Newsy

Rusza program „W 90 dni do EKO”. Trenerzy pomogą zmienić styl życia na zdrowszy

2013-01-15  |  06:35

W ciągu 90 dni prostymi sposobami można poprawić swoje zdrowie i samopoczucie – przekonują organizatorzy programu „W 90 dni do EKO”. Od dziś przez trzy miesiące, każdy kto ma dostęp do internetu, będzie mógł skorzystać ze wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania i stylu życia. Bezpłatnych porad udzielają m.in. dietetycy i psychologowie.

Jak podkreślają inicjatorzy akcji, 90 dni może wystarczyć, aby dokonać realnych zmian w organizmie.

 – Nasz krwiobieg posiada około 4,5 litra krwi, w tym przede wszystkim krwinki czerwone, które dostarczają pokarmu dla organizmu. Żyją one ok. 120 dni, ale już po 90 dniach następuje proces przechodzenia starych krwinek w nowe. Jeżeli zmienimy styl odżywiania, to mamy gwarancję, że po tych trzech miesiącach będą to nowe krwinki dostarczające pożywienia. W związku z tym nasz organizm zostanie oczyszczony, wzmocniony i będziemy mieli znacznie lepsze samopoczucie – przekonuje Sławomir Chłoń, prezes Organic Farma Zdrowia, firmy, która jest koordynatorem programu.

„W 90 dni do EKO” to 90-dniowy diet coaching, który pomaga w rozwijaniu świadomości i umiejętności dotyczących zdrowego stylu życia, a zwłaszcza sposobu odżywiania.

 – Żeby żyć lepiej i zdrowo, trzeba zacząć od tego, co i jak spożywamy. Nie sztuka jest przejechać 100 km rowerem, przebiec maraton, a następnie zjeść siedem tłustych kotletów z kapustą i zasmażką, i próbować sobie to jakoś równoważyć – zaznacza Sławomir Chłoń. – Zdrowy styl życia należy zacząć od zdrowego żywienia.

Program ma więc promować zdrowy styl życia poprzez zdrowe odżywanie. Jego merytoryczny plan opracowali dietetycy i psychologowie. Aby wziąć udział w akcji należy się zarejestrować przez internet na stronie www.90dnidoeko.pl. Uczestnicy będą otrzymywać codzienne proste zadania i wskazówki, które pozwolą im „metodą małych kroków" przestawić się na ekologiczny styl życia.

 – Chcemy pokazać, jak prostymi metodami można to osiągnąć, ponieważ wiele osób uważa, że jest to jakaś specjalna dieta, wymagająca niesamowitych wyrzeczeń, postanowień. Nieprawda. Trzeba zrobić jedno postanowienie, że chcemy żyć zdrowiej, chcemy się odżywać zdrowiej – mówi Agencji Informacyjnej Newseria Sławomir Chłoń. – Dzięki temu poprawimy zdrowie, podniesiemy standard życia, odmłodzimy organizm i zwiększymy sprawność fizyczną i psychiczną.

Prezes firmy wierzy, że rozpoczynającą się dzisiaj akcją uda się przekonać jak największą liczbę osób do przejścia na zdrowy tryb życia.

W organizację programu zaangażowały się badaczki – prof. Ewa Rembiałkowska, dr Aneta Załęcka, dr Renata Kazimierczak z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie, poparło go też wiele środowisk, w tym: Slow Food Youth Warszawa, Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku, Pracownia Zrównoważonego Rozwoju i Ekologiczny.Torun.pl, Fundacja Wiemy Co Jemy oraz Małopolskie Stowarzyszenie Rolników Ekologicznych „Natura”.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Newseria na XVI Europejskim Kongresie Gospodarczym

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Przygotowania do wdrożenia systemu kaucyjnego idą pełną parą. Przyszli operatorzy przeciwni zmianie daty na 2026 rok

Wkrótce Sejm ma się zająć nowym projektem przepisów dotyczących systemu kaucyjnego, którego start zaplanowano na styczeń 2025 roku. Przedstawione przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska zmiany dotyczą m.in. rezygnacji z podatku VAT i wprowadzenia tzw. mechanizmu podążania kaucji za produktem. – Wszystkie te zmiany oceniamy bardzo pozytywnie, one są niezbędnym elementem dla właściwego funkcjonowania przyszłego systemu kaucyjnego – mówi Aleksander Traple, prezes Zwrotka SA. Jak podkreśla, dalsze odkładanie w czasie terminu uruchomienia systemu kaucyjnego jest bezzasadne, ponieważ branża odpadowa, handel detaliczny i szereg innych podmiotów już od dłuższego czasu przygotowują się do jego wdrożenia.

Problemy społeczne

Duża część ukraińskich uchodźców w Polsce wciąż potrzebuje wsparcia. Szczególnie osoby starsze i z niepełnosprawnościami

Do Polski cały czas napływają kolejni uchodźcy z Ukrainy, a ci, którzy są u nas już ponad dwa lata, nadal potrzebują wsparcia – oceniają eksperci IOM Poland i UNHCR. Szacuje się, że ok. 200 tys. osób nadal mieszka w miejscach zakwaterowania zbiorowego. To często osoby starsze i z niepełnosprawnościami, którym trudno się usamodzielnić. Uchodźcy nadal potrzebują wsparcia związanego ze znalezieniem zatrudnienia, dostępu dzieci do edukacji czy nauki języka polskiego. Eksperci podkreślają, że integracja ekonomiczna Ukraińców to duża korzyść dla polskiej gospodarki. Tylko w 2023 roku udział pracowników z Ukrainy przełożył się na ok. 1 proc. krajowego PKB.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.