Komunikaty PR

Diamant świętuje Wielki Dzień Pszczół

2024-08-05  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Kawiecka
Soul&Mind

ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/

Pszczoły są niezwykle pożytecznymi owadami. Zapylają nie tylko rośliny, które są dla nas pożywieniem, ale również te wykorzystywane do celów ozdobnych, leczniczych czy kosmetycznych. Wielki Dzień Pszczół, który obchodzimy 8 sierpnia to okazja żeby uświadomić sobie jak ważna jest ochrona tych zapylaczy. Pfeifer & Langen Polska, producent cukru Diamant, prowadzi konsekwentne działania w tym obszarze, których kluczowym elementem jest zmniejszenie ilości środków ochrony roślin, a także wsparcie dla pszczelarzy.

Po co nam pszczoły i jak je chronić?

Zapylanie przez pszczoły jest kluczowe dla rolnictwa i bioróżnorodności, umożliwiając roślinom produkcję owoców i nasion, co jest niezbędne dla przetrwania wielu gatunków i stabilnych dostaw żywności. Pszczoły miodne, jako główni zapylacze, odgrywają w tym procesie istotną rolę. Bez nich wiele roślin nie mogłoby się skutecznie rozmnażać, co zagrażałoby dostępności żywności. Pszczoły wspierają zróżnicowanie flory i fauny, zapylając dzikie rośliny i utrzymując ekosystemy. Są kluczowe dla równowagi ekologicznej, a ich ochrona jest istotna dla przyszłości planety. Niestety, obserwuje się globalny spadek populacji pszczół z powodu chorób, pestycydów, zmian klimatycznych i utraty siedlisk, co zagraża rolnictwu i bioróżnorodności.

Ograniczenie użycia środków ochrony roślin, szczególnie w czasie, gdy pszczoły są aktywne, jest jednym z najważniejszych kroków w ich ochronie. Nadmierne lub niewłaściwe stosowanie pestycydów może powodować u pszczół poważne problemy zdrowotne, takie jak osłabienie odporności, dezorientację, czy trudności z powrotem do ula. Stąd konieczność stosowania bardziej ekologicznych alternatyw oraz wybierania środków mniej toksycznych dla tych owadów i innych zapylaczy. Tego rodzaju działania są niezbędne, aby zapewnić stabilność ekosystemów, w których pszczoły odgrywają kluczową rolę.

Marka Diamant dla pszczół      

Producent cukru Diamant stara się minimalizować użycie środków ochrony roślin, ograniczając je do absolutnego minimum i wybierając takie, które nie szkodzą pożytecznym organizmom, w tym pszczołom. Dzięki temu wokół pól uprawnych powstają naturalne ekosystemy, a gleba pozostaje żyzna. Firma Pfeifer & Langen Polska wykorzystuje nowoczesne narzędzia do monitorowania chorób roślin i występowania szkodników, co pozwala stosować środki ochrony roślin tylko w ostateczności i wyłącznie tam, gdzie są one naprawdę potrzebne. Taka strategia ogranicza zanieczyszczenie środowiska i zapewnia wysoką jakość buraków cukrowych.

Diamant nie tylko inspiruje do ochrony pszczół, ale także nagradza tych, którzy podejmują działania w tym zakresie. Dlatego jednym z laureatów cyklicznego programu grantowego marki, Dobre Działania, była inicjatywa „Zapylacze w Orzechowie”, którą przeprowadziło Sołectwo Orzechowo nieopodal Środy Wielkopolskiej. Wsparcie finansowe od marki przeznaczone zostało na warsztaty dla dzieci klas 1-4 szkoły podstawowej. W ramach spotkania, które odbyło się w wiejskiej świetlicy oraz jej ogrodzie, uczestnicy dowiedzieli się więcej o owadach i ich roli w przyrodzie, oraz o codziennej pracy pszczół. Poznali budowę ula oraz nauczyli się budować domki dla owadów i tworzyć bomby siewne, z których wyrastają miododajne rośliny.

Wsparcie dla pszczelarzy

Pfeifer & Langen aktywnie wspiera pszczelarzy, oferując produkty do dokarmiania pszczół, takie jak fondanty i syropy pszczele. W trosce o ich jakość i wsparcie dla branży pszczelarskiej, firma nawiązała współpracę z naukowcami oraz ekspertami. Wspólnie z Zachodniopomorskim Uniwersytetem Technologicznym w Szczecinie, Diamant rozwija produkty dostosowane do potrzeb pszczelarzy. Celem tej współpracy jest stworzenie innowacyjnych rozwiązań, które pomogą w utrzymaniu zdrowia i dobrostanu pszczół, co jest kluczowe dla ochrony bioróżnorodności i stabilności ekosystemów.

Więcej o działaniach Pfeifer & Langen w zakresie zrównoważonego rozwoju można przeczytać w wydanym przez firmę raporcie:

https://www.pfeifer-langen.pl/zrownowazony-rozwoj/

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Soul&Mind
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Przemysł spożywczy Smak zaczyna się od mięsa Biuro prasowe
2024-12-30 | 15:20

Smak zaczyna się od mięsa

W nowej kampanii marketingowej firma Sokołów skupia się na wysokiej jakości swojego surowca i produktów. – W Sokołowie wiemy, że smak zaczyna się od mięsa –
Przemysł spożywczy Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?
2024-12-20 | 01:00

Dlaczego na świątecznych stołach zostaje tyle jedzenia?

Ponad 60 proc. polskich gospodarstw domowych przyznaje, że po świętach zostaje im nadmiar jedzenia – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie sieci Netto[1]. Choć większość
Przemysł spożywczy „Herbapol. We współpracy z naturą.”
2024-12-19 | 11:27

„Herbapol. We współpracy z naturą.”

Jej założeniem jest pokazanie, że marka Herbapol, która poszczycić się może bogatą wiedzą i wieloletnim doświadczeniem w zakresie ziół i owoców, jednocześnie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Polityka

Tarcza Wschód flagowym projektem na rzecz wspólnego bezpieczeństwa UE. To przełom w zakresie unijnej obronności

Parlament Europejski uznał Tarczę Wschód, zaproponowaną przez premiera Donalda Tuska, za flagowy projekt na rzecz wspólnego bezpieczeństwa UE. W ramach głosowania nad rezolucją dotyczącą wzmocnienia obronności UE przyjęto poprawkę, zgodnie z którą ochrona granic lądowych, powietrznych i morskich UE przyczynia się do bezpieczeństwa całej UE, zwłaszcza jej wschodniej granicy. – To przełom, bo oznacza, że to Polska narzuca w tej chwili myślenie w Europie na temat obronności – ocenia europoseł Michał Szczerba.

Robotyka i SI

Inwestycje w sztuczną inteligencję na bardzo niskim poziomie. Potencjał polskich kadr nie jest wykorzystywany

Komisja Europejska zapowiedziała uruchomienie nowej inicjatywy InvestAI, która ma zmobilizować 200 mld euro na inwestycje w sztuczną inteligencję. W globalnym wyścigu zbrojeń w AI to jednak wciąż niewiele. Również polskie firmy technologiczne zazwyczaj korzystają z infrastruktury stworzonej przez zachodnich liderów. Największym wyzwaniem, które stoi przed polskimi firmami, jest to, by innowacje były tworzone na miejscu. – Zwłaszcza że inwestycja w sztuczną inteligencję i kryptografię kwantową to inwestycja w bezpieczeństwo kraju – przekonuje dr Maciej Kawecki, prezes Instytutu Lema.

Handel

Ekonomiczna dostępność alkoholu rośnie. To zwiększa jego konsumpcję i prowadzi do uzależnień

Spożycie alkoholu w Polsce systematycznie wzrasta, co pociąga za sobą dziesiątki tysięcy przedwczesnych zgonów i koszty społeczno-ekonomiczne liczone w miliardach złotych rocznie. – W Polsce alkohol tanieje w stosunku do naszych zarobków, jego cena nie nadąża za wzrostem gospodarczym. A im wyższa dostępność ekonomiczna, tym wyższa konsumpcja. Alkohol jest według mnie absurdalnie tani – mówi dr hab. n. med. Łukasz Balwicki, krajowy konsultant ds. zdrowia publicznego. Jak ocenia, konieczna jest kompleksowa zmiana polityki podatkowej, dzięki której alkohol stałby się mniej dostępną ekonomicznie używką.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.