Tomasz Rożek szuka mikroplastiku w swoim organizmie
Dr Tomasz Rożek, znany polski dziennikarz naukowy, doktor nauk fizycznych i założyciel Fundacji „Nauka. To Lubię", prawdopodobnie jako pierwszy w Polsce przebadał swoją krew pod kątem obecności cząsteczek mikroplastiku w ludzkim organizmie. Eksperyment przeprowadzono w renomowanym Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, sprawdzając wpływ zanieczyszczenia środowiska na zdrowie człowieka.
Mikroplastik, czyli drobne fragmenty plastiku o średnicy mniejszej niż 5 milimetrów, od lat stanowi rosnący problem ekologiczny. Dotychczas badania koncentrowały się głównie na jego obecności w środowisku naturalnym, takim jak oceany, gleba czy powietrze, jednak coraz więcej dowodów wskazuje na to, że mikroplastik znajduje się również w łańcuchu pokarmowym ludzi, stając się potencjalnym zagrożeniem dla naszego zdrowia.
"Istnieją takie szacunki, że statystycznie każdego tygodnia człowiek zjada, wypija i pochłania około 5 gramów mikroplastiku"- tłumaczy dr Tomasz Rożek – „Stajemy przed wyzwaniem zrozumienia, jak mikroskopijne fragmenty plastiku, które produkujemy i codziennie używamy, wpływają na nasze zdrowie. To badanie to pierwszy krok w kierunku zgłębienia tej problematyki w Polsce.”
Ta wszechobecna substancja nie ogranicza się jednak tylko do żywności. Można ją znaleźć również w wodzie pitnej i detergentach, co potęguje problem jej obecności w życiu codziennym. Mikroplastik w organizmie człowieka może prowadzić do szkodliwych skutków zdrowotnych, w tym stanów zapalnych, problemów z układem immunologicznym oraz innych chorób.
"Jest bardzo dużo danych, które mówią, że plastik jest dla nas na różne sposoby niebezpieczny. Podejrzewa się o jego wpływ na procesy najbardziej podstawowe rekombinacji genetycznej, mutagenezy. To nawet nie jest wpływ bezpośrednio samego plastiku, tylko często elementów, które są z tego plastiku uwalniane w procesie degradacji fizycznej, chemicznej, a nawet biologicznej" komentuje dr hab. Piotr Pierzchalski, prof. UJ, którego zespół wziął udział w eksperymencie.
Unikatowe w Polsce badanie dr. Tomasza Rożka ma na celu podniesienie świadomości społeczeństwa na temat wpływu cząsteczek mikroplastiku na ludzki organizm, który staje się problemem globalnym. Z najnowszych odkryć naukowych wynika, że mikroplastik i nanoplastik stanowią wyjątkowo trudne do wyeliminowania zagrożenie dla ludzkiego organizmu. Naturalne systemy filtracyjne człowieka, które efektywnie radzą sobie z wieloma szkodliwymi substancjami, okazują się nieskuteczne w przypadku mikroskopijnych cząsteczek plastiku. Te zanieczyszczenia mogą przenikać do wewnątrz komórek, gdzie ich długoterminowy wpływ na zdrowie ludzkie wciąż jest przedmiotem intensywnych badań. Ujawnione obserwacje, poczynione na modelach zwierzęcych w ostatnich czterech latach, coraz wyraźniej podkreślają skalę problemu. Naukowcy, w tym zespół Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, aktywnie poszukują odpowiedzi na pytanie, jak mikroplastik wpływa na nasze zdrowie, podkreślając wagę dalszych badań w tej alarmującej kwestii.
Wyniki badania są już dostępne w najnowszym materiale filmowym opublikowanym na kanale YouTube „Nauka. To Lubię" tworzonym przez Tomasza Rożka i Fundację “Nauka. To Lubię”.
Wspólna zabawa, wspólny rozwój: Grupa LEGO odkrywa korzyści płynące z zabawy!
Zwycięstwo Polaków na Międzynarodowej Olimpiadzie Ekonomicznej
Jesień z językiem chińskim stacjonarnie i online
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Konsument
Światowy system żywnościowy może się załamać w ciągu kilkudziesięciu lat. Potrzebne są innowacje i bardziej zrównoważone metody produkcji
Ukryte koszty związane z negatywnym wpływem światowego systemu żywnościowego na środowisko i zdrowie publiczne wynoszą ok. 15 mld dol. rocznie – pokazał niedawny raport Food System Economic Commission (FSEC). Naukowcy wskazują w nim, że obecne modele produkcji i dystrybucji żywności przyczyniają się m.in. do zmian klimatu, utraty bioróżnorodności, nierówności społecznych i częstszego występowania chorób cywilizacyjnych. Przewiduje się, że wskutek wzrostu populacji te modele załamią się w ciągu najbliższych kilkudziesięciu lat. Według ONZ do 2050 roku liczba mieszkańców Ziemi sięgnie już ok. 10 mld, a prognozy World Resources Institute wskazują, że to pociągnie za sobą aż 56-proc. lukę w produkcji żywności. Żeby wyżywić planetę – a przy tym ograniczyć wpływ na klimat – konieczne będzie przejście na bardziej zrównoważone systemy żywnościowe i innowacyjne metody wytwarzania pożywienia.
Telekomunikacja
Miasta stawiają na cyfryzację i inteligentne rozwiązania. To zwiększa ich atrakcyjność dla mieszkańców i inwestorów
Smart city to dziś nie tylko implementowanie w miastach nowoczesnych technologii, ale też dostosowywanie systemów do potrzeb mieszkańców. W inteligentnych miastach życie ma być wygodniejsze, tańsze i bardziej zielone. Ten trend widać również w polskich miastach, które stawiają na smart rozwiązania do zarządzania m.in. infrastrukturą komunikacyjną, wodociągową czy oświetleniową. O korzyściach płynących z takich inwestycji eksperci rozmawiali podczas Kongresu Zdrowe Miasta.
Transport
Pozytywne doświadczenia w podróży mogą poprawić kondycję fizyczną i psychiczną. Naukowcy zbadali to za pomocą teorii fizyki
Naukowcy z Australii sprawdzili, w jakim stopniu turystyka wpływa na naszą kondycję oraz jaki ma wpływ na ciało i psychikę. Wykorzystali do tego teorię stosowaną do tej pory w fizyce. Wnioski nie są jednoznaczne. Podróżowanie sprzyja poprawie zdrowia, pozytywnie oddziałując na najważniejsze układy w organizmie, i opóźnia proces starzenia, ale wyjazdy mogą mieć też negatywne konsekwencje, w postaci np. większego narażenia na choroby zakaźne, wypadki czy przemoc.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.