Wielki finał programu PrzyGotujmy Lepszy Świat!
Yellowcups
Sowińskiego 9
31-524 Kraków
karolina|yellowcups.pl| |karolina|yellowcups.pl
537 211 401
https://yellowcups.pl/
Około 83 mln litrów wody i 677 tys. kg CO2 - tyle zaoszczędzili uczniowie z polskich szkół, przygotowując blisko 85 tys. roślinnych posiłków w ramach ogólnopolskiego programu edukacyjnego PrzyGotujmy Lepszy Świat. Do udziału w kampanii, organizowanej przez markę Knorr we współpracy z ProVeg, zarejestrowało się ponad 1000 szkół z całej Polski.
Mała wielka zmiana
PrzyGotujmy Lepszy Świat to inicjatywa skierowana do uczniów klas 1-3 szkół podstawowych, której celem jest zmiana nawyków żywieniowych najmłodszego pokolenia. W ramach programu uczniowie dowiedzieli się, że posiłki przygotowywane z warzyw i kasz są nie tylko smaczne i zdrowe, ale też dobre dla środowiska, a mała zmiana na talerzu oznacza ogromną zmianę dla planety.
Do wytworzenia mięsa czy nabiału potrzebujemy znacznie większych ilości wody i ziemi niż przy produkcji żywności roślinnej – mówi Angelika Krawczyk z Knorr, Głównego Partnera kampanii – Przygotowując roślinne posiłki, zamiast tych zawierających mięso i nabiał, możemy mieć mniejszy negatywny wpływ na środowisko. Każde tego typu działanie ma sens – pomaga przywrócić ziemi bioróżnorodność, ograniczyć emisję gazów cieplarnianych, uratować tysiące gatunków roślin i zwierząt – dodaje.
W pierwszej edycji programu uczestniczyło ponad 43 tys. uczniów. Mogli oni skorzystać z atrakcyjnych materiałów dydaktycznych i wziąć udział w interaktywnych lekcjach, których scenariusze opracowali eksperci do spraw żywienia i doświadczeni pedagodzy. Dzieci, poza wiedzą teoretyczną, zdobywały także umiejętności praktyczne, przygotowując posiłki oparte na składnikach roślinnych.
Chcemy pokazać dzieciom, ich rodzicom, a także nauczycielom i dyrekcji szkół, że od ich wyborów bardzo wiele zależy – mówi Joanna Lotkowska z ProVeg Polska, organizacji zajmującej się budowaniem świadomości żywieniowej, która jest partnerem merytorycznym programu PrzyGotujmy Lepszy Świat – To, czego dokonały dzieci, zamieniając 85 tys. tradycyjnych posiłków na dania roślinne, najlepiej podsumowują liczby. Wdrażając to proste działanie, wyprodukowaliśmy o około 677 tys. mniej kg CO₂. To tyle ile wyemituje samochód okrążając Ziemię aż 2 razy! Zużyliśmy też o około 83 mln mniej litrów wody, która starczy dla 100 osób na codzienny, 10-minutowy prysznic przez 30 lat!
Akcja – edukacja!
Pięć klas ze szkół, które zdobyły największą liczbę punktów w programie, wygrało wyjazd do Spały na „Bardzo Zieloną Szkołę”, organizowaną przez Ośrodek Działań Ekologicznych „Źródła”. Podczas wyjazdu uczniowie mieli okazję poznać i poćwiczyć kolejne proekologiczne i prozdrowotne zachowania, obcować z naturą w rezerwacie przyrody i poznać Zielony Kodeks Młodego Ekologa.
W ramach programu zrealizowano także szkolenia dla podmiotów obsługujących szkolną stołówkę. W ich trakcie Piotr Murawski i Marcin Szachowicz, kucharze Knorr i Unilever Food Solutions, przygotowywali dania kuchni roślinnej, które można wprowadzić do szkolnego menu. W spotkaniach uczestniczyła także Joanna Lotkowska, dietetyczka z ProVeg Polska, która opowiedziała uczestniczkom, jak nadmierna konsumpcja produktów odzwierzęcych wpływa na kondycję – naszą i planety, a także przedstawiła gotowe rozwiązania dotyczące prawidłowego komponowania wartościowych i smacznych posiłków.
Omawiając powody, dla których warto wprowadzać więcej roślin do diety, dbamy o to, by ta zmiana miała dobre podłoże, a dając wskazówki i gotowe rozwiązania, sprawiamy, że ten proces stanie się łatwiejszy i finalnie będzie mieć większe szanse, by się utrwalić – mówi Joanna Lotkowska – Zależy nam na zwiększaniu ilości warzyw w diecie, a także na zapoznaniu z roślinami strączkowymi jako wartościowymi zamiennikami mięsa czy różnorodnymi kaszami, które są źródłem wielu mikroelementów. Poprzez program PrzyGotujmy Lepszy Świat staramy się przekazywać wiedzę wielu osobom, zaczynając od dzieci, poprzez szkoły, a kończąc na rodzicach i całych rodzinach. W ten sposób każda osoba zaangażowana w proces żywienia dzieci dostaje odpowiednie wsparcie, by podejmować te małe dla nas, ale wielkie dla planety zmiany – dodaje Lotkowska.
Kampania będzie kontynuowana także w kolejnym roku szkolnym. Zgłoszenia do udziału w niej będą przyjmowane od 2 sierpnia do 30 września na stronie: https://www.przygotujmylepszyswiat.pl/program/
Program edukacyjny promuje hymn PrzyGotujmy Lepszy Świat. Utwór, w którym rolę instrumentów grają warzywa i owoce, został przygotowany przez Anię Dąbrówkę, córkę Natalii Kukulskiej i Michała Dąbrówki. https://tiny.pl/9xnlx
---
Partnerem Głównym kampanii jest Knorr – marka produktów żywnościowych obecna na polskim rynku od 1933 roku. Jej celem jest dostarczenie polskim konsumentom doskonale smakujących produktów, na bazie których można przyrządzić szybko i prosto smaczne potrawy. Produkty marki Knorr tworzy i doskonali sztab profesjonalnych kucharzy z całego świata, dla których gotowanie jest życiową pasją. Korzystają oni ze składników najwyższej jakości, o które Knorr dba od samego początku, z zachowaniem troski o środowisko. Wierzymy, że dzięki zrównoważonemu rolnictwu produkty Knorr smakują lepiej.
Partnerem merytorycznym akcji jest ProVeg – znana w Polsce i na świecie międzynarodowa organizacja pozarządowa, działająca na rzecz budowania świadomości żywieniowej. Jej głównym celem jest podnoszenie świadomości na temat tego, jak dietą możemy dbać o zdrowie, środowisko, dobrostan zwierząt i sprawiedliwość żywieniową.
Wyróżnienie w międzynarodowym rankingu Eduniversal dla Wydziału Zarządzania UW
Uczelnia Łazarskiego ogłasza zmiany w Zarządzie
Dyrektorzy polskich szkół na Litwie odwiedzili białostockie liceum
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Prawo
Ulga na badania i rozwój może być lekiem na rosnące koszty zatrudnienia. Korzysta z niej tylko 1/4 uprawnionych firm
Wysokie koszty zatrudnienia to w tej chwili jedno z poważniejszych wyzwań utrudniających działalność i hamujących rozwój polskich przedsiębiorstw. – Skuteczną odpowiedzią może być ulga badawczo-rozwojowa – wskazuje Piotr Frankowski, dyrektor zarządzający Ayming Polska. Ten instrument umożliwia odliczenie nawet 200 proc. kosztów osobowych, czyli m.in. wynagrodzeń, od podstawy opodatkowania. Ulgę B-+R zna 90 proc. rodzimych przedsiębiorstw, ale korzysta z niej mniej niż 1/4 uprawnionych. Firma, wspólnie z Konfederacją Lewiatan, przedstawiła rządowi szereg rekomendacji działań, które mogłyby te statystyki poprawić.
Farmacja
Diagnostyka obrazowa w Polsce nie odbiega jakością od Europy Zachodniej. Rośnie dostępność badań i świadomość pacjentów
Na podstawie wyników diagnostyki obrazowej, czyli m.in. tomografii komputerowej, USG, RTG czy rezonansu magnetycznego, podejmowanych jest nawet 80 proc. decyzji klinicznych. – Diagnostyka obrazowa będzie miała coraz większe znaczenie w medycynie – mówi prof. nadzw. dr hab. n. med. Jakub Swadźba, założyciel i prezes zarządu Diagnostyka SA. Jak ocenia, ten segment w Polsce jest już na światowym poziomie, a ostatnie lata przyniosły znaczący postęp związany z upowszechnieniem nowych technologii i nowoczesnych rozwiązań.
Ochrona środowiska
Europa przegrywa globalny wyścig gospodarczy. Nowa KE będzie musiała podjąć szybkie i zdecydowane działania
Udział Europy w światowej gospodarce się kurczy. Podczas gdy jeszcze w 2010 roku gospodarki UE i USA były mniej więcej tej samej wielkości, tak dekadę później, w 2020 roku Wspólnota znalazła się już znacznie poniżej poziomu amerykańskiego. – Niedługo jedynym, co Europa będzie mogła zaoferować światu, będą konsumenci – mówi europosłanka Ewa Zajączkowska-Hernik. Jak wskazuje, przywrócenie gospodarczej atrakcyjności UE powinno być priorytetem nowej Komisji Europejskiej, ale nie da się tego pogodzić z zaostrzeniem polityki klimatycznej.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.