Komunikaty PR

Światowy Dzień Żywności – przyszłość na planecie bez głodu

2021-10-16  |  06:00
Biuro prasowe
Kontakt
Dorota Zadroga
PMM

ul. Batorego 2/30
31-135 Kraków
dorota.zadroga|pmm.org.pl| |dorota.zadroga|pmm.org.pl
698989141
pmm.org.pl
Do pobrania docx ( 0.06 MB )

Zakończenie głodu na świecie do 2030 r. jest jednym z najważniejszych celów rozwojowych Organizacji Narodów Zjednoczonych. Jednak aby to osiągnąć, niezbędna jest praca nad różnorodnymi kwestiami, które decydują o dostępie do żywności. Bez tego zmiany polityczne, migracje ludności i katastrofy naturalne, a w ostatnich latach również pandemia Covid-19, mogą doprowadzić kolejne grupy na skraj głodu.

Obecnie 957 milionów ludzi w 93 krajach nie ma wystarczająco jedzenia, by zabezpieczyć swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Wśród nich ponad 155 milionów znalazło się w sytuacji kryzysowej, zmuszającej ich do ograniczenia liczby posiłków, co w konsekwencji prowadzi do chorób wynikających z niedożywienia. Jednym z najbardziej zagrożonych głodem punktów na mapie świata jest Afganistan – kraj pogrążony w politycznym konflikcie, przez ostatnie lata boleśnie dotknięty przez susze i inwazję szarańczy. 

Brak bezpieczeństwa żywnościowego dotyka mieszkańców całego globu, również przyjmując prostą do przegapienia formę stosunkowo łatwo dostępnego, lecz wysoko przetworzonego jedzenia o niskiej wartości odżywczej. Zwrócenie uwagi na  źródło pochodzenia, sposób produkcji i przygotowywania pokarmu to istotny aspekt pracy organizacji pozarządowych, zajmujących się dostarczaniem pomocy do najbardziej potrzebujących krajów świata. Szczególnie ważny w sytuacji ograniczonego ruchu towarów na rynkach międzynarodowych.

W procesie walki z niedożywieniem ważną rolę pełnią lokalne składniki, rośliny, które są dobrze znane miejscowej ludności, i ich prawidłowe przygotowanie do spożycia. W Senegalu i Zambii uczymy mieszkańców, jak skomponować z nich pełnowartościowe posiłki dla dzieci i kobiet karmiących piersią. W takim miejscu wystarczy, by dietetyk przeszedł się na targ i w oparciu o dostępne produkty przygotował plan posiłków dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, by wpłynąć na zdrowy rozwój dziecka. Na Whatsappie tworzyliśmy grupy dla personelu medycznego i pracowników socjalnych, gdzie wymienialiśmy się filmikami o gotowaniu, przeróbce lokalnych produktów, dynamikach grupowych. Wyprodukowaliśmy też własną książkę kucharską. Najważniejsza jest edukacja i utrwalenie zdrowych wzorcówmówi Xymena Dyduch z Polskiej Misji Medycznej.

Dzieci do piątego roku życia to jedna z największych grup dotknięta problemami zdrowotnymi wynikającymi z głodu – w 2020 r. aż 149,2 mln z nich nie było dostatecznie rozwinięte w konsekwencji głodu lub niedożywienia. Braki składników odżywczych przekładają się na m.in. krzywicę, obniżenie odporności i opóźnienie rozwoju, a w skrajnych przypadkach prowadzą do śmierci.  

Regularne zagrożenie słabymi opadami i niekorzystnymi zjawiskami pogodowymi prawdopodobnie nadal będzie prowadzić do ostrego braku bezpieczeństwa żywnościowego w kolejnych regionach. W ostatnich latach susze doprowadziły do załamania się rolnictwa w m.in. Etiopii i Somalii, pogłębiając problem niedożywienia wśród mieszkańców. Wojny domowe w Sudanie i Jemenie spowodowały wysiedlenie całych rodzin i odcięcie dostaw żywności, a także dostępu ludzi do pomocy. Do 2030 roku głód może dotknąć aż 660 milionów osób na całym świecie. Świecie, na którym codziennie marnowana jest jedna trzecia wyprodukowanej żywności.

Wesprzyj program dożywiania dzieci w Senegalu Polskiej Misji Medycznej:

· ustaw płatność cykliczną w Twoim banku na działania PMM lub na https://pmm.org.pl/chce-pomoc

· przekaż darowiznę na numer konta Polskiej Misji Medycznej: 62 1240 2294 1111 0000 3718 5444.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Zmiany formalno-prawne w Grupie Sanofi w Polsce Biuro prasowe
2024-04-17 | 12:30

Zmiany formalno-prawne w Grupie Sanofi w Polsce

Zmiany formalno-prawne w Grupie Sanofi w Polsce Grupa Sanofi w Polsce łączy dwie spółki, upraszcza nazwę prawną oraz przenosi się do nowego biura. Te inicjatywy są kolejnym
Zdrowie Ruszają poszukiwania beneficjentów Poland Business Run 2024
2024-04-17 | 08:00

Ruszają poszukiwania beneficjentów Poland Business Run 2024

Rozpoczął się nabór wniosków na beneficjentów tegorocznej charytatywnej sztafety biznesowej Poland Business Run. Każdy, kto potrzebuje dofinansowania do zakupu protezy
Zdrowie Z jakich powodów Polacy sięgają po catering?
2024-04-05 | 10:40

Z jakich powodów Polacy sięgają po catering?

Jak wynika z danych Maczfit, aż 69,9% osób decyduje się na wybór cateringu ze względu na chęć zrzucenia kilogramów[1]. Na górze tej listy znajduje się też m.in.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Newseria na XVI Europejskim Kongresie Gospodarczym

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.

Transport

Chiny przyspieszają inwestycje w odnawialne źródła. Nie przestają jednak rozbudowywać mocy węglowych

Coraz dotkliwsze skutki zmian klimatycznych, ale przede wszystkim chęć zbudowania bezpieczeństwa energetycznego i uniezależnienia się od zewnętrznych dostaw surowców skłoniły rząd w Pekinie do ekspresowych inwestycji w nowe moce odnawialnej energii. W efekcie Chiny wyrastają na globalnego lidera transformacji energetycznej – odpowiadają dziś za największy na świecie przyrost mocy zainstalowanych w fotowoltaice i wiatrakach. Co ciekawe, nie rezygnują jednak przy tym również z inwestycji w energetykę węglową.

Konsument

Niska wiedza ekonomiczna Polaków może wpłynąć na większe zainteresowanie usługami doradców finansowych. Wciąż rzadko korzystamy z ich pomocy

Ponad 70 proc. Polaków ma niską lub przeciętną wiedzę finansową – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2024”. To przekłada się na niewielkie uczestnictwo w rynku kapitałowym i niską skłonność do inwestowania i oszczędzania. Dlatego eksperci upatrują istotnej roli doradców finansowych w zmianie tej tendencji. Większość gospodarstw domowych nie korzysta jednak z tego typu usług. Branża od lat samoreguluje kwestię kompetencji i certyfikatów dla doradców, ale liczy na utworzenie publicznego rejestru, w którym klienci mieliby dostęp do takich informacji, w ten sposób zyskując większe zaufanie do przedstawicieli tego zawodu.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.