Czas na przyjemność w kuchni! Porady na domowe gotowanie z czekoladą od E.Wedel
Gotowanie z użyciem czekolady jest niezwykle przyjemne. Gdy całe pomieszczenie wypełnia intensywny zapach kakao, aż trudno powstrzymać się od skosztowania kostki czekolady czy też spróbowania jej w formie jeszcze ciepłej polewy. Mało kto wie, że czekoladą można urozmaicić dania nie tylko słodkie, ale również wytrawne. Jak gotować z wykorzystaniem tabliczek? Które techniki kulinarne warto znać, aby czas spędzony w kuchni był jeszcze bardziej przyjemny? Na te oraz inne pytania odpowie Maestro Czekolady E.Wedel – Janusz Profus.
Jak smakuje prawdziwa czekolada?
Na pytanie o smak czekolady każdy z pewnością odpowie bez namysłu „słodki”, jednak nie jest to do końca prawda. Wbrew powszechnej opinii, czekolada jest bardzo uniwersalnym produktem, ponieważ łączy w sobie zarówno smaki gorzkie, kwaskowate oraz słodkie.
„Wedlowska czekolada jest charakterystyczna, ma idealne połączenie goryczki kakao oraz delikatnej słodyczy. W zależności od tego, który smak preferujemy, można sięgnąć po Mocno Gorzką 80% lub Czekoladę Białą. Każda z nich sprawdzi się w gotowaniu pod warunkiem, jeżeli będzie odpowiednio użyta” - wyjaśniaMaestro Czekolady E.Wedel Janusz Profus
Roztapianie vs. rozpuszczanie
Tabliczki pełne, czyli bez dodatków lub nadzienia, dają największe kulinarne możliwości, ponieważ można je obrabiać na wiele sposobów. Przygotowując sos, krem czy polewę, w pierwszej kolejności należy podgrzać czekoladę do odpowiedniej konsystencji.
„Często słyszę, że słowa rozpuszczanie i roztapianie używane są zamienne. Pamiętajmy, że to dwie zupełnie różne techniki” – tłumaczy ekspert. Roztapianie to proces, który najlepiej wykonać w kąpieli wodnej. „Na kuchence stawiamy garnek z wodą, na to zaś miskę z pokruszoną czekoladą. Pilnujemy, żeby miska nie dotykała powierzchni wody oraz aby woda była gorąca, ale nie wrząca. Idealna temperatura to ok. 50 °C, w sprawdzeniu temperatury pomoże termometr kuchenny” – podpowiada Maestro. „Jeżeli woda w garnuszku będzie zbyt gorąca, wtedy czekolada zbryli się, straci swój błysk i plastyczność. Jednak nie wpłynie to na jej smak” – dodaje. Czym różni się ten proces roztapiania od rozpuszczania czekolady? „Technikę rozpuszczania lepiej jest stosować w przypadku czekolad z mniejszą zawartością kakao, takich jak mleczne czy białe. Rozpuszczanie ich np. w mleku lub słodkiej śmietance zapobiega przypaleniu czy powstaniu kryształków cukru” – mówi Janusz Profus.
Śniadania, obiady, kolacje
Mając gotową bazę z płynnej czekolady, można zabrać się do dalszego gotowania. Jak wykorzystać ten produkt dalej? „Jedyne co nas ogranicza to nasza wyobraźnia. Uważam, że na śniadanie ciekawym pomysłem będzie szybki omlet czekoladowy z dodatkiem sezonowych owoców. Klasyczny omlet przygotowujemy z dwóch jaj i mąki, wersja na słodko zakłada dodatek cukru pudru, kakao oraz roztopionej czekolady. Należy jednak uważać, aby ciasto nie było zbyt gęste. Jeśli tak się stanie, dla poprawy konsystencji dobrze jest dodać odrobinę mleka”. Innym polecanym przez Maestro Czekolady przepisem jest pierś z kaczki w sosie czekoladowo-kawowym. „Nieoczywiste połączenia często pozytywie zaskakują smakiem. Mięso z pieczonej kaczki bardzo pasuje do czekolady, a wytopiony tłuszcz to świetny nośnik smaku. Przygotowując prosty sos na bazie czerwonego wina, kawy oraz pokruszonej czekolady, mamy pewność, że zaskoczymy współbiesiadników wykwintnym smakiem” – podsumowuje ekspert. Ciekawym pomysłem może być także zupa – na przykład krem z białych warzyw, w którym delikatną nutę słodyczy nada kilka kosteczek białej czekolady dodanych pod koniec gotowania.
Po więcej czekoladowych porad i inspiracji zapraszamy na stronę
https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

UE dąży do większej samodzielności w dostępie do surowców krytycznych. Częściowo pozyska je z recyklingu baterii
Zgodnie z aktem o surowcach krytycznych władze unijne dążą do zwiększenia niezależności w zakresie ich dostaw od Chin i innych krajów trzecich. Do 2030 roku ze źródeł zewnętrznych ma pochodzić nie więcej niż 65 proc. rocznego zużycia każdego z surowców. Z kolei 25 proc. ma pochodzić z recyklingu. – Te cele nie są nadambitne, bo recykling to relatywnie młoda część gospodarki, więc legislacja, która narzuca te poziomy odzysku i recyklingu to jedno, a realia to drugie – mówi Paweł Jarski, prezes zarządu Elemental Holding. Podkreśla jednak, że Europa ma duży potencjał w zwiększeniu odzysku i przetwarzania cennych surowców
Konsument
Konsumenci doceniają działania firm na rzecz środowiska i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstw to szansa na rozwój

Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym elementem strategii biznesowych firm. Podmioty wdrażające długofalową strategię ESG mogą liczyć na korzyści finansowe, większe zainteresowanie inwestorów oraz poprawę klimatu i społecznej akceptacji. Spółki i przedsiębiorcy, którzy realizują inwestycje zgodnie z najwyższymi standardami środowiskowymi i społecznymi otrzymali Diamenty Zrównoważonej Gospodarki podczas konferencji Sustainable Economy Summit.
Edukacja
Poziom kompetencji cyfrowych Polaków na bardzo niskim poziomie. Spowalnia to cyfryzację gospodarki i firm

Na tle mieszkańców innych państw UE poziom kompetencji cyfrowych Polaków utrzymuje się na bardzo niskim poziomie – wynika z ostatnich danych Eurostat. Niecała połowa deklaruje posiadanie przynajmniej podstawowych umiejętności cyfrowych, a 20 proc. – więcej niż podstawowe. Staje to na drodze do cyfryzacji gospodarki i zwiększenia produktywności przedsiębiorstw.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.