy zwarte skrzepy i umieszczamy na sicie. To jeszcze nie koniec, bowiem by nasz twaróg był gotowy, musi jeszcze kilka godzin poleżeć, by został pozbawiony nadmiaru wilgoci.
Przygotowany twaróg powinien być zwarty, sprężysty i pyszny! Oczywistym jest, że kupno gotowego sera jest dużo łatwiejsze, ale czemu nie spróbować wykonać go samemu. Zwłaszcza, że jest to niezwykle łatwe, a finalny produkt niezwykle smakowity. Sprawdźcie sami. Smacznego!
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Niepewność gospodarcza rosnącym zagrożeniem dla firm. Sytuację pogarszają zawirowania w światowym handlu
Wojna handlowa i trudna sytuacja geopolityczna stanowią zagrożenie dla funkcjonowania firm. Niepewność sytuacji gospodarczej to obok wysokich kosztów pracowniczych najczęściej wskazywana bariera utrudniająca działalność. 60 proc. właścicieli i zarządzających firmami w Polsce uważa ją za największe zagrożenie. – Kryzysy są tyleż szokiem dla systemu, co szansą. Jeśli wykorzystamy nowo tworzące się sytuacje, mamy szansę wyjść wzmocnieni – ocenia Małgorzata Mroczkowska-Horne, dyrektor generalna Konfederacji Lewiatan.
Transport
Ataki cybernetyczne na kolej stają się coraz częstsze. Hakerzy zwykle chcą doprowadzić do paraliżu

W pierwszym kwartale tego roku hakerzy zaatakowali systemy sprzedaży biletów w polskiej i ukraińskiej kolei. Zagrożenia wiążą się jednak również z atakami na systemy zasilania i zarządzania ruchem. Wszystkie tego typu zdarzenia mają jeden cel – mniejszy lub większy paraliż transportu kolejowego, co w obecnej sytuacji geopolitycznej przekłada się na bezpieczeństwo strategiczne. W wielu przypadkach wciąż najsłabszym ogniwem jest człowiek – albo dlatego, że nienależycie chroni hasła i dostęp do urządzeń, albo dlatego, że nadane mu uprawnienia są nieadekwatnie szerokie w stosunku do realnych potrzeb.
Edukacja
Polska nauka potrzebuje różnych źródeł finansowania. Trwają rozmowy o zmianach w systemie

– Finansowanie polskiej nauki wymaga zmian, ale do tego potrzeba politycznej woli i odwagi – ocenia prof. dr hab. Grzegorz Mazurek, rektor Akademii Leona Koźmińskiego. Wśród propozycji wymienia stworzenie systemu zachęt dla biznesu do inwestowania w naukę i edukację, wyznaczenie strategicznych obszarów badań, na które będą trafiały fundusze, czy rozliczanie instytucji naukowych z wykorzystania publicznych pieniędzy. W ramach cyklu „Porozmawiajmy o polskiej nauce” MNiSW w ostatnich miesiącach prowadzi konsultacje ze środowiskiem akademickim i badawczym na temat stojących przed sektorem wyzwań i możliwych do wdrożenia rozwiązań, nie tylko dotyczących finansowania.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.