Ciasta na sylwestrowy stół
Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto, za to z kategorii „wow”, którego smak długo się pamięta. Poznajcie nasze pewniaki, które idealnie sprawdzą się w Sylwestra.
Istnieją smaki, które jednoznacznie kojarzą się ze świętami. Aromat przypraw korzennych, słodycz miodu i chrupkość orzechów łącząca się z czekoladą. Do tego aromatyczna kawa, królowa beza i nic więcej nie potrzeba. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami!
Czekoladowy sernik na pierniczkowo-orzechowym spodzie
Przepisów na idealny sernik jest wiele, można nawet zaryzykować tezę, że w każdym domu króluje inna receptura. My proponujemy połączenie klasyki ze świątecznymi przyprawami i otulającą czekoladą. Sernik w wersji premium podbije niejedno podniebienie.
Przygotuj:
Spód
- 250 g pierniczków
- 100 g orzechów nerkowca
- 50 g orzechów laskowych
- 150 g masła
Masa czekoladowo-serowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 1,25 kg twarogu tłustego (minimum 25% tłuszczu)
- 2 jajka w rozmiarze XL
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru trzcinowego lub kokosowego
- 40 g czekoladowego proszku budyniowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 150 ml śmietanki 30%
Polewa czekoladowa
- 50 g masła
- 110 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
- Spód: rozpuść masło, a pierniczki i orzechy zmiksuj na drobny proszek. Możesz użyć blendera. Połącz składniki, by uzyskać zwarte ciasto. Wyłóż większą tortownicę papierem do pieczenia, a następnie wylep dno masą pierniczkową. Schłodź w lodówce przez 30 minut.
- Masa serowa: w rondelku rozpuść czekoladę z masłem. W osobnym naczyniu zmiksuj twaróg, jajka, żółtka, cukier, proszek budyniowy, kakao, skrobię oraz śmietankę. Dodaj roztopioną czekoladę i krótko zmiksuj, uważając, by nie napowietrzyć masy. Wylej masę na schłodzony spód.
- Pieczenie: piecz w temperaturze 165°C (góra-dół) przez 1 godzinę i 45 minut. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika i pozostaw sernik na 20 minut, aby stopniowo ostygł.
- Polewa: rozpuść masło z czekoladą, wymieszaj i polej wystudzony sernik. Udekoruj wedle uznania, np. pierniczkami czy orzechami.
– Świąteczne wypieki to nie tylko kulinarna tradycja, ale przede wszystkim magiczny czas spędzany z rodziną i bliskimi. W okresie przygotowań szczególnie doceniamy praktyczne rozwiązania, takie jak papier do pieczenia. Produkt banalny, ale jakże potrzebny w kuchni – nie tylko zapobiega przywieraniu ciast, pierniczków czy makowców do formy, ale także ułatwia ich porcjowanie i późniejsze przechowywanie. To mały detal, który robi dużą różnicę w świątecznym szale pieczenia – podpowiada Marta Krokowicz z marki Paclan.
Beza dacquoise w kształcie gwiazdy
Beza dacquoise to delikatny deser wywodzący się z Francji. Połączenie lekkich, chrupiących bezowych blatów z kremem kawowym tworzy wyśmienitą kompozycję smaków. Tę wersję przygotowaliśmy w formie gwiazdy, co sprawia, że będzie się pięknie prezentowała na noworocznym stole.
Przygotuj:
Beza
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- opcjonalnie: posiekane orzechy
Krem
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki słodkiej 36%
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki wrzątku
- 1 łyżka cukru
- opcjonalnie: 1 łyżka śmietan-fix
- garść posiekanych daktyli i dowolnych orzechów
Dekoracja
- 1 łyżka orzechów
- 1 łyżka daktyli
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
- Beza: ubij białka z dodatkiem szczypty soli, aż powstanie sztywna piana. Stopniowo, po jednej łyżce, dodawaj cukier, kontynuując ubijanie przez około 15 minut, aż masa stanie się lśniąca i jednolita. Dodaj sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj. Jeśli chcesz, dodaj posiekane orzechy i wymieszaj szpatułką. Uformuj bezę na papierze do pieczenia w kształt gwiazdy.
- Pieczenie: włóż bezę do nagrzanego piekarnika (termoobieg) na 160°C i piecz przez 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez kolejne 2 godziny. Po upieczeniu studź bezę w uchylonym piekarniku.
- Krem: zaparz mocną kawę i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie ubij serek mascarpone, schłodzoną śmietankę oraz cukier na lekką i puszystą masę. Dodaj wystudzoną kawę, a opcjonalnie także śmietan-fix, miksując krótko, by zachować kremową konsystencję. Na koniec wmieszaj posiekane daktyle i orzechy, używając łyżki.
- Składanie: przełóż wypieczone blaty bezowe kremem. Na wierzchu udekoruj deser posiekanymi orzechami, daktylami i posyp kakao.
Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się na gwiezdną bezę dacquoise, czy na aromatyczny sernik czekoladowy, każde ciasto będzie prawdziwą ozdobą sylwestrowo-noworocznego stołu. Życzmy, aby deser stał się słodkim zwieńczeniem tych magicznych chwil spędzonych z bliskimi.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Polityka

Rozszerzenie UE wśród priorytetów duńskiej prezydencji. Akcesja nowych państw może mieć znaczenie dla bezpieczeństwa i gospodarki
Z badania Eurobarometru wynika, że nieco ponad połowa Europejczyków (53 proc.) popiera dalsze rozszerzenie UE o nowe kraje. Dania, która 1 lipca obejmuje po Polsce przewodnictwo w Radzie UE, zapowiada, że będzie to jeden z jej priorytetów na najbliższe półrocze, nazywając rozszerzenie „geopolityczną koniecznością” kluczową dla stabilizacji Europy.
Transport
Kończą się konsultacje Planu Społeczno-Klimatycznego. 2,4 mld euro trafi na sektor transportu po 2026 roku

Dobiegają końca konsultacje społeczne Planu Społeczno-Klimatycznego, tzw. KPO2, który ma być podstawą do wypłaty środków z nowego instrumentu finansowego Unii Europejskiej – Społecznego Funduszu Klimatycznego. Ministerstwo Funduszy i Polityki Regionalnej zapowiada, że mają one trafić m.in. na walkę z tzw. ubóstwem transportowym, łagodzenie skutków wprowadzenia ETS2 i unowocześnienie kolei, które stanowi ogromne wyzwanie.
Handel
Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.