Komunikaty PR

Dziś Dzień Awokado – myślisz, że to warzywo? Sprawdź te 10 zaskakujących faktów

2024-07-31  |  10:00
Biuro prasowe

31 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Awokado. To nietypowe święto jest idealną okazją do sięgnięcia po ten…no właśnie – owoc? Sprawdź ciekawostki o awokado i dowiedz się, dlaczego jest tak wyjątkowe, że aż zasłużyło na celebrację.

1. Awokado – owoc czy warzywo?

Choć wiele osób myśli, że awokado to warzywo, tak naprawdę jest to owoc, a dokładniej jagoda – tak samo jak arbuz czy banan.

2. Awokado – nazwa

Jeszcze mniej osób wie, że awokado ma również inną nazwę, a brzmi ona ,,Smaczliwka wdzięczna’’. W języku angielskim znane jest również jako ,,alligator pear’’ i ,,avocado pear’’,  zaś w Indiach i Hong Kongu można spotkać się z określeniem ,,butter fruit’’.

3. Awokado – symbol miłości

Awokado było używane już około 7000 lat p.n.e. Pochodzące pierwotnie z południowego Meksyku, szybko rozprzestrzeniło się przez Amerykę Północną aż do Ameryki Południowej. Spośród stanów USA, najwięcej obfituje w niego Kalifornia. Ten owoc zapisał się również w kulturze. Dla Azteków był symbolem miłości i płodności, uważanym za afrodyzjak, ze względu na swój kształt i wartości odżywcze. Dodatkowo, para awokado rośnie razem na drzewie, które metaforycznie utrzymuje ich miłość tak długo, jak długo rośnie. Awokado często pojawiało się w sztuce prekolumbijskiej, a współcześnie jest elementem kultury popularnej.

4. Które awokado jest lepsze – zielone czy czarne?

Istnieje wiele odmian awokado, w tym popularne Hass i Fuerte. Różnią się kształtem, kolorem i fakturą skórki oraz smakiem​. Pierwsza z nich, o ciemnej skórce, jest najpopularniejsza ze względu na swój smak, trwałość i dostępność przez cały rok​. Charakteryzuje się kremową konsystencją i orzechowym posmakiem, a zielona, gładka Fuerte – bardziej świeżymi, owocowymi nutami.

5. Awokado bez pestki

Ponadto, istnieje specjalna odmiana awokado, która nie zawiera pestki. Cały owoc można zjeść, łącznie ze skórką.

6. Awokado – do czego?

Dzięki wyjątkowej, kremowej konsystencji, delikatnemu smakowi i bogactwu wartości odżywczych awokado stało się popularnym składnikiem zarówno wielu dań wytrawnych, jak i deserów. Smaczliwka wdzięczna znajduje różnorodne zastosowanie w kuchniach etnicznych – zawiera ją wegetariańskie sushi ,,California roll’’, napój mleczny z awokado i lodem ,,vitamina de abacate’’ z Brazylii, hot dog z awokado, majonezem i kiszoną kapustą lub pomidorami ,,completo’’ z Chile oraz popularne meksykańskie guacamole, czyli pasta z awokado z dodatkiem soli i limonki. Zaskakującego połączenia z awokado można teraz spróbować w polskim KFC. W nowej ofercie California Summer wystarczy wybrać California Burger lub California Twister, w których awokado połączone jest z czerwonym colesławem, chrupiącym kurczakiem i boczkiem. Z kolei w California Bowl ten maślany owoc znajdziemy w towarzystwie słodkiego ananasa, sałaty, czerwonego colesława, ogórka, ryżu, sezamu, rukoli i do wyboru: złocistego kurczaka lub sera halloumi.

7. Avolatte

Komu znudziły się tosty z awokado na śniadanie (w 2017 roku na Instagramie pojawiało się dziennie ponad 3 miliony zdjęć tego dania), może postawić na bardziej kreatywne wykorzystanie tego owocu w kuchni i przyrządzić avolatte. To kawa latte podawana w skórce awokado, czasem zblendowana również z jego miąższem. Można je spotkać min. w kawiarniach w Australii, Hongkongu i na Tajwanie.

8. Pestka awokado

Na bazie zasuszonej i zmielonej pestki z awokado można zrobić peeling, maseczkę, herbatę czy dodatek do różnych dań. W kuchni meksykańskiej wykorzystuje się również liście awokado, którymi owija się mięso przed grillowaniem.

9. Właściwości awokado

Awokado stosuje się także w kosmetyce. Maseczki zawierające ten składnik łagodzą podrażnienia skóry (w tym również spowodowane słońcem) i nawilżają ją, zaś jedzenie owocu, jak udowadniają badania, zwiększa elastyczność i jędrność skóry twarzy u kobiet. Olej z awokado może sprawdzić się w pielęgnacji włosów, odżywiając je i nadając im blask.

10. Awokado dojrzewanie

Awokado jest jednym z niewielu owoców, które dojrzewają po zerwaniu z drzewa. Można przyspieszyć ten proces, umieszczając owoc w papierowej torebce razem z bananem​. Za to skropienie miąższu sokiem z cytryny zapobiega jego brązowieniu.

 

Zaskoczeni? A to jeszcze nie wszystko – czy wiesz na jaki kolor farbuje pestka i skórka awokado? Czym jest awokado koktajlowe?

Sprawdź odpowiedzi w quizie na Instagram Stories KFC i zobacz, ile ciekawostek pamiętasz - https://www.instagram.com/kfc_polska/

Z taką dawką wiedzy można już celebrować Dzień Awokado. Smacznego świętowania!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Konsument Liczba upadłości konsumenckich bije rekordy, ale nastroje są coraz lepsze Biuro prasowe
2024-07-31 | 08:00

Liczba upadłości konsumenckich bije rekordy, ale nastroje są coraz lepsze

W I półroczu 2024 roku sądy zatwierdziły upadłość 10,8 tys. konsumentów - wynika z danych COIG. Krajowy Rejestr Długów wskazuje, że wierzyciele dłużników
Konsument Mokra czy sucha karma: która jest lepsza dla Twojego psa?
2024-07-24 | 14:00

Mokra czy sucha karma: która jest lepsza dla Twojego psa?

Wybór odpowiedniej diety dla psa to ważny element dbania o jego zdrowie i dobre samopoczucie. Według badania grupy Fressnapf, do której należą specjalistyczne sklepy z
Konsument Samsung wprowadza na rynek klasę urządzeń AI
2024-06-26 | 12:00

Samsung wprowadza na rynek klasę urządzeń AI

Samsung prezentuje „Klasę AI”, czyli urządzenia, które dzięki zaawansowanym funkcjom wykorzystującym sztuczną inteligencję mogą realnie pomóc nam w codziennych

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Konkurs Polskie Branży PR

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Zbiory czereśni zakończyły się o miesiąc wcześniej niż zazwyczaj. Z powodu szybszej wegetacji owoce przypominają te z południa Europy

Zmiany klimatyczne wpływają na uprawy i zbiory owoców. Drzewa czereśni zakwitły w tym roku o kilka tygodni wcześniej niż zazwyczaj. Ciepła i słoneczna pogoda już w marcu przyspieszyła kwitnienie. W efekcie, o ile w poprzednich latach czereśnie można było kupić jeszcze w sierpniu, w tym roku już w lipcu zbierano późne odmiany. – Sezon wegetacyjny był o wiele dłuższy, a temperatura była wysoka w trakcie dojrzewania owoców. To warunki porównywalne z włoskim klimatem, a owoce, które udało nam się wyprodukować, są doskonałej jakości – mówi Krzysztof Czarnecki, wiceprezes Związku Sadowników RP. Część upraw zniszczyły jednak kwietniowe przymrozki.

Prawo

Osoby z niepełnosprawnością i ich opiekunowie czekają na ustawę o asystencji osobistej. Dzięki niej może wzrosnąć zainteresowanie pracą w tym zawodzie

Polska jest jednym z ostatnich europejskich krajów bez ustawy o asystencji osobistej. Tymczasem wspieranie osób z niepełnosprawnościami w różnych aspektach życia może mieć kluczowe znaczenie dla rynku pracy. Zatrudnienie będzie mogła znaleźć część osób z niepełnosprawnościami i ich opiekunowie. Stworzy to też duże zapotrzebowanie na pracę asystentów. Dziś część z nich nie chce podejmować niepewnego zatrudnienia, nieuregulowanego w przepisach. – Jest przestrzeń dla tego nowego, bardzo prestiżowego w Europie zawodu asystenta osobistego osoby z niepełnosprawnością, który wesprze system ochrony zdrowia – przekonuje Małgorzata Szumowska, prezeska Fundacji Centrum Edukacji Niewidzialna.

Bankowość

Małe i średnie firmy czeka szereg wyzwań związanych ze zrównoważonym rozwojem. Banki chcą im w tym pomagać

Hasła takie jak zrównoważony rozwój, ESG, taksonomia czy dekarbonizacja będą w nadchodzącym czasie dotyczyć nie tylko korporacji, ale też małych i średnich firm. Chcąc pozostać konkurencyjnymi uczestnikami łańcucha dostaw, także mniejsze podmioty  będą musiały wypełnić unijne wymogi i realizować proekologiczne projekty. To jednak oznacza dla nich szereg wyzwań, związanych chociażby z poznaniem wymogów unijnych, terminów ich realizacji i całym aspektem ich wdrożenia. Wydany właśnie przez Bank Ochrony Środowiska przewodnik, podsumowujący najważniejsze wyzwania legislacyjne, ma pomóc przedsiębiorcom się odnaleźć w gąszczu regulacji.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.