Komunikaty PR

Jak przygotować twaróg na sernik?

2022-05-24  |  13:00
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Na stole pojawić się może w charakterze poobiedniego niedzielnego deseru, ale także jako słodki dodatek do zamówionej w kawiarni kawy. A co decyduje o jakości sernika? Tutaj również zaskoczeń nie ma, bowiem każdy wie, że dobry twaróg to gwarant dobrego sernika. Nie każdy natomiast wie, jak z twarogiem postępować, aby uzyskać wybitny wypiek. Jak zatem zmielić twaróg na sernik i na co zwrócić szczególną uwagę? 

 

Wszyscy wiemy, że smak naszego wypieku ściśle związany jest z rodzajem sera, na zakup którego się zdecydujemy. Również od sera zależeć będzie jego konsystencja, jak i to, czy ciasto podczas pieczenia nam opadnie. Jednak zdobycie odpowiedniego twarogu to tylko połowa sukcesu. Jak zatem powinniśmy się obchodzić z twarogiem?

 

Dobry ser należy dobrze zmielić

Mamy już najlepszy ser, co dalej? Dobra konsystencja sernika to kwestia kluczowa. By ją uzyskać ser należy dokładnie zmielić, najlepiej kilkukrotnie. Metod na zmielenie twarogu na sernik jest kilka.

 

  1. Maszynka do mięsa

Możemy użyć w tym celu zwykłej maszynki do mięsa. Takie rozwiązanie gwarantuje nam oszczędność czasu, ale żeby uzyskać pożądany efekt, należy użyć nasadki z sitkiem o najmniejszych otworach. Dzięki temu nasze ciasto będzie miało prawdziwie aksamitną konsystencję.

 

  1. A może blender?

Ostatnim sposobem na zmielenie sera jest użycie blendera kuchennego. To metoda zdecydowanie najszybsza i najmniej pracochłonna. Dodatkowo w tym wypadku mamy niemal stuprocentową gwarancję, iż ciasto nasze będzie miało aksamitną konsystencję. 

 

Wiemy już jak, czas na działanie!

Kiedy już mamy zmielony ser, pozostaje połączyć go z resztą składników. W tym celu przydatna będzie kula do ucierania i misa, najlepiej kamionkowa, czyli tzw. makutra, której  wewnętrzną powierzchnię pokrywają poziome wypukłe pasy. Dzięki nim bez najmniejszego problemu zmieszamy wszystkie składniki, a nasze ciasto uzyska niezwykłą puszystość.

 

Jeśli chcemy, by nasz sernik był idealny, potrzebny jest prawdziwie jakościowy twaróg. Na tym się jednak nie kończy, ponieważ proces przygotowania ciasta jest tak samo ważny.. Jeśli jednak odpowiednio przygotujemy bazę twarogową, nasz wypiek będzie bez wątpienia mistrzowski.

 

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów Biuro prasowe
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden
Żywienie Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody
2025-02-17 | 13:20

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Pierwotna czystość oznacza brak jakichkolwiek zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych już w źródle. To główna cecha naturalnych wód mineralnych

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Rząd zapowiada nową strategię wspierającą polski kapitał. Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji państwowych

Premier Donald Tusk podczas otwarcia wiosennej odsłony Europejskiego Forum Nowych Idei zapowiedział nową politykę gospodarczą, opartą na odbudowie i repolonizacji krajowej gospodarki. Przy wyborze wykonawców w państwowych inwestycjach mają być promowane polskie firmy, a zadaniem administracji ma być dbanie o interes narodowy. – Wydaje mi się, że powinniśmy jednak przede wszystkim patrzeć na to, kto i jak skutecznie będzie wspierał polskie firmy, inwestycje, bo to jest to, czego potrzebujemy – ocenia dr Henryka Bochniarz, przewodnicząca Rady Głównej Konfederacji Lewiatan.

Finanse

Członek RPP spodziewa się obniżki stóp procentowych już w maju, może nawet o 50 pb. Potem dyskusja o kolejnej obniżce możliwa w lipcu

Nie najlepsze dane z gospodarki w I kwartale roku oraz inflacja o połowę niższa niż w chwili ostatniej obniżki stóp – to zdaniem Ludwika Koteckiego, członka RPP, wystarczająco mocne powody przemawiające za cięciem kosztu pieniądza już na majowym posiedzeniu. W grze może być nawet 50 punktów bazowych na początek, a do końca roku dwa razy tyle. Podwyższona niepewność w globalnej gospodarce spowodowana polityką administracji w Waszyngtonie to dodatkowy czynnik, który powinien wesprzeć decyzję o poluzowaniu polityki pieniężnej.

Prawo

Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP. Urząd zyska nowe kompetencje

Zgodnie z procedowaną ustawą Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców stanie się Rzecznikiem Praw Przedsiębiorców i zyska nowe uprawnienia. Wśród nich najważniejsze to możliwość reprezentowania wszystkich przedsiębiorstw, niezależnie od ich wielkości, i rolników, a także inicjatywa ustawodawcza. Ustawą w kolejnych tygodniach ma się zająć rząd.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.