Wiosenne przepisy szefa kuchni restauracji Hotelu 500 Premium Zegrze

Martyna Dziopak
Good One PR
ul. Edwarda Jelinka 38
01-402 Warszawa
martyna.dziopak|goodonepr.pl| |martyna.dziopak|goodonepr.pl
739060588
www.goodonepr.pl
Wraz z nadejściem wiosny w naszej kuchni mogą zagościć na nowo smaki, za którymi tęskniliśmy przez cały rok. Nadchodzące wiosenne miesiące to dobry moment na zmiany i wprowadzenie do obiadowego menu powiewu kulinarnej świeżości. Szef kuchni restauracji Hotelu 500 Premium Zegrze, Artur Brandebura, zdradza swoje autorskie przepisy na nowoczesne, sezonowe dania czerpiące z tradycyjnych receptur polskiej i europejskiej kuchni.
Od strony kulinarnej wiosna przywodzi zwykle na myśl lekkie dania pełne kolorów i aromatów, co jest efektem dużej dostępności sezonowych warzyw czy świeżych ziół. To idealny moment na eksperymentowanie w kuchni i testowanie nowych, nieszablonowych przepisów. Inspiracji na wiosenne dania warto szukać w tradycjach naszej rodzimej kuchni.
– Kuchnia polska kojarzy się zwykle z monotonią, dużą ilością mięsa oraz ciężkimi, tłustymi potrawami. Tymczasem staropolskie przepisy to prawdziwa kopalnia lekkich smaków, aromatycznych i finezyjnych dań czy niestandardowych połączeń, które z powodzeniem możemy wykorzystywać w kuchni na co dzień, jak i od święta. Bazując na tradycyjnych recepturach, możemy czerpać wiele inspiracji na wiosenne przepisy pełne warzyw, owoców czy ryb, wzbogacając je dodatkowo akcentami charakterystycznymi np. dla kuchni francuskiej – mówi Artur Brandebura, szef kuchni w restauracji Hotelu 500 Premium Zegrze.
Jak, na bazie klasycznego rosołu, stworzyć oryginalną, wiosenną zupę pełną zielonych akcentów? W jaki sposób wprowadzić na wiosenny stół szyjki rakowe, czyli jeden z symboli i wyróżników staropolskiej kuchni? Co zrobić, by nadać wykwintności prostej tarcie z jabłkami? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć w poniższych przepisach autorstwa Artura Brandebury.
Wiosenna zupa z jajkiem poche i szpinakowymi naleśnikami (4 porcje)
-
1.2 l rosołu
-
4 jajka poche
-
100 ml śmietany 30%
-
2 żółtka
-
30 g pesto bazyliowego (najlepiej własnej roboty)
-
100 g cukinii blanszowanej, pokrojonej w cienkie paseczki
-
naleśniki szpinakowe pocięte w paseczki
Zagotuj rosół, a po zdjęciu wywaru z ognia dodaj do niego żółtko wymieszane ze śmietaną. Do głębokiego talerza nałóż szpinakowe naleśniki, cukinię, a następnie zalej całość rosołem połączonym ze śmietaną i żółtkiem. Na wierzch dodaj pesto.
Jajko poche
-
1 jajko
-
0,5 l wody
-
szczypta soli
-
1 łyżka octu
Zagotuj wodę, dodaj sól i ocet, całość zamieszaj. Następnie delikatnie wbij jajko w sam środek gotującego się płynu. Po chwili gotowania wyjmij gotowe jajko.
Naleśniki szpinakowe
-
200 g mąki
-
300 ml mleka
-
1 jajko
-
50 g świeżego szpinaku
-
50 ml oleju
-
sól
Wszystkie składniki połącz, najlepiej blenderem, na gładką masę, a następnie smaż na patelni z obydwu stron. Gotowe naleśniki pokrój na cienkie paseczki.
Sandacz z młodymi ziemniakami i sosem z szyjek rakowych
-
0,8 kg filetu z sandacza
-
100 g masła 82%
-
200 ml śmietany 30%
-
0,8 kg młodych ziemniaków
-
pół pęczka kopru
-
4 boczniaki królewskie
-
50 g szyjek rakowych
-
1 szalotka bananowa
-
12 pomidorków cherry
-
50 ml wytrawnego białego wina
-
sól
-
pieprz czarny mielony
-
pieprz cytrynowy
-
2 łyżeczki oliwy pomace
W pierwszej kolejności przygotuj filety z sandacza - opłucz je, wyporcjuj i zamarynuj w soli oraz pieprzu cytrynowym. Następnie obierz i ugotuj ziemniaki. Na patelni rozpuść połowę porcji masła, dodaj pokrojone w plasterki boczniaki z dodatkiem soli i pieprzu, smażąc je na niewielkim ogniu przez ok. 7-10 minut. Pod koniec smażenia wlej na patelnię pół porcji wina.
W kolejnym kroku przygotuj sos z szyjek rakowych. Na patelni, na ¼ porcji masła usmaż szalotkę i szyjki rakowe. Dolej wino, odparuj je, następnie dodaj śmietanę i dopraw wszystko solą i pieprzem. Zredukuj sos, a przed samym podaniem dodaj resztę masła i mieszaj sos aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się w nim tłuszczu.
Sandacza i pomidorki cherry posmarowane oliwą wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
Na talerzu wyłóż ziemniaki otoczone w koperku, ułóż obok plastry boczniaka oraz upieczonego sandacza i pomidorki cherry. Całość polej sosem z szyjek rakowych.
Tarta tatin (przepis na formę o średnicy 24 cm)
Ciasto kruche
-
200 g mąki pszennej
-
100 g masła roślinnego
-
2 jajka
-
60 g cukru
-
szczypta soli
Karmel
-
80 g cukru
-
50 ml wody
Pozostałe składniki
-
1,2 kg kwaśnych jabłek
-
sok z połowy limonki
-
40 g masła 82%
W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Żółtka połącz z cukrem i ucieraj na puszystą masę, dodaj pozostałe składniki, zagnieć ciasto, a następnie wstaw je do lodówki na 2 godziny. W przypadku problemów z uformowaniem ciasta w kulkę dodaj niewielką ilość zimnej wody. W czasie, kiedy ciasto się chłodzi, obierz jabłka i pokrój je na ćwiartki, pamiętając przy tym o usunięciu gniazd nasiennych. Na patelni o grubym dnie podgrzej na niewielkim ogniu cukier z wodą, tak aby przyjął on formę jasnego karmelu. Dodaj jabłka, smaż całość około 3-4 minuty, a następnie dodaj masło i sok z limonki.
Formę o średnicy 24 cm wyłóż pergaminem silikonowanym, na którym układaj w ciasnych odstępach jabłka. Na stolnicy lub na pergaminie rozwałkuj kruche ciasto, tak by przyjęło formę 26/27 cm długości. Ciasto wyłóż na jabłka, a jego nadmiar wciskaj po bokach poprzez delikatnie ugniatanie. Ciasto razem z jabłkami wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz z termoobiegiem około 25 minut. W zależności od piekarnika może być to czas krótszy lub dłuższy. Przez ostatnie 5 minut uważnie obserwuj ciasto, tak by się zbyt mocno nie przyrumieniło. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na 20-30 minut. Następnie przykryj je talerzem i przekręć do góry nogami. Tarta najlepiej smakuje na ciepło - podana z lodami śmietankowymi i waniliowymi lub z kwaśną śmietaną.
Smacznego!
Należący do grupy J.W. Construction Hotel 500 Premium Zegrze położony jest nad malowniczym brzegiem Jeziora Zegrzyńskiego. Bliska odległość od Stolicy oraz dogodny dojazd do Hotelu sprawiają, że to idealne miejsce do organizacji szkoleń i konferencji, jak również do rodzinnego relaksu. Do dyspozycji gości pozostaje 130 pokoi, klimatyczna restauracja z widokiem na Jezioro, serwująca potrawy kuchni polskiej i europejskiej oraz centrum konferencyjne obejmujące 8 nowocześnie wyposażonych sal konferencyjnych. Ważnym atutem Hotelu jest urokliwy teren wokół obiektu. Prywatna plaża z pięknym molo, port jachtowy oraz otoczenie pełne zieleni gwarantuje idealny wypoczynek dla klientów indywidualnych i biznesowych. Więcej informacji na temat hotelu można znaleźć na stronie www.hotel500.com.pl.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Bankowość

Coraz mniej kredytów bankowych płynie do polskiej gospodarki. Przed sektorem duże wyzwania związane z finansowaniem strategicznych projektów
Polskie przedsiębiorstwa w coraz mniejszym stopniu finansują się kredytem bankowym, zwłaszcza w porównaniu z rosnącym PKB. Powoduje to wysoką nadpłynność sektora bankowego. Deregulacja mogłaby pomóc w skróceniu drogi firm do finansowania bankowego, zwłaszcza że Polskę czekają ogromne wydatki na transformację energetyczną i obronność. Sektor ma bardzo dobre wyniki finansowe, co powoduje, że politycy patrzą w stronę jego zysków. Ryzyko prawne, jakim wciąż są kredyty frankowe, pociąga za sobą brak zainteresowania ze strony zagranicznych inwestorów.
Firma
Bezrobocie może zacząć rosnąć. Ochłodzenie odczuwane szczególnie w branży budowlanej i automotive

W Polsce od kilku lat stopa bezrobocia utrzymuje się poniżej 6 proc., a według metodologii unijnej jest o połowę niższa i jedna z najniższych w Unii. Pracownicy przywykli już, że sytuacja na rynku pracy jest dla nich korzystna. Jednak zaczynają się pojawiać pierwsze niepokojące sygnały zwiastujące możliwą zmianę trendu. Część branż ucierpiała np. z powodu spowolnienia w Niemczech, inne rozważają wybór innej niż Polska lokalizacji ze względu na wysokie koszty pracy czy energii. Na razie ogromnym wyzwaniem pozostaje aktywizacja osób biernych zawodowo.
Ochrona środowiska
Rozwój sztucznej inteligencji drastycznie zwiększa zapotrzebowanie na energię. Rozwiązaniem są zrównoważone centra danych

Centra danych to jeden z dynamicznie rozwijających się, ale przy tym energochłonnych sektorów gospodarki. Prognozy PMR wskazują, że do 2030 roku operatorzy w Polsce będą dysponować centrami danych o mocy przekraczającej 500 MW, co oznacza, że wzrośnie ona ponad trzykrotnie względem 2024 roku. Przyspieszona cyfryzacja i dynamiczny rozwój sztucznej inteligencji sprawiają, że w ciągu kilku następnych lat zużycie energii elektrycznej w centrach danych tylko w Europie wzrośnie o 66 proc. Dlatego coraz więcej firm sięga po zrównoważone rozwiązania i energię pochodzącą ze źródeł odnawialnych.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.