Newsy

Ogromne zainteresowanie wyjazdami na długi listopadowy weekend. Najpopularniejsze miejsca to Szklarska Poręba i Karpacz

2014-10-30  |  06:30

Ciepła i słoneczna jesień oraz atrakcyjne ceny poza sezonem sprawiły, że na długi listopadowy weekend zamierza wyjechać ponad dwa razy więcej osób niż przed rokiem – wynika ze statystyk firmy Sun & Snow. Największą popularnością cieszą się miejscowości górskie, przede wszystkim Szklarska Poręba i Karpacz. Poza sezonem można tam wynająć dwupokojowy apartament już za 40 zł od osoby.

W tym roku Narodowe Święto Niepodległości, obchodzone 11 listopada, przypada we wtorek. Oznacza to, że wystarczy wziąć jeden dzień urlopu w pracy, by móc skorzystać z czterodniowego wypoczynku. Z tej okazji postanowiło skorzystać wielu Polaków. Ma na to wpływ nie tylko długość weekendu, lecz także piękna pogoda. Większość Polaków liczy na to, że ciepła i słoneczna aura utrzyma się jeszcze przez pewien czas. Dotychczas bowiem listopadowe wyjazdy nie cieszyły się takim powodzeniem, jak długie weekendy w maju lub czerwcu.

W tym roku odnotowaliśmy zdecydowanie więcej rezerwacji na długi weekend listopadowy niż w poprzednim. Jest to bardzo duży wzrost, bo prawie o 250 proc. Do tej pory mieliśmy bardzo ładną pogodę, co przekłada się na liczbę zapytań od klientów. Myślę, że na podejmowanie decyzji o wyjeździe na ten długi weekend wpływają również ceny, jakie oferujemy w tych terminach – mówi Karolina Orłowska, kierownik biura obsługi klienta Sun & Snow, w rozmowie z agencją informacyjną Newseria.

Biura podróży oferują w tym czasie ceny spoza głównego sezonu, a więc znacznie niższe niż wiosną i latem. Oznacza to, że dwupokojowy apartament w polskich górach przeznaczony dla czterech osób można wynająć za 150 zł za dobę, czyli za niecałe 40 zł od osoby. Tego typu apartamenty są najchętniej wybierane na weekendowe wyjazdy. Zwykle składają się one z sypialni oraz salonu z aneksem kuchennym.

– Największą popularnością na długi weekend listopadowy cieszą się apartamenty w miejscowościach górskich, w szczególności w Szklarskiej Porębie i Karpaczu. Część klientów wybiera pobyt nad morzem. W tym roku najwięcej rezerwacji mamy w Kołobrzegu oraz Sopocie i Gdańsku – mówi Karolina Orłowska.

Na wyjazd w długi weekend listopadowy decydują się głównie rodziny z dziećmi oraz pary. Rzadziej seniorzy, którzy wolą wyjeżdżać wiosną lub latem, gdy jest znacznie cieplej. Następny długi weekend czeka nas dopiero w 2015 roku. Biorąc urlop na 2 stycznia, można cieszyć się czterodniowym weekendem.

Czytaj także

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.

Konsument

Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność

Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.