Finalizacja inwestycji Herbapolu-Lublin w oddziale w Lubawie
Nowa linia do produkcji dżemów jest oparta o nowoczesną technologię, zawierającą standardy Lean Management, mające na celu skrócenie czasu przezbrojeń pomiędzy formatami słoików oraz wizualizację części formatowych wraz z ustawieniami procesu dla operatorów. Projektując maszyny skupiono uwagę na optymalizacji zużycia nośników energii. Inwestycja obejmuje także budynek magazynowo-produkcyjny.
Prezes Herbapolu-Lublin podkreśla, jak duże ma to znaczenie dla realizacji strategii firmy. – Inwestycje to niezbędna baza dalszego, stabilnego rozwoju – mówi Evangelos Evangelou. – Dzięki nim możemy umacniać naszą przewagę konkurencyjną, poprzez zwiększanie potencjału poszczególnych zakładów oraz usprawnianie procesów produkcyjno-logistycznych. Co ważne, zgodnie z naszą strategią CSR, każda z realizowanych przez nas inwestycji, spełnia też określone wymogi środowiskowe.
Innowacje i korzyści
Nowy park maszynowy w lubawskim oddziale Herbapolu-Lublin jest w pełni zautomatyzowany. Zastosowane innowacje technologiczne obejmują cały proces produkcji – począwszy od rozładunku słoików, które są podawane automatycznie na linię, poprzez proces przygotowania dżemów, w którym wszystkie składniki również są dodawane automatycznie, a receptury są zapisane w komputerze. Niezwykle ważnym elementem inwestycji jest pasteryzator, który kontroluje proces na każdym etapie: od pasteryzacji, poprzez wstępne chłodzenie, po wychłodzenie produktu. W tym urządzeniu jest siedem niezależnych sekcji, regulowanych i dostosowanych do procesu przez technologów zakładu. Pasteryzator pozwala ponadto na odzysk ciepła, a co za tym idzie mniejsze zużycie węgla i ograniczenie emisji CO2.
Dyrektor Operacyjny w Herbapolu-Lublin podkreśla korzyści płynące z nowej inwestycji. – Dbając o nieustanny rozwój naszych zakładów, korzystamy z najnowocześniejszych, innowacyjnych technologii – mówi Paweł Ogorzałek. – Rozwiązania zaimplementowane w oddziale w Lubawie przede wszystkim zwiększają aż trzykrotnie nasze moce produkcyjne. Produkty dżemowe Herbapolu już wcześniej cieszyły się renomą wśród konsumentów, doceniających ich znakomite walory smakowe. Teraz możemy zaoferować dżemy, konfitury i powidła o jeszcze wyższej, w pełni powtarzalnej jakości, spełniając oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów. To z pewnością dodatkowo umocni pozycję Herbapolu-Lublin w tej ważnej kategorii rynkowej.
Zapewnienia bezpieczeństwa żywieniowego wyzwaniem Światowego Dnia Ludności
Z jakimi wyzwaniami mierzą się producenci czekolady?
DANONE w grupie ekspertów tworzących normy ISO
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Bankowość
Banki spółdzielcze z coraz większą rolą w finansowaniu rolników i firm. Nadmierne regulacje i niejednoznaczne przepisy ograniczają ich rozwój
Banki spółdzielcze odpowiadają w Polsce za ponad 60 proc. finansowania rolnictwa i niemal 20 proc. finansowania MŚP, a także obsługują 60 proc. jednostek samorządu terytorialnego. Ich rola w lokalnych społecznościach jest więc znacząca, bo są tam pierwszym wyborem dla rolników i mniejszych firm. Zmienność środowiska prawnego – zarówno nowe inicjatywy legislacyjne, jak i niepewność związana z interpretacją prawa – wpłynęła jednak na spadek przewidywalności warunków funkcjonowania banków. – Potrzebujemy deregulacji, zmniejszenia liczby przepisów, zwiększenia ich przejrzystości i jednoznaczności – podkreśla Krzysztof Karwowski, prezes zarządu Banku Spółdzielczego w Szczytnie.
Handel
E-konsumenci wybierają jak najszybsze i najprostsze opcje płatności online. Coraz bardziej interesują się płatnościami odroczonymi i ratalnymi
Szybkie płatności, a w szczególności Blik, to metody najchętniej wybierane przez klientów podczas zakupów internetowych. W ostatnim czasie rośnie jednak popularność płatności odroczonych oraz rozłożenia płatności na raty – twierdzą przedstawiciele e-commerce. Niezmiennie ktoś, kto chce osiągnąć sukces w handlu w sieci, musi oferować wszystkie możliwe metody płatności. Jeśli klient nie znajdzie na stronie swojej ulubionej, zwykle rezygnuje z zakupu.
Firma
Polscy producenci gier coraz mocniej obecni na zagranicznych rynkach. Wykorzystanie nowych technologii, w tym sztucznej inteligencji, może zwiększyć ich konkurencyjność
Jeszcze w tym roku rynek gier mobilnych w Polsce może przekroczyć wartość 142 mln dol., a do 2027 roku liczba użytkowników może sięgnąć 6,5 mln – wynika z danych portalu Statista. Również cała szeroko rozumiana branża gier wideo ma przed sobą dobre perspektywy, czemu sprzyjają zmiany technologiczne oraz pokoleniowe. Na tych trendach korzystają polskie firmy gamingowe i widzą w tym szanse na coraz mocniejszą ekspansję na zagranicznych rynkach. Studio Lichthund, które niedawno zadebiutowało na NewConnect, korzysta z narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w procesie tworzenia gier. W ciągu roku planuje wypuścić dwie nowe produkcje – Food Truck Empire i Bulldog.
Partner serwisu
Szkolenia
Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.