Komunikaty PR

Autorska technologia z Polski znajdzie się w ofercie Janssen w Europie

2024-10-03  |  16:00
Biuro prasowe

Fresh Inset i Janssen PMP, spółka będąca częścią Johnson & Johnson (NYSE: JNJ) − globalnego koncernu zajmującego czołowe miejsc wśród firm farmaceutycznych i biotechnologicznych na świecie, zawarły umowę mającą na celu wspólną komercjalizację technologii Vidre+™ w Europie. Oznacza to, że od teraz autorska technologia Fresh Inset znajdzie się w ofercie Janssen w Europie.

Zawarte na wyłączność na rynku europejskim partnerstwo jest efektem nawiązanej przez strony w styczniu 2023 roku współpracy, w ramach której globalny partner prowadził testy adaptacyjne polskiej technologii na kluczowych rynkach.

Opracowana przez Fresh Inset technologia Vidre+™ przedłuża świeżość zerwanych owoców i warzyw na każdym etapie łańcucha dystrybucji – począwszy od producentów, poprzez firmy zajmujące się pakowaniem produktów i dystrybucją, skończywszy na sprzedaży detalicznej. Dzięki technologii Vidre+™ każdy typ opakowania lub naklejki nabiera unikalnej funkcji, dzięki której można przedłużyć świeżość, zachować teksturę, jędrność, smak oraz wygląd produktów podczas przechowywania, transportu i ekspozycji w sklepie. Technologia Spółki dzięki elastyczności i możliwości integracji z opakowaniami, pozwala dostarczać świeżo zebrane produkty przez cały rok i zwiększa zadowolenia klientów z ich wysokiej jakości.

Możliwość innowacyjnego zastosowania 1-MCP poprzez aplikację kontrolowaną za pomocą naklejki Vidre+™, podkładki Vidre+™ lub bezpośrednio na opakowaniu, daje uczestnikom rynku świeżych produktów (owoców, warzyw, kwiatów) znaczną elastyczność. Dzięki Vidre+™ nie ma potrzeby modyfikowania istniejących procesów pakowania i transportu. W firmie Fresh Inset znaleźliśmy niezawodnego partnera, który pomaga minimalizować straty i maksymalizować trwałość świeżych produktów na każdym etapie łańcucha dostaw” – mówi Geoffroy de Chabot-Tramecourt, Director R&D and Business Development w Janssen PMP.

Technologia Vidre+™ zapewni dostęp do wysokiej jakości świeżych produktów zarówno detalistom, jak i konsumentom. Dzięki ponad 50-letniemu doświadczeniu w dziedzinie ochrony pozbiorczej, Janssen PMP jest dla nas idealnym partnerem. Technologia Vidre+™ to prawdziwa rewolucja w ochronie świeżości produktów. Ta innowacja zmienia podejście do walki z marnowaniem żywności, zapewniając jednocześnie niezrównaną świeżość i jakość, co przynosi korzyści zarówno planecie, przemysłowi spożywczemu, jak i konsumentom” - mówi Krzysztof Czaplicki, członek zarządu i dyrektor ds. strategii Fresh Inset.

 

Rozwój Fresh Inset

Owoce, warzywa, kwiaty cięte i rośliny doniczkowe z ochroną Fresh Inset są już sprzedawane w Argentynie i Ekwadorze, a na kolejnych kilkunastu rynkach trwają rejestracje (tj. dopuszczenie do sprzedaży) produktu. Po ostatniej rejestracji w Peru oraz FDA w USA, w tym roku Spółka spodziewa się uzyskać rejestrację jeszcze m.in. w Brazylii, Kolumbii, RPA, Kenii. Partnerstwo z Janssen, światowym liderem, jest kolejną umową dotyczącą wprowadzenia na rynek, tym razem europejski, autorskiej technologii Fresh Inset.

Fresh Inset od początku posiada ogromne wsparcie inwestorów. Ostatnia runda inwestycyjna, jaką Spółka zrealizowała (seria B na przełomie 2023/24) opiewała na kwotę 22 mln PLN, a zrealizowana w ramach niej transza B1 w kwocie 12 mln PLN została pozyskana od kilkudziesięciu inwestorów. Była to jedna z największych rund inwestycyjnych w Polsce, przeznaczonych wyłącznie dla Business Angels. To także ważny krok przygotowujący Spółkę do jednego z możliwych dalszych scenariuszy, tj. realizacji Rundy C z inwestorem zagranicznym, sprzedaży Spółki inwestorowi strategicznemu lub IPO na głównym parkiecie GPW.

W 2024 roku do zespołu Spółki jako COO dołączył Peter Vriends, C-level manager o ogromnym doświadczeniu w budowaniu międzynarodowych struktur sprzedaży. Jest on współtwórcą, z poziomu zarządu, światowych liderów technologii przedłużania świeżości zerwanych owoców, warzyw i kwiatów (AgroFresh, Chrysal International), członkiem kluczowego zespołu odpowiedzialnego za warte 810 mln USD IPO AgroFresh na Nasdaq w 2015 roku. Peter Vriends jest kolejnym managerem, obok takich ekspertów jak Tim Malefyt, Juan Llauro, Mark Zettler, Jeferson Nunes, czy Kevin Frye z doświadczeniem m.in. w AgroFresh, który dołącza do zespołu Fresh Inset.

„Umowa z czołową firmą farmaceutyczną i biotechnologiczną potwierdza, że Fresh Inset należy oceniać analogicznie jak spółki zajmujące się rozwojem leków. Spółka działa w oparciu o autorską opatentowaną formulację substancji czynnej, wykonała setki różnych testów, od laboratoryjnych, przez testy z niezależnymi CRO pod dossier rejestracyjne w wielu krajach, przez wdrożeniowe z klientami końcowym. Wyszła więc już dawno z fazy „badań klinicznych”, ma za sobą pierwsze uzyskane rejestracje (dopuszczenia do rynku), wygenerowała już pierwszą sprzedaż. Teraz rozpoczyna strategiczne partnerstwo z topowym globalnym graczem” - mówi Michał Chabowski, członek zarządu Rubicon Partners, funduszu będącego inwestorem i koordynatorem wszystkich emisji w Spółce.

- Nie ma wątpliwości co do przełomowości realizowanego przez Fresh Inset rozwiązania, co naturalnie przekłada się na atrakcyjność inwestycyjną Spółki. Nie ukrywam, że takie umowy jak ta z Janssen wskazują na potencjał do generowania przez Spółkę długoterminowych i stabilnych przychodów, zwiększając prawdopodobieństwo realizacji scenariusz IPO w Warszawie" – podsumowuje Chabowski.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Trwają prace nad szczegółowymi wytycznymi dla schronów. Prowadzona jest też inwentaryzacja i ocena stanu istniejących obiektów

W MSWiA trwają prace nad rozporządzeniem, które określi m.in., jakie warunki powinny spełniać miejsca schronienia, oraz wprowadzi spójne standardy dotyczące ich organizacji i wyposażenia. Ich opracowanie wymagane jest przez ustawę o ochronie ludności i obronie cywilnej, która weszła w życie 1 stycznia br. Trwa także inwentaryzacja istniejących obiektów zbiorowej ochrony, w tym schronów. Jak podkreślają eksperci, mamy w tym obszarze wiele zaległości do nadrobienia. Problemem jest niedobór specjalistów od budowli schronowych, którzy mogliby ten proces wesprzeć i przyspieszyć.

Handel

Nowy rozdział we współpracy Wielka Brytania – Unia Europejska. Bezpieczeństwo jedną z kluczowych kwestii

19 maja odbędzie się w Londynie pierwszy od brexitu na tak wysokim szczeblu szczyt brytyjskich i unijnych przywódców. Zdaniem polskich europosłów obydwie strony dojrzały do ponownego zacieśnienia stosunków i są dla siebie kluczowymi partnerami. Rozmowy dotyczyć mają przede wszystkim zagadnień związanych z obronnością, ale także możliwości swobodnego przemieszczania się młodych ludzi. Wyzwaniem we wzajemnych relacjach wciąż są kwestie handlowe.

Transport

W Amazon pracuje ponad 750 tys. robotów. Najnowszy jest wyposażony w „zmysł” dotyku

Pierwsze roboty wyposażone w „zmysł” dotyku wykorzystywane są przez Amazon do obsługi produktów w centrach realizacji zamówień w USA i Niemczech. Roboty potrafią precyzyjnie przeszukiwać nawet ciasne przestrzenie półek w poszukiwaniu konkretnych produktów i z wyczuciem przenosić je na taśmę. Dzięki nim pracownicy nie muszą się schylać ani wspinać po drabinie w poszukiwaniu towaru. Automatyzacja wspiera też pracę kurierów. Paczki, które mają być dostarczone pod wskazany adres, podświetlane są w furgonetce na zielono, co ułatwia znalezienie właściwej przesyłki i skraca czas dostawy.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.