Firmowe wigilie czas-start – restauratorzy Manufaktury zapraszają do wspólnego s
Grudzień już tuż-tuż, a wraz z nim czas wigilijnych spotkań firmowych. Restauratorzy z Manufaktury wiedzą, jak umilić takie spotkanie – wspaniałym jedzeniem i świąteczną atmosferą. Sprawdźcie, co przygotowali szefowie kuchni.
Al Dente, specjaliści od rzemieślniczych makaronów i ręcznie wyrabianej pizzy, zapraszają bardzo duże grupy – w sumie nawet do 70 osób. W industrialnych wnętrzach Bawełny i Szpulki zjecie nie tylko świąteczne klasyki, ale też inne specjały, np. buraczanego tatara z serem feta, pieczoną doradę z masłem ziołowym czy krem chałwowy z musem z owoców leśnych. Galicja może przyjąć 3 grupy w przedziale od 20 do 40 osób i ugości je specjałami kuchni polskiej.
Gruzińska uczta? Tylko w Kaukazie – tam, oprócz klasyków ze świątecznego stołu, znajdą się też specjały kuchni Bałkanów: ormiańskie pasty, chaczapuri czy khinkali z wołowiną i baraniną. Na biznesowe spotkania świąteczne zaprasza też Rajskie Manu, w którego wnętrzach zmieści się nawet 45-osobowa grupa. Jeśli zależy Wam na egzotycznych smakach, kierujcie się do restauracji Hot Spoon, gdzie szefowie kuchni zaserwują Wam najlepsze tajskie smaki. Własne wigilijne propozycje oferuje też Tawerna i Whiskey in the Jar, gdzie skosztujecie najbardziej soczystych steków i burgerów.
Szczegółowe informacje i zapisy w poszczególnych lokalach. Wszystkie numery kontaktowe do restauracji są dostępne na www.manufaktura.com.

Gdzie przechować rzeczy? Praktyczne rozwiązania na różne życiowe sytuacje

Nowoczesność w sercu Bydgoszczy – nowy oddział DPD Polska rozpoczyna swoją działalność

Prestiżowy program dla kadry kierowniczej w zakresie raportowania zrównoważonego rozwoju oraz zarządzania danymi ESG
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Dzięki e-commerce rośnie eksport polskich małych i średnich przedsiębiorców. Wartość ich sprzedaży na Amazon przekracza rocznie 5 mld zł
Mali i średni przedsiębiorcy coraz lepiej radzą sobie na arenie międzynarodowej, choć na razie tylko niecałe 5 proc. z nich sprzedaje swoje produkty za granicę. Duże możliwości ekspansji zagranicznej dają im e-commerce i współpraca z marketplace’ami. Za pośrednictwem Amazon w 2024 roku polskie MŚP sprzedały produkty za ponad 5,1 mld zł. Model sprzedaży sklepu umożliwia przedsiębiorcom z Polski działanie na skalę, która jeszcze kilka lat temu wydawała się zarezerwowana głównie dla największych marek
Polityka
Większość Polaków sprzeciwia się wprowadzeniu euro. Problemem może być brak dobrej komunikacji

– Polska należy do siedmiu krajów UE, które do tej pory nie wprowadziły jeszcze euro. Choć zobowiązaliśmy się do przyjęcia wspólnej waluty w traktacie akcesyjnym, nigdy nie podjęliśmy konsekwentnych działań w tym kierunku – ocenia europosłanka Nowej Lewicy Joanna Scheuring-Wielgus. W dodatku tylko co czwarty Polak jest zwolennikiem zmiany waluty. Również obecna sytuacja gospodarcza – wysoka inflacja i rosnący deficyt – nie sprzyjają dyskusji o przyjęciu euro.
Handel
Źle wprowadzony system ROP może oznaczać duży wzrost cen dla konsumentów. Podrożeć mogą produkty spożywcze

Ministerstwo Klimatu i Środowiska proponuje powierzenie NFOŚiGW zadań organizacji odpowiedzialności producenta, która w imieniu producentów będzie realizowała obowiązki wynikające z ROP w ramach zamkniętego obiegu finansowego. Przedstawiciele Polskiej Federacji Producentów Żywności i sektora odzysku odpadów ostrzegają, że może utrudnić to Polsce wypełnienie unijnych wymogów w zakresie selektywnej zbiórki odpadów, a co za tym idzie, może się wiązać z karami, a w konsekwencji – ze wzrostem cen.
Partner serwisu
Szkolenia

Akademia Newserii
Akademia Newserii to projekt, w ramach którego najlepsi polscy dziennikarze biznesowi, giełdowi oraz lifestylowi, a także szkoleniowcy z wieloletnim doświadczeniem dzielą się swoją wiedzą nt. pracy z mediami.