Komunikaty PR

Chicken sushi? Sieć KOKU Sushi zaskakuje nowym menu

2022-10-18  |  01:00
Biuro prasowe

Rolki i sushi bowl z polędwicą z kurczaka, gua bao z wołowiną, wieprzowiną, kaczką lub kurczakiem. Do tego nowe gatunki ryb: halibut, karmazyn czy miętus. Sieć KOKU Sushi wprowadziła właśnie kartę, w której japońska kuchnia czerpie inspiracje z różnych stron świata. Właściciele restauracji zachęcają swoich gości: u nas każdy znajdzie coś dla siebie!


Nowe menu KOKU Sushi zadebiutowało pod koniec września. Sieć zdecydowała się na zmianę karty aż w 70%. Dlaczego? Przede wszystkim po to, aby jeszcze lepiej odpowiadać na oczekiwania gości, zarówno pod względem poznawania nowych smaków, jak i cen potraw.


Stąd chicken sushi, więcej dań kuchni azjatyckiej w postaci pierożków baozi i gua bao oraz nowe gatunki ryb. Oczywiście, w daniach KOKU Sushi nadal królują łosoś i krewetki, jednak goście zyskali ciekawą alternatywę dla dobrze znanych klasyków.  


– Kuchnia japońska, a już w szczególności sushi, podbiły serca ludzi na całym świecie. W Polsce czasem żartobliwie mówi się, że sushi to już nasza potrawa narodowa. Mimo to nadal pokutuje przeświadczenie, że zarówno jego przygotowywanie, jak i jedzenie, musi odbywać się według tradycyjnych zasad. My wychodzimy dziś trochę na przekór tym przyzwyczajeniom. Naszym zdaniem sushi nie musi kojarzyć się z dystansem i sztywnymi regułami. Sushi to radość tworzenia, komponowania smaków i spędzania czasu razem. W nowym menu chcieliśmy pokazać, że sushi jest absolutnie dla każdego. Stąd więcej składników mięsnych, bardziej uniwersalnych, i propozycji z innych krajów azjatyckich – tłumaczy Urszula Olechno, CEO sieci.


Zakręcone chicken sushi


Sushi z kurczakiem może zaskakiwać, ale w rzeczywistości jest daniem powszechnie spotykanym w Japonii. Do jego przygotowania wykorzystuje się specjalny gatunek drobiu, hodowanego w bardzo higienicznych warunkach. Mięso to musi jednak spełniać rygorystyczne warunki i być podane na surowo, w odpowiedni sposób. Dlatego nie wszyscy szefowie kuchni podejmują się tego zadania, a sama potrawa ma tylu zwolenników, co przeciwników.


Okazuje się jednak, że kurczak w sushi, podobnie jak ryby czy owoce morza, nie musi być surowy. Może być gotowany, grillowany lub smażony w tempurze. Co ciekawe, kurczak cieszy się w kraju kwitnącej wiśni ogromną popularnością. Do tego stopnia, że pierś, udka czy skrzydełka w panierce serwowane przez znaną sieć, są powszechnie jedzone… w pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia.  


– Czasy, kiedy sushi postrzegane było jako tradycyjne danie ze ściśle określonymi składnikami, już dawno za nami. Mięso na dobre zagościło w rolkach, ponieważ świetnie komponuje się z nori, ryżem, tempurą i sosem sojowym. Dodatkowo mieszkańcy krajów zachodnich spożywają go w dużo większej ilości niż ryby. Patrząc na reakcje naszych gości, wiemy, że wprowadzenie chicken sushi było dobrym krokiem. Rolki z mięsem są obecnie jednymi z najchętniej zamawianych potraw w restauracjach KOKU Sushi – mówi Mariusz Olechno, współwłaściciel sieci.


Właściciele sieci podkreślają też, że dzięki tym zmianom ich karta stała się bardziej uniwersalna.


– W większych grupach gości, na przykład w gronie znajomych czy rodziny, zawsze znajdzie się ktoś, kto nie przepada za rybami czy owocami morza. Teraz odwiedzając KOKU Sushi nie muszą oni zamawiać wyłącznie dań wegetariańskich. Dodatkowo sushi to potrawa, którą łatwo się dzielić. Ten aspekt, w powiązaniu z korzystną ceną, z pewnością działa na korzyść naszego menu, a także – portfeli osób nas odwiedzających – podsumowuje Piotr Olechno, współwłaściciel sieci.


***


KOKU Sushi to największa sieć sushi barów w Polsce. Obecnie pod jej szyldem działa ponad 50 restauracji w całym kraju, w tym 4 w samym Białymstoku. W najbliższym czasie nowe punkty franczyzowe powstaną w Myszkowie, Żarach oraz Lubaniu.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Firma Magia podczas szkolenia? Tagomago Hair rusza ze szkoleniami z MAGIC TAPE Biuro prasowe
2025-01-13 | 11:00

Magia podczas szkolenia? Tagomago Hair rusza ze szkoleniami z MAGIC TAPE

Magic Tape pozwala w krótkim czasie osiągnąć efekt długiej i gęstej fryzury nawet w przypadku rzadkich włosów. Specjalistką od tej metody jest Agnieszka
Firma Finał III edycji akcji „Dom z Serca”
2024-12-20 | 13:20

Finał III edycji akcji „Dom z Serca”

Budowa kolejnego już „Domu z Serca” dobiegła końca! 19 grudnia br. Grupa Budimex wraz z partnerami oddała do użytku nowoczesny, modułowy dom dla Pani Teresy z Wołomina –
Firma Dynamiczny rozwój i inwestycja w przyszłość: podsumowanie roku 2024 w sieci fran
2024-12-19 | 15:00

Dynamiczny rozwój i inwestycja w przyszłość: podsumowanie roku 2024 w sieci fran

Miniony rok okazał się przełomowym okresem dla sieci sklepów Komfort, eksperta w branży wykończenia wnętrz w Polsce. Firma znacząco rozwinęła swoją działalność w segmencie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Bankowość

Wsparcie dla oszczędzających na wkład własny zamiast dla kredytobiorców. Eksperci proponują inne podejście do rządowych programów mieszkaniowych

Gigantyczne zainteresowanie Bezpiecznym Kredytem 2 proc., wprowadzonym przez poprzedni rząd w 2023 roku, wywindowało ceny mieszkań. Po roku obietnic związanych z wprowadzeniem zapowiadanego w kampanii wyborczej Kredytu na Start 0 proc. obecny rząd wycofał się z planów uruchomienia projektu, zapowiada jednak przedstawienie nowych rozwiązań. Zdaniem dr. Jacka Furgi z Centrum Procesów Bankowych i Informacji powinny one wspierać budowanie potencjału finansowego przyszłych kredytobiorców, zamiast zachęcać do sięgania po kredyt.

Transport

Obawy o serwis mogą zniechęcać do zakupu samochodów elektrycznych. W Polsce brakuje wyspecjalizowanych w tym warsztatów

Obawy o serwis i jego koszty sprawiają, że część osób odkłada zakup bezemisyjnego pojazdu na później. Wskazuje na to co 11. Polak – wynika z Barometru Nowej Mobilności. – Serwis samochodów elektrycznych w kontekście cen nie różni się aż tak bardzo od samochodu spalinowego, a jest nawet tańszy – ocenia Bartosz Jeziorański, założyciel i dyrektor generalny EV Repair.

Handel

Sztuczna inteligencja zmienia e-handel. Będzie wygodniej dla konsumentów, ale też sporo zagrożeń

W ciągu siedmiu lat wartość rynku związanego z wykorzystaniem sztucznej inteligencji w handlu elektronicznym wzrośnie ponad dwuipółkrotnie – do ponad 22 mld dol. Przedsiębiorcy widzą w niej duży potencjał marketingowy. Z punktu widzenia konsumentów obecność AI na platformach sprzedażowych to szansa na oszczędzenie czasu przy wyszukiwaniu produktów i możliwość otrzymywania spersonalizowanych ofert. To jednak również duże ryzyka – zwiększone ryzyko narażenia na manipulację i deepfake, a także obawa o bezpieczeństwo danych osobowych.

Partner serwisu

Instytut Monitorowania Mediów

Szkolenia

Akademia Newserii

Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a  także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.