Komunikaty PR

Dzień hot doga, czyli pyszne świętowanie w amerykańskim stylu

2023-06-30  |  12:35
Biuro prasowe

Hot dog to szybkie i pyszne danie. Na ogół kojarzy nam się z wakacyjnym klimatem, kiedy w miejscowościach turystycznych widzimy dużo budek serwujących ten letni przysmak. O ile pierwowzór dania był raczej ubogi i nie zawierał właściwie żadnych dodatków, dziś szefowie kuchni i kucharze-amatorzy prześcigają się w pomysłach na apetyczne podanie popularnego fast foodu. Czy wiecie, że 4 lipca obchodzony jest Dzień hot doga? To doskonała okazja do tego, by poznać bliżej nie tylko jego historię, ale też inspirujące przepisy na to danie.

Huczne świętowanie 4 lipca

Data ta wiąże się przede wszystkim z amerykańskim Dniem Niepodległości. Popkultura przyzwyczaiła nas do kojarzenia go ze spektakularnymi pokazami fajerwerków, paradami, festynami, imprezami, koncertami… To dzień wypełniony radością i patriotyczną atmosferą. Trudno byłoby o wybór lepszego terminu na uhonorowanie hot doga – przekąski, która cieszy się w Stanach Zjednoczonych ogromną popularnością, choć znany jest doskonale w innych rejonach świata, a jego korzenie sięgają najpewniej XV-wiecznej Europy.

Jak „długi pies” dotarł do Ameryki?

Przyjmuje się, że pierwsze hot dogi powstały pod koniec XV wieku na terenie Niemiec. Właśnie w tym okresie we Frankfurcie nad Menem wynaleziono parówki. Cienkie kiełbaski ze względu na swój podłużny kształt nazywano dachshund, co można tłumaczyć jako jamnik lub po prostu długi pies. Początkowo jadano je z chlebem, a pod koniec XIX wieku trafiły do Stanów Zjednoczonych wraz z europejskimi imigrantami. Wśród nich był Charles Feltman – właściciel pierwszego lokalu, w którym serwowano parówki na gorąco w mlecznej bułce. Z czasem zaczęto podawać je z musztardą, co wydaje się mało urozmaiconym zestawem, zwłaszcza że obecnie na stołach pojawiają się przysmaki typu grillowane hot dogi na ostro z nachosami i sosem Samba.

Grillowane hot dogi na ostro z nachosami i sosem

Czas przygotowania: 25 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 bułki do hot-dogów
  • 4 łyżki Sosu Hellmann's Chunky Burger
  • 4 parówki
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 garście nachosów
  • 50 g sera mozzarella
  • 50 g sera Mimolette
  • 6 listków sałaty lodowej
  • 1 papryczka chilli
  • 1 cebula czerwona

Sposób przygotowania:

  1. Bułki przekrój na pół, lecz nie do końca. W misce połącz pokrojoną w paski sałatę lodową, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojoną w krążki papryczkę chilli oraz posiekaną kolendrę.
  2. Do sałaty dodaj sos Hellmann’s i wymieszaj. Oba rodzaje sera zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Parówki oraz bułki opiecz na rozgrzanym grillu. Zrumienione bułki napełnij przygotowaną sałatą i umieść w nich parówki.
  4. Następnie posyp je pokruszonymi nachosami i startym serem. Ponownie połóż na grillu i zapiekaj do momentu, gdy ser się rozpuści. Podawaj od razu po grillowaniu.

 

Dzień hot doga z ponad stuletnią tradycją

Dzień hot doga jest owocem wieloletniego amerykańskiego zwyczaju – organizowania zawodów w jedzeniu tego przysmaku na czas. Pierwszy nieoficjalny konkurs odbył się prawdopodobnie w 1916 roku. Wydarzenie miało miejsce w nowojorskim barze Nathan’s Famous.

Prawdopodobnie zainicjowało go czterech imigrantów, którzy w ten sposób starali się ustalić, kto z nich jest największym patriotą. O uzyskaniu honorowego tytułu miała zdecydować największa liczba zjedzonych hot dogów. Do dziś ten nietypowy sport przyciąga rzesze śmiałków chcących spróbować swoich sił w apetycznej konkurencji oraz kibiców dopingujących zawodników i pragnących na własne oczy przekonać się o pojemności żołądków najbardziej zdeterminowanych parówkożerców.

Jak zrobić hot dogi w zaciszu własnej kuchni?

4 lipca w polskim kalendarzu nie jest świętem, ale wakacyjny klimat to świetny pretekst do przygotowania słynnej potrawy samodzielnie. Tym bardziej że o tej porze roku posiłki na świeżym powietrzu smakują najlepiej, więc warto skusić się na piknikowego hot doga z ogórkiem konserwowym, kukurydzą, sałatą lodową, cebulą i pomidorem. Polecamy również wypróbować przepis na grillowanego hot doga z surówką colesław.

Piknikowy hot dog

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 parówki
  • 4 bułki do hot-dogów
  • 4 łyżki Majonezu Hellmann's Oryginalny
  • 2 ogórki konserwowe
  • ½ sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

  1. Sałatę, pomidory i cebulę pokrój w kostkę. Dodaj odcedzoną kukurydzę i wymieszaj wszystko z majonezem.
  2. Ustaw naczynie do gotowania na parze. Połóż bułki do hot dogów na sitku i zagrzej na parze, aby były miękkie i ciepłe.
  3. Parówki wrzuć na kilka minut do wrzątku.
  4. W każdej bułce umieść wcześniej przygotowaną sałatkę oraz parówkę. Hot dogi podawaj od razu po przygotowaniu.

 

Grillowany hot dog z surówką colesław

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 parówki
  • 4 bułki do hot-dogów
  • 4 łyżki Majonezu Hellmann's Oryginalny
  • ¾ białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj drobno, marchewkę zetrzyj na tarce i wymieszaj wszystko z sokiem z cytryny, przyprawami i majonezem Hellmann's, który połączy i odpowiednio doprawi składniki oraz nada sałatce amerykańskiego charakteru.
  2. Bułki do hot dogów oraz parówki podgrzej na grillu.
  3. Do ciepłej bułki nałóż sałatkę colesław, a następnie parówkę. Gotowe hot dogi udekoruj majonezem.

 

Dodatki do hot dogów – daj się ponieść wyobraźni

Składniki, które mają urozmaicić smak hot dogów, zaleca się dodawać tuż przed podaniem. Co włożyć do bułki oprócz parówki? Możliwości jest wiele!

Pikle i prażona cebula to kulinarny klasyk. Kapusta kiszona albo koreańskie kimchi to opcja idealna dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni. Ostre papryczki jalepeno zadowolą fanów ognistych smaków, a kawałki podsmażonego boczku zamienią hot doga w prawdziwą ucztę. Jeśli nie masz pod ręką pszennych bułek, możesz przygotować francuskie hot dogi z ciemnym sosem piwnym. Parówki w cieście to również doskonała i niezwykle smaczna propozycja. Udanego świętowania!

Francuskie hot dogi z ciemnym sosem piwnym

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 4 parówki
  • 1 opakowanie Sosu do Pieczeni Ciemny Knorr
  • 300 ml piwa
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Parówki zawiń pojedynczo w kawałki ciasta. Następnie wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
  2. Sos do pieczeni Knorr wymieszaj z piwem, dodaj cukier oraz listki tymianku i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 3-5 minut. Po tym czasie sos przecedź przez sitko.
  3. Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C i zapiecz w nim parówki przez 20 minut. Gotowe złociste hot dogi podawaj z ziemniaczanym puree i zielonym groszkiem.
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Infrastruktura

Przed Europą wiele lat zwiększonych wydatków na zbrojenia. To obciąży krajowe budżety

– Bezpieczeństwo militarne trzeba finansować bezpiecznie, uwzględniając bezpieczeństwo finansów publicznych, bezpieczeństwo ekonomiczne – mówi dr Sławomir Dudek, prezes Instytutu Finansów Publicznych. Proponowane przez KE poluzowanie reguły fiskalnej pozwalającej na mocniejsze zadłużanie się rządów to zdaniem ekonomistów krok we właściwym kierunku, ale skuteczny na krótką metę. W dłuższej perspektywie konieczne jest wspólne unijne finansowanie, np. w ramach nowego budżetu UE, i wspólne programy zbrojeniowe, a także szukanie kapitału na rynkach finansowych.

Prawo

Duże projekty fotowoltaiczne w Polsce mocno spowolnione. Największymi problemami nadmierna biurokracja i chaos interpretacyjny

Długotrwałe procedury, nadmierna biurokracja i często niejednoznaczne interpretacje przepisów hamują rozwój fotowoltaiki w Polsce – wynika z raportu Polskiego Stowarzyszenia Fotowoltaiki. Inwestorzy wskazują uzyskanie warunków przyłączenia jako najbardziej problematyczny etap procesu inwestycyjnego. Barierą jest też skala wydanych odmów przyłączenia do sieci, co odstrasza inwestorów. Zmiany są konieczne, zwłaszcza w kontekście dyrektywy RED III, która wskazuje na konieczność przyspieszenia, uproszczenia i ujednolicenia procedur administracyjnych dla inwestycji w OZE.

Konsument

Czterech na 10 Polaków miało do czynienia z deepfake’ami. Cyberprzęstępcy coraz skuteczniej wykorzystują manipulowane treści

Deepfaki, czyli wygenerowane bądź też zmanipulowane przez sztuczną inteligencję zdjęcia, dźwięki lub treści wideo, to jedna z najbardziej kontrowersyjnych technologii naszych czasów. Do jej tworzenia wykorzystywane są zaawansowane algorytmy AI, dlatego użytkownikom coraz trudniej jest odróżnić treści rzeczywiste od fałszywych. Z raportu „Dezinformacja oczami Polaków 2024” wynika, że cztery na 10 badanych osób miało do czynienia z takimi treściami. To o tyle istotne, że deepfaki bywają wykorzystywane do manipulacji, szantażu, niszczenia reputacji, oszustw i wyłudzeń finansowych.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.