Komunikaty PR

Jak zachęcić dzieci do jedzenia ryb? Program edukacyjny SKARBY BAŁTYKU

2021-02-25  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Agnieszka Kołogrecka
PO PROSTU PR



agnieszka|poprostupr.pl| |agnieszka|poprostupr.pl
601407033

Potężna dawka przydatnych informacji i ciekawostek czeka na uczniów szkół podstawowych, którzy przystąpią do projektu edukacyjnego o Bałtyku. Za pośrednictwem platformy e-learningowej, stworzonej w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie, uczestnicy mają szansę poszerzyć i usystematyzować swoją wiedzę o naszym polskim morzu, jego zasobach, a także właściwościach zdrowotnych ryb bałtyckich. Badania wykazują, iż Polacy jedzą dwukrotnie mniej ryb niż mieszkańcy innych krajów europejskich. Edukacja od małego może to zmienić, a pomocny w tym będzie projekt edukacyjny Skarby Bałtyku. 

Edukacja w zakresie zrównoważonego rybołówstwa, obszary połowów i okresy ochronne, zasoby Morza Bałtyckiego oraz żyjące w nim gatunki ryb i ich znaczenie w racjonalnym, prawidłowym żywieniu - te i wiele innych kwestii podejmuje program edukacyjny Skarby Bałtyku, skierowany do dzieci i młodzieży z klas I-VIII szkół podstawowych.

3 lekcje na 3 poziomach nauczania

W ramach projektu Naturalnie Bałtyckie stworzono nowoczesną platformę e-learningową, za pośrednictwem której nauczyciele mogą zrealizować ze swoimi uczniami trzy merytoryczne lekcje: o Morzu Bałtyckim - jego cechach, zasoleniu, mieszkańcach i zasobach, o rybach żyjących w Bałtyku oraz ich właściwościach żywieniowych i zdrowotnych. Program podzielono na trzy poziomy trudności i analogicznie dostosowano go do trzech grup wiekowych: klasy I-III, IV-VI oraz VII-VIII. Zajęcia zostały przygotowane w formie e-learningu tak, by umożliwić uczniom edukację w domach. Każdy nauczyciel może zrealizować program, wyświetlając slajdy w trakcie zajęć zdalnych. Lekcje mogą przeprowadzić samodzielnie ze swoim dzieckiem także Rodzice.

Cały materiał edukacyjny został przygotowany w porozumieniu z profesjonalistami zajmującymi się tworzeniem angażujących programów edukacyjnych, przy nieocenionym wsparciu ekspertów z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technicznego w dziedzinie Morza Bałtyckiego, rybołówstwa oraz specjalistów żywienia, którzy podkreślają znaczenie ryb w diecie nie tylko dzieci.

Atrakcyjny element grywalizacji

Na uczestników lekcji Skarby Bałtyku czekają nagrody w postaci wyjątkowych, pięknie ilustrowanych albumów edukacyjnych o Bałtyku dla uczniów oraz książki kucharskiej z przepisami z wykorzystaniem ryb bałtyckich dla nauczyciela. Wystarczy przeprowadzić badanie wiedzy o Bałtyku wśród dzieci i młodzieży. Zadanie podzielone jest na dwa etapy. Uczniowie wypełniają ankiety z pytaniami: pierwszą - przed oraz drugą - po zrealizowaniu lekcji za pośrednictwem platformy. Po ukończonym zadaniu należy przesłać wypełnione i zeskanowane arkusze z odpowiedziami na wskazany na stronie internetowej adres mailowy. Warto się jednak spieszyć! Nagrody czekają na pierwszych 500 uczniów, którzy wezmą udział w ankiecie.

Każdy Rodzic może wspólnie ze swoim dzieckiem zgłębić wiedzę na temat Morza Bałtyckiego i wesprzeć w ten sposób nauczyciela w zrealizowaniu lekcji w ramach nauki zdalnej w domu. Program dostarcza nie tylko merytorycznych informacji i ciekawostek na temat Bałtyku, ale stanowi także doskonałą okazję do nauki przez zabawę i efektywnego spędzenia czasu ze swoim dzieckiem.

Platforma Skarby Bałtyku jest elementem projektu edukacyjnego Naturalnie Bałtyckie. To program, mający na celu popularyzację wiedzy o Morzu Bałtyckim, promocję polskiego rybołówstwa oraz zmianę nawyków żywieniowych Polaków i zachęcenia ich do większego spożycia ryb, zwłaszcza ryb bałtyckich, które mają wiele wartości odżywczych wspierających nasze zdrowie. Statystyczny Polak roczne spożywa zaledwie 14,5 kg. Dla porównania Hiszpanie rocznie jedzą 45,7 kg ryb, a Włosi 31,1 kg. Oba te narody według Bloomberg Healthiest Country Index uznane zostały za najzdrowsze na świecie. Ich dobrą kondycję zdrowotną eksperci wiążą z bogatą w produkty rybne i owoce morza dietą. Polska z dostępem do Morza Bałtyckiego dysponuje niedocenianymi przez Polaków, a cenionymi w Europie, zasobami ryb, które są cennym źródłem dobroczynnych kwasów omega-3, a także witamin A, D, E oraz z grupy B. Są bogate w lekkostrawne białko i składniki mineralne tj. jod, selen, czy żelazo. Korzyści z jedzenia ryb są niezaprzeczalne, dlatego dietetycy i eksperci żywienia namawiają do włączenia 2-3 razy w tygodniu ryb do diety zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Organizatorem projektu Naturalnie Bałtyckie jest Kołobrzeska Grupa Producentów Ryb. Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego w ramach Programu Operacyjnego „Rybactwo i Morze”.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: PO PROSTU PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Edukacja Fundusz Amazon: Milion złotych na wsparcie edukacji Polaków Biuro prasowe
2025-04-14 | 06:00

Fundusz Amazon: Milion złotych na wsparcie edukacji Polaków

Według danych World Economic Forum [1] do 2030 roku aż 39 proc. obecnych kompetencji zawodowych będzie wymagało aktualizacji lub stanie się zbędne. Przyszłość rynku pracy
Edukacja Nie zgadzasz się z wynikiem maturalnym z biologii lub chemii? Dawid Uczy pomoże Ci się odwołać!
2025-01-03 | 08:00

Nie zgadzasz się z wynikiem maturalnym z biologii lub chemii? Dawid Uczy pomoże Ci się odwołać!

Dawid Uczy to platforma nauczyciela biologii i chemii, który postanowił poszerzyć ofertę świadczonych usług. Od teraz pomaga także w przygotowaniu odwołania od
Edukacja Newline Lyra Pro w Szkole Podstawowej nr 5 w Białymstoku
2024-12-31 | 15:30

Newline Lyra Pro w Szkole Podstawowej nr 5 w Białymstoku

Szkoła Podstawowa Nr 5 im. Władysława Broniewskiego w Białymstoku jest placówką z tradycjami. Istnieje od ponad 100 lat i dba o to, żeby narzędzia i środki dydaktyczne, które

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Szkolenie Online IMM

Prawo

UE lepiej przygotowana na reagowanie na klęski żywiołowe. Od czasu powodzi w Polsce pojawiło się wiele usprawnień

Na tereny dotknięte ubiegłoroczną powodzią od rządu trafiło ponad 4 mld zł. Pierwsze formy wsparcia, w tym zasiłki, pomoc materialna czy wsparcie dla przedsiębiorców, pojawiły się już w pierwszych dniach od wystąpienia kataklizmu. Do Polski ma też trafić 5 mld euro z Funduszu Spójności UE na likwidację skutków powodzi. Doświadczenia ostatnich lat powodują, że UE jest coraz lepiej przygotowana, by elastycznie reagować na występujące klęski żywiołowe.

Prawo

Rzecznik MŚP: Obniżenie składki zdrowotnej to nie jest szczyt marzeń. Ideałem byłby powrót do tego, co było przed Polskim Ładem

Podczas najbliższego posiedzenia, które odbędzie się 23 i 24 kwietnia, Senat ma się zająć ustawą o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych. Zakłada ona korzystne zmiany w składkach zdrowotnych płaconych przez przedsiębiorców. Rzecznik MŚP apeluje do izby wyższej i prezydenta o przyjęcie i podpisanie nowych przepisów. Pojawiają się jednak głosy, że uprzywilejowują one właścicieli firm względem pracowników, a ponadto nie podlegały uzgodnieniom, konsultacjom i opiniowaniu.

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.