Newsy

Aktywność fizyczna i zdrowa dieta pomagają zwalczyć jesienną chandrę. Pracodawca też może w tym pomóc

2015-11-25  |  06:30
Mówi:dr Sylwia Olszewska
Funkcja:psycholog, wykładowca Wyższej Szkoły Bankowej w Szczecinie
  • MP4
  • Pracodawca może pomóc podwładnemu uporać się z jesienną chandrą. Zapewnienie pokoju do odpoczynku, karnetów na basen i siłownię czy docenianie osiągnięć może zwiększyć motywację do pracy, a tym samym efektywność pracownika. Sam podwładny, aby uporać się z jesiennym obniżeniem nastroju, powinien natomiast dbać o zdrową dietę, codzienną dawkę ruchu i dobre relacje z innymi ludźmi.

    Nie tylko przyroda jesienią przechodzi w stan spoczynku. Także ludzki organizm spowalnia procesy życiowe po intensywnym okresie wiosenno-letnim. Brak światła słonecznego sprawia, że organizm produkuje więcej melatoniny – hormonu powodującego senność i zmęczenie, a mniej serotoniny – zwanej hormonem szczęścia. Ludzie mogą być więc przygnębieni, zmęczeni i apatyczni, często wycofują się z relacji interpersonalnych, co negatywnie wpływa na komunikację w rodzinie i w pracy. Jesienna chandra może też obniżać efektywność w pracy – zaburzeniu ulegają bowiem procesy poznawcze. W efekcie pracownicy mogą mieć trudności z koncentracją i pamięcią.

    Bardziej koncentrujemy się na swoich emocjach, na ich przeżywaniu, a nie na pracy, na wykonywaniu zadania, przez co obniża się poczucie własnej skuteczności, poczucie własnej wartości. Dlatego może również spadać motywacja i zaangażowanie w wykonywaną pracę – mówi agencji informacyjnej Newseria dr Sylwia Olszewska, psycholog, wykładowca Wyższej Szkoły Bankowej w Szczecinie.

    W walce z jesienną chandrą pomaga aktywność fizyczna. Uprawianie sportu, choćby przez 10–20 minut dziennie, powoduje, że organizm jest bardziej dotleniony i wytwarza więcej endorfin, hormonów odpowiedzialnych za dobry nastrój. Równie ważne są nawyki żywieniowe. Dzień należy zaczynać od ciepłego śniadania, a potem zjadać jeszcze cztery zbilansowane posiłki. Ważna jest odpowiednia dawka witaminy D. Można używać różnego rodzaju przypraw, które są pobudzające, jak  imbir, kurkuma, cynamon. Warto zadbać też o relacje interpersonalne i otaczać się radosnymi, energicznymi ludźmi.

    Nie zapominajmy o uśmiechu i śmianiu się, ponieważ radość dotlenia umysł, stajemy się bardziej zadowoleni z życia i pełni energii. W pracy istotne jest to, by zadbać o dobrą atmosferę wokół siebie, ale też by zadbać o porządek na biurku i w swojej szafce. Czasami należy wyrzucić niepotrzebne rzeczy czy dokumenty, które nam zbyt długo zalegają. Zadbajmy też o jasne światło – mówi dr Sylwia Olszewska. 

    W walce z obniżonym nastrojem i brakiem chęci do działania pracownikowi może pomóc także pracodawca, poprzez stworzenie warunków do relaksu. Pracodawca powinien zadbać, by w biurze znalazł się pokój do relaksu w przerwie podczas pracy oraz do spożywania posiłków. Dobrym rozwiązaniem są także programy psychoprofilaktyczne, które dają pracownikowi możliwość skorzystania z pomocy psychologa, dietetyka, lekarza rodzinnego oraz różnego rodzaju aktywności fizycznych, np. basenów, klubów fitness.

    Z wielu badań wynika, że istotnym czynnikiem, który wpływa na samopoczucie pracownika w pracy, jest dostarczanie mu pozytywnych emocji poprzez udzielanie wsparcia, konstruktywnej informacji zwrotnej, poprzez docenianie, chwalenie, dowartościowywanie osiągnięć – mówi dr Sylwia Olszewska. 

    Dodatkowo istotne jest wyznaczanie pracownikowi jasnych, określonych celów oraz przydzielanie go do zadań, które jest w stanie zrealizować, zgodnych z jego kompetencjami i umiejętnościami. Pracodawca nie powinien także odmawiać pracownikowi prawa do urlopu, gdy ten tego potrzebuje. Urlop sprzyja nie tylko odpoczynkowi, lecz także zacieśnianiu więzi rodzinnych i społecznych, co pozytywnie przekłada się na efektywność i wyższe zadowolenie z pracy.

    Czytaj także

    Kalendarium

    Więcej ważnych informacji

    Jedynka Newserii

    Jedynka Newserii

    Przemysł spożywczy

    Rośnie konkurencja ze strony ukraińskich producentów żywności na unijnym rynku. To wyzwanie dla polskiego rolnictwa

    Zawieszenie ceł przez UE na towary z Ukrainy od czerwca 2022 roku oznacza de facto proces integracji tego kraju z jednolitym rynkiem europejskim, z wyjątkami dotyczącymi kilku produktów rolnych. Oznacza to poważne wyzwania dla polskiego rolnictwa, zwłaszcza że 73 proc. eksportu naszej żywności trafia na rynek unijny. Zdaniem ekspertów w odpowiedzi na tę konkurencję polskie rolnictwo musi postawić bardziej na jakość i innowacje, a nie na niską cenę produktów.

    Ochrona środowiska

    Zdjęcia satelitarne dobrym źródłem wiedzy o zmianach klimatycznych. Ich zaletami są ujęcie dużego obszaru i regularność dokumentowania

    Szczegółowe raportowanie zachodzących przez ostatnie pół wieku zmian klimatycznych i przewidywanie tego, jak warunki życia na Ziemi będą się zmieniały w najbliższych dekadach, stało się możliwe dzięki zdjęciom dostarczanym przez satelity. Z punktu obserwacyjnego, jakim jest orbita okołoziemska, od 1972 roku uzyskuje się dane dotyczące dużych powierzchni. Dzięki nim naukowcy wiedzą m.in. to, że za około pięć lat średnia temperatura regularnie zacznie przekraczać punkt ocieplenia 1,5 stopnia i potrafią wywnioskować, jak wpłynie to na poziom wód w morzach.

    Regionalne – Mazowieckie

    Większe bezpieczeństwo przechowywanych w magazynach dzieł sztuki. Muzeum Narodowe w Warszawie przeniesie je do nowego budynku

    Kupiony ze wsparciem Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego budynek przy ulicy Puławskiej będzie służył Muzeum Narodowemu w Warszawie jako magazyn wielkogabarytowych dzieł sztuki. To tu jeszcze w tym roku mają trafić zbiory z magazynu w Tarczynie, który według opinii NIK nie spełnia niezbędnych norm technicznych. W ciągu dwóch–trzech lat w nowym budynku powstanie także przestrzeń wystawiennicza dla kolekcji mebli i wzornictwa należących do MNW.

    Partner serwisu

    Instytut Monitorowania Mediów

    Szkolenia

    Akademia Newserii

    Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.