W jaki sposób wykorzystać koreańskie marynaty i tajskie sosy? Sprawdź 3 przepisy

Chcesz dodać egzotyki do codziennych dań? Jeżeli tak, to koniecznie sprawdź nowości dostępne na rynku i przyrządź danie Satay z kurczaka.
Polacy coraz bardziej cenią kuchnie azjatyckie i już co czwarty Polak deklaruje, że lubi dania kuchni tamtejszych regionów[1]. Nic dziwnego, gdyż charakteryzują się one wyjątkowym smakiem. Dania te sprawdzają się zarówno podczas przyjęcia ze znajomymi, romantycznej kolacji we dwoje lub lunchu z kolegami z pracy. W tym artykule podpowiemy Wam w jaki sposób wykorzystać koreańskie marynaty i tajskie sosy. Przedstawimy także przepisy, które pokażą, że kuchnia azjatycka wcale nie jest skomplikowana, a do przygotowania dań można użyć lokalnych i aktualnie dostępnych składników.
W kuchni azjatyckiej używamy świeżych produktów, przypraw i sosów nadających potrawom wyrazisty smak. Dzięki nim dania nabierają wyjątkowego aromatu.
Koreańskie marynaty - nowość na rynku.
W sklepach pojawiły się nowe produkty - koreańskie marynaty. Ich oryginalne pochodzenie i tradycyjny koreański smak gwarantują wspaniałe doznania kulinarne.
- Marynaty marki O’food idealnie nadają się do dań smażonych, pieczonych i oczywiście z grilla. Dzięki nim poczujemy unikalny smak koreańskiego grilla. Marynaty te, można używać także jako dip, składnik glazur do mięs: wieprzowiny, wołowiny, drobiu, indyka czy jagnięciny. – mówi Rene Starzomska (De Care).
Jeżeli już pokochałeś azjatyckie smaki, sprawdź koniecznie nowe, wyjątkowe tajskie dipy i sosy marki Ros Thai Thai.
Na co zwracać uwagę przy wyborze azjatyckich sosów? Przede wszystkim na ich autentyczne pochodzenie i oryginalne, dobrej jakości składniki. W ofercie marki Ros Thai Thai znajdziemy:
- sosy będące bazą znanych dań takich jak Pad Thai czy Holy Basil,
- sos śliwkowy,
- dip do Spring Rolls,
- sos do bardzo popularnego dania Satay. Jego orzechowy smak zachwyci także w innych daniach i zastosowaniach (sałatki, dresingi, sosy do mięs i warzyw).
– Gotowe sosy to bardzo wygodne rozwiązanie. Dzięki nim możemy nie tylko szybko przygotować dania, ale nadać im również oryginalnego azjatyckiego smaku – dodaje Rene Starzomska. – Na rynku dostępny jest między innymi Sos do spring rolls. Jego słodko-pikantny smak uzyskany dzięki dodatkowi chili, sprawia, że świetnie sprawdzi się jako dip, nie tylko do wymienionych spring rollsów (smażonych lub świeżych), ale również do kurczaka, krewetek czy ryb.
Ostry i posiadający lekki posmak bazylii sos Holy Basil, jest używany w całej Azji południowo-wschodniej do dań stir-fry. Dla fanów pieczonej kaczki polecany jest z kolei sos śliwkowy. Jego słodko-słony smak sprawia, że jest używany w kuchni azjatyckiej jako dip do dań smażonych i przygotowywanych na głębokim tłuszczu.
Przetestujcie koniecznie nasze przepisy przygotowując swoje ulubione dania.
Przepisy:
Satay z kurczaka w sosie orzechowym
4 porcje
Czas: 30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
100 ml Sosu Satay Ros Thai Thai |
100 ml Mleczka kokosowego 12-14% House of Asia |
500 g piersi z kurczaka pokrojonej w paski |
1 łyżeczka kurkumy |
1/2 łyżeczki mielonej kolendry |
1/4 łyżeczki kuminu |
1 łyżka cukru |
1/2 łyżeczki soli |
3-4 łyżki oleju |
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj wszystkie przyprawy z mleczkiem kokosowym, łyżką oleju i zamarynuj mięso, odstaw na 15 minut. Następnie nadziej kurczaka na patyczki do szaszłyków.
2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż mięso na rumiany kolor, w między czasie smaruj je pozostałym z marynaty sosem przy pomocą pędzelka.
3. Sos do sataya przelej do miseczek i podawaj z gotowymi szaszłykami.
Stir-fry z grillowaną wieprzowiną
4 porcje
Czas: 25 minut (bez czasu marynowania)
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 2
Składniki:
100 g Marynaty do mięsa wieprzowego galbi BBQ O’FOOD
300 g karkówki wieprzowej
1 zielona i 1 żółta papryka pokrojona w paski
1 cebula czerwona pokrojona w ćwiartki
100 g mrożonej fasolki szparagowej lub świeżej pociętej na mniejsze kawałki
3 łyżki dymki zielonej
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Karkówkę pokrój w plastry i zamarynuj w marynacie galbi. Odstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Rozgrzej patelnię grillową i usmaż mięso na rumiany kolor. Następnie pokrój w paski i przełóż do miski.
- Do rozgrzanego woka wlej olej i podsmaż pokrojone warzywa przez 3-4 minuty, dodaj mięso i całość wymieszaj z pozostałą ilością marynaty. Wyłóż na talerze i posyp sezamem i dymką.
4. Danie podawaj z ryżem jaśminowym.
Smażone spring rolls z wieprzowiną
4 porcje
Czas: 45 minut
Poziom trudności: 2
Poziom ostrości: 1
Składniki:
150 ml Sosu do spring rolls Ros Thai Thai |
½ szklanki namoczonych wcześniej Grzybów Mun krojonych House of Asia |
2 łyżeczki Pasty z imbiru, czosnku i chili House of Asia |
2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia |
1 opakowanie Papieru ryżowego okrągłego House of Asia |
200 g mielonej wieprzowiny |
1 jajko |
½ szklanki posiekanej w cienkie paski marchewki |
4 łyżki dymki drobno pokrojonej |
Pieprz czarny do smaku |
Olej do smażenia |
Sposób przygotowania:
1. Na patelnię wlej olej i podmaż mięso, dodaj pastę z czosnku, imbiru i chili, następnie cebulę, marchewkę, a na końcu drobno posiekane grzyby mun. Całość wymieszaj i dopraw do smaku sosem sojowym oraz świeżo mielonym pieprzem. Powstały farsz przełóż do miski, dodaj dymkę i wymieszaj.
2. Rozłóż arkusze papieru ryżowego. Na środku każdego połóż po 2 łyżki farszu, zwiń jak krokieta i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
4. Gotowe danie podawaj z sosem do spring rolls.
[1] Badanie SW Research

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Trwają dyskusje nad kształtem unijnego budżetu na lata 2028–2034. Mogą być rozbieżności w kwestii Funduszu Spójności czy dopłat dla rolników
Trwają prace nad wieloletnimi unijnymi ramami finansowymi (WRF), które określą priorytety wydatków UE na lata 2028–2034. W maju Parlament Europejski przegłosował rezolucję w sprawie swojego stanowiska w tej sprawie. Postulaty europarlamentarzystów mają zostać uwzględnione we wniosku Komisji Europejskiej w sprawie WRF, który zostanie opublikowany w lipcu 2025 roku. Wciąż jednak nie ma zgody miedzy państwami członkowskimi, m.in. w zakresie Funduszu Spójności czy budżetu na rolnictwo.
Konsument
35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup mieszkania nawet na kredyt. Pomóc może wsparcie budownictwa społecznego i uwolnienie gruntów pod zabudowę

W Polsce co roku oddaje się do użytku ok. 200 tys. mieszkań, co oznacza, że w ciągu dekady teoretycznie potrzeby mieszkaniowe społeczeństwa mogłyby zostać zaspokojone. Jednak większość lokali budują deweloperzy na sprzedaż, a 35 proc. gospodarstw domowych nie stać na zakup nawet za pomocą kredytu. Jednocześnie ta grupa zarabia za dużo, by korzystać z mieszkania socjalnego i komunalnego. Zdaniem prof. Bartłomieja Marony z UEK zmniejszeniu skali problemu zaradzić może wyłącznie większa skala budownictwa społecznego zamiast wspierania kolejnymi programami zaciągania kredytów.
Problemy społeczne
Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.