Elektrownia Powiśle wzmacnia ofertę gastronomiczną
Na kulinarnej mapie Warszawy pojawiły się nowo otwarte punkty gastronomiczne. Koncepty kuchni amerykańskiej, francuskiej i gruzińskiej uzupełniły bogate już menu Elektrowni Powiśle, wzmacniając tym samym ofertę Food and Beverage, która w sezonie wiosenno-letnim będzie stale rozwijana. Fanów klasycznych steków ucieszy otwarcie restauracji Prime Cut, a słodyczy – Forestero&Co. Na smakoszy w strefie Food Hall czekają natomiast: Smashny Burger, Petit Breton Crêperie oraz Chmeli Suneli.
Elektrownia Powiśle przyciąga całą gamą smaków i zapachów. Oferta Food and Beverage została poszerzona o kolejne starannie wyselekcjonowane koncepty. Zróżnicowane portfolio gastronomiczne gwarantuje ciekawe doświadczenia kulinarne najbardziej wymagającym klientom. Udział gastronomii w Elektrowni Powiśle stale rośnie, czego dowodem jest zainteresowanie coraz większej liczby najemców, którzy chcą otworzyć swój lokal w sercu tętniącego życiem Powiśla – mówi Dariusz Domański, Managing Partner z White Star Real Estate.
Restauracja Prime Cut to nowatorski steak house, łączący w sobie nowojorską klasykę z elementami kuchni europejskiej. Koncept powstał z pasji do prostych, ale przyrządzanych z najlepszej jakości produktów dań, które są gwarancją dobrego smaku. Najlepsze steki, świeże owoce morza i sezonowe warzywa przygotowywane są pod czujnym okiem Pawła Zielińskiego – szefa kuchni, który znany jest z dbałości o każdy szczegół swoich dań i zdrowego podejścia do kuchni. Restauracja posiada też własną piekarnię, gdzie na miejscu wypiekane jest pieczywo, a o słodką stronę menu dba wielokrotnie nagradzany cukiernik. Klienci mogą także skorzystać ze zróżnicowanej oferty lunchowej, obowiązującej od poniedziałku do piątku w godz. 12:00-16:00.
Forastero&Co to koncept będący połączeniem kawiarni z cukierniczymi delikatesami. W jego ofercie znajdują się słodycze bez cukru, glutenu i wegańskie czy kilkadziesiąt rodzajów pralin z belgijskiej czekolady. Miejsce to jest również słodkim rajem dla dzieci – najmłodsi znajdą tu automaty z cukierkami, tworzącymi cukierkowy las, tor kulkowy czy baśniowe regały z wyszukanymi smakołykami. Podczas gdy dzieci oddają się słodkiej zabawie, rodzice mogą zrelaksować się w kawiarni. Oferowane produkty, takie jak: żelki, ciastka, lizaki, pianki czy gumy do żucia pochodzą od polskich i europejskich producentów.
Pomysłodawcą i założycielem konceptu Smashny Burger jest Lucas Pollier, który rozpowszechnił w Warszawie nowy sposób wytwarzania burgerów na scenie street foodu. Smaki zainspirowane słoneczną Kalifornią tworzą przede wszystkim wysokiej jakości produkty. Kucharze współpracują z lokalnymi dostawcami, którzy każdego poranka dostarczają świeże pieczywo i mięso wołowe najwyższej jakości (Black Angus). Wyróżnikiem marki Smashny Burger jest technika przyrządzania tego rodzaju burgera, która polega na umieszczeniu dwóch kulek mielonej wołowiny na dymiącym, gorącym grillu i rozbijaniu jej cienko przy pomocy ciężkiej łopatki. W krótkim menu klienci znajdą 6 rodzajów burgerów, w tym pozycję wege oraz kilka rodzajów frytek.
W Petit Breton Crêperie klienci odbędą kulinarną podróż po smakach Bretanii. Koncept, którego wyróżnikiem są klasyczne crêpes, czyli francuskie naleśniki, oparty jest na recepturach przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Aby zachować autentyczne smaki, większość produktów sprowadzanych jest z Francji, natomiast świeże produkty pozyskiwane są od lokalnych dostawców. W ofercie Petit Breton Crêperie znajdują się bretońskie naleśniki z mąki gryczanej, podawane z dodatkami takimi jak chorizo, salami, jajko czy ser. Fani słodyczy znajdą słodkie wersje, na przykład z ręcznie robionym słonym karmelem.
Chmeli Suneli to znana już warszawiakom restauracja gruzińska, w której gruzińscy kucharze serwują klasyczne potrawy, wykonywane według tradycyjnych, rodzinnych receptur. Wśród nich znajdują się m.in. chinkali, chaczapuri, odżachuri, charczo czy adżapsandali. Restauracja, która swoją nazwę wzięła od aromatycznej i intensywnej w smaku przyprawy kuchni gruzińskiej, stawia na jakość i niezapomniany smak. Podczas supry, czyli tradycyjnej gruzińskiej uczty, klienci mogą skosztować również słodkich deserów: balkavy i medoka.
Sezon wiosenno-letni w Elektrowni Powiśle upływa pod znakiem dobrego smaku. Oprócz dotychczas otwartych lokali gastronomicznych, niebawem pojawią się nowe restauracje i piekarnie.
O Elektrowni Powiśle
Zlokalizowana w sercu Warszawy Elektrownia Powiśle łączy ponad 100-letnią historię i zabytkową architekturę z nowoczesnością, tworząc niezwykły charakter tego miejsca. W zrewitalizowanych wnętrzach dawnej Elektrowni swoją przestrzeń znalazło ponad 90 polskich i zagranicznych marek, liczne restauracje serwujące kuchnie z różnych zakątków świata oraz pierwsza w Polsce strefa piękna – Beauty Hall, w której można skorzystać z usług kosmetycznych na najwyższej jakości. Przestrzeń Elektrowni Powiśle to także 90 apartamentów na wynajem, 3 budynki biurowe oraz hotel butikowy, sieci Barceló. Elektrownia Powiśle tętni życiem każdego dnia, a jej niepowtarzalny charakter oraz liczne wydarzenia artystyczne, kulturalne czy modowe sprawiają, że jest to miejsce, do którego chce się wracać.
Food Hall Powiśle to tygiel smaków i aromatów z różnych stron świata. Zlokalizowany w Elektrowni Powiśle, łączy 17 starannie wyselekcjonowanych konceptów gastronomicznych i 3 bary. Tętniące życiem serce warszawskiego Powiśla skupia takie lokale jak: Vietlabb, Kimi Sushi, Chmeli Suneli, Philly's Finest, UkiUki, MariCruz, Petit Breton Crêperie, Goffry, Hotdogarnia, The Fry, Smashny Burger, Curry Leaves, Quattro Canti, Osmania, Dary Posejdona, Nar, a także bary: Elektryk, Centrala i Kandela.

DPD Polska otwiera nowoczesną sortownię - Hub Drobnicowy (HDR) w Swędowie pod Łodzią

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Od polowania na promocje, po zakupy w łazience: zaskakujące zwyczaje zakupowe Polaków w badaniu Dni Wiosennych Okazji Amazon.pl
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Rząd zapowiada nową strategię wspierającą polski kapitał. Rodzimym firmom przyda się promocja ze strony instytucji państwowych
Premier Donald Tusk podczas otwarcia wiosennej odsłony Europejskiego Forum Nowych Idei zapowiedział nową politykę gospodarczą, opartą na odbudowie i repolonizacji krajowej gospodarki. Przy wyborze wykonawców w państwowych inwestycjach mają być promowane polskie firmy, a zadaniem administracji ma być dbanie o interes narodowy. – Wydaje mi się, że powinniśmy jednak przede wszystkim patrzeć na to, kto i jak skutecznie będzie wspierał polskie firmy, inwestycje, bo to jest to, czego potrzebujemy – ocenia dr Henryka Bochniarz, przewodnicząca Rady Głównej Konfederacji Lewiatan.
Finanse
Członek RPP spodziewa się obniżki stóp procentowych już w maju, może nawet o 50 pb. Potem dyskusja o kolejnej obniżce możliwa w lipcu

Nie najlepsze dane z gospodarki w I kwartale roku oraz inflacja o połowę niższa niż w chwili ostatniej obniżki stóp – to zdaniem Ludwika Koteckiego, członka RPP, wystarczająco mocne powody przemawiające za cięciem kosztu pieniądza już na majowym posiedzeniu. W grze może być nawet 50 punktów bazowych na początek, a do końca roku dwa razy tyle. Podwyższona niepewność w globalnej gospodarce spowodowana polityką administracji w Waszyngtonie to dodatkowy czynnik, który powinien wesprzeć decyzję o poluzowaniu polityki pieniężnej.
Prawo
Trwają prace nad nową ustawą o Rzeczniku MŚP. Urząd zyska nowe kompetencje

Zgodnie z procedowaną ustawą Rzecznik Małych i Średnich Przedsiębiorców stanie się Rzecznikiem Praw Przedsiębiorców i zyska nowe uprawnienia. Wśród nich najważniejsze to możliwość reprezentowania wszystkich przedsiębiorstw, niezależnie od ich wielkości, i rolników, a także inicjatywa ustawodawcza. Ustawą w kolejnych tygodniach ma się zająć rząd.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.