Mówi: | Zofia Szalczyk |
Funkcja: | Podsekretarz Stanu |
Firma: | Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi |
Resort rolnictwa: w nowym budżecie unijnym większe wsparcie dla rolnictwa ekologicznego
W nowym budżecie Unii Europejskiej na lata 2014-2020 znacznie zwiększono wsparcie dla rolnictwa ekologicznego. Na ten cel trafi 1/4 środków z programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. Ministerstwo zapewnia, że stara się stworzyć instrument finansowania, który w znaczącym stopniu wesprze rolników produkujących żywność z odpowiednim certyfikatem, a co za tym idzie, również rozwój ekologicznego rolnictwa w Polsce.
– W ramach nowej perspektywy finansowej co najmniej 25 proc. całego programu przeznaczymy na rolnictwo ekologiczne oraz tzw. działania rolno-środowiskowo-klimatyczne. Będziemy się starać zbudować instrumenty finansowe wspierające tych rolników, którzy mają dochody z tytuły prowadzenia rolnictwa ekologicznego – deklaruje w rozmowie z Agencją Informacyjną Newseria Zofia Szalczyk, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zgodnie z unijnymi wytycznymi produkcja ekologiczna powinna m.in. łączyć przyjazne środowisku praktyki gospodarowania, wykorzystywać naturalne procesy oraz wspomagać różnorodność biologiczną.
– Rolnictwo ekologiczne to rolnictwo, które jest poddane kontroli, które jest certyfikowane, ma prawo posługiwać się oznaczonym zielonym listkiem. Ministrowi rolnictwa chodzi o to, żeby na półkach w sklepach, dla konsumentów pojawiło się jak najwięcej produktów z tym oznaczeniem zielonego listka potwierdzającym dobrą, wysoką jakość certyfikowanego rolnictwa ekologicznego – mówi Zofia Szalczyk.
Jak podkreśla, polscy rolnicy bardzo chętnie sięgają po dotacje z funduszy rolnośrodowiskowych. Żywność ekologiczną, która trafia na sklepowe półki, produkuje ok. 10-12 tys. gospodarstw.
Celem resortu rolnictwa jest zwiększenie ich liczby przez precyzyjnie adresowane wsparcie finansowe.
– Produkcja ekologiczna zawsze wiąże się z wyższą pracochłonnością. W mniejszym gospodarstwie, na mniejszej powierzchni przeważnie są wolne rezerwy siły roboczej i można je wykorzystać do mniej chemicznej pielęgnacji roślin czy opieki nad zwierzętami. To także szansa dla rolnictwa ekologicznego dlatego, że cena za produkty certyfikowane jest znacznie wyższa niż za konwencjonalną żywność – mówi podsekretarz stanu w ministerstwie.
Z danych resortu wynika, że sektor rolnictwa ekologicznego szybko się rozwija. Z roku na rok rośnie powierzchnia upraw rolnych, liczba producentów, przetwórni, ale też liczba jednostek odpowiedzialnych za kontrolę i certyfikację. To zaś pobudza rynek konsumentów. Popyt na żywność ekologiczną w Polsce rośnie w tempie 15-20 proc. rocznie. Według badania wykonanego przez TNS Opinie na zlecenie firmy Organic Farma Zdrowia 30 proc. Polaków kupuje żywność ekologiczną. 4 proc. z tej grupy odwiedza sklepy z ekologiczną żywnością regularnie. Pozostali eko-zakupy robią nieregularnie, ale chcieliby robić je częściej.
Czytaj także
- 2024-04-15: Rynek dań gotowych z silnym potencjałem wzrostu. Producent makaronów przyspiesza rozwój w tym obszarze
- 2024-04-10: Producenci owoców i warzyw pełni obaw po przywróceniu 5-proc. VAT-u na żywność. Spodziewają się większej presji sieci handlowych na obniżkę cen
- 2024-04-09: Inflacja spadła do najniższego od pięciu lat poziomu. Spowolnić może także wzrost płac
- 2024-04-17: Inwestycje w przydomowe elektrownie wiatrowe w Polsce mogą się okazać nieopłacalne. Eksperci ostrzegają przed wysokimi kosztami produkcji energii
- 2024-04-15: Zmiany klimatu coraz mocniej uderzają w polskie rolnictwo. W adaptacji wspierają rolników nowe technologie
- 2024-03-26: Fundusze Norweskie wspierają polskie firmy. Dzięki nim powstało już wiele innowacyjnych technologii
- 2024-03-25: Kolej czeka na środki z KPO. Kumulacja nowych zamówień może być jednak problematyczna dla przewoźników i wykonawców
- 2024-04-04: Już nawet częściowa rezygnacja z mięsa i nabiału przynosi efekty zdrowotne. Znacząco redukuje też ślad węglowy
- 2024-03-21: Branża budownictwa kolejowego w trudnej sytuacji po dwuletnim wyhamowaniu zamówień. W tym roku spodziewa się ożywienia i uruchomienia dużej liczby przetargów
- 2024-02-15: Resort infrastruktury weryfikuje kluczowe inwestycje infrastrukturalne. Będą zmiany w Krajowym Planie Kolejowym
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Bankowość
Ponad 70 proc. budynków w Polsce wymaga gruntownej modernizacji. 1 mln zł trafi na granty na innowacje w tym obszarze
Ograniczenie zużycia energii w budynkach to jeden z najbardziej efektywnych ekonomicznie sposobów redukcji emisji dwutlenku węgla. Tymczasem w Unii Europejskiej zdecydowana większość budynków mieszkalnych wymaga poprawy efektywności energetycznej. Innowacji, które mają w tym pomóc, poszukuje ING Bank Śląski w piątej edycji swojego Programu Grantowego dla start-upów i młodych naukowców. Najlepsi mogą liczyć na zastrzyk finansowania z przeznaczeniem na rozwój i komercjalizację swojego pomysłu. Budżet Programu Grantowego ING to 1 mln zł w każdej edycji.
Infrastruktura
Branża infrastrukturalna szykuje się na inwestycyjny boom. Projektanci i inżynierowie wskazują na szereg wyzwań w kolejnych latach
W kolejnych latach w polskiej gospodarce ma być odczuwalne przyspieszenie realizacji inwestycji infrastrukturalnych. Ma to związek z finansową perspektywą unijną na lata 2021–2027 i odblokowaniem środków z KPO. To inwestycje planowane na dziesiątki albo nawet na setki lat, a w dyskusji dotyczącej takich projektów często pomijana jest rola projektantów i inżynierów. Przedstawiciele tych zawodów wskazują na szereg wyzwań, które będą rzutować na planowanie i realizowanie wielkich projektów infrastrukturalnych. Do najważniejszych zaliczają się m.in. relacje z zamawiającymi, coraz mniejsza dostępność kadr, konieczność inwestowania w nowe, cyfrowe technologie oraz unijne regulacje dotyczące zrównoważonego rozwoju w branży budowlanej.
Konsument
Techniki genomowe mogą zrewolucjonizować europejskie rolnictwo i uodpornić je na zmiany klimatu. UE pracuje nad nowymi ramami prawnymi
Techniki genomowe (NTG) pozwalają uzyskiwać rośliny o większej odporności na susze i choroby, a ich hodowla wymaga mniej nawozów i pestycydów. Komisja Europejska wskazuje, że NTG to innowacja, która może m.in. zwiększyć odporność systemu żywnościowego na zmiany klimatu. W tej chwili wszystkie rośliny uzyskane w ten sposób podlegają tym samym, mocno wyśrubowanym zasadom, co GMO. Dlatego w ub.r. KE zaproponowała nowe rozporządzenie dotyczące roślin uzyskiwanych za pomocą technik genomowych. W lutym br. przychylił się do niego Parlament UE, co otworzyło drogę do rozpoczęcia negocjacji z rządami państw UE w Radzie. Wątpliwości wielu państw członkowskich, również Polski, budzi kwestia patentów NGT pozostających w rękach globalnych koncernów, które mogłyby zaszkodzić pozycji europejskich hodowców.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.